Reklama

Reklama

Tichý společník

Trailer

Obsahy(1)

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné! Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-chi na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (71)

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Nejposlednější vesnice kdesi na moravském vystrkově, kde jakoby zamrzly postkomančské sny. Opilecké žvásty a prázdno vydávané za rázovitost a životní moudra. Špatné výkony herců - Polívka víc otravuje než zachraňuje, zafousovaný Malý nepřekročí stín karikatury BinLádina a průhledná Issová se tu plouží jako mátoha. O ostatních ani nemluvě - to jsou jen loutky v postavených kulisách (viz rádobyvtipná sezení obecní rady). Totéž platí o natahování stopáže širokými záběry na krajinu či dlouhým sledováním kouření či zírání. Vrcholem bezradnosti je klíčová zlomová noc... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pomalu už mi Pavla Göbla líto být přestává. I když jsem teda docela zvědavý na Odborný dohled nad výkladem snu, tahle bezdějová slátanina mě opravdu dostala. Hlavně, že se v ní musí řešit korektnost, ale to, jak primitivně se snaží zobrazit venkov (tuna klišé a hlavně nesmí chybět nářečí tam, kde nemá žádný význam), zřejmě tvůrcům nevadí. Za co získala původní novela Magnesii Literu, je mi záhadou (pokud se tedy její adaptace neotočila o 180°), což by bylo trochu schizofrenní, ale člověk nikdy neví. 30%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Během sledování tohoto filmu jsem střídavě natíral pergolu lazurou a neustále marně přemýšlel nad tím, jak někdo mohl dostat peníze na to, aby natočil tuhle ezo sračku s herci, které za jiných okolností ve filmech tak rád vidím. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zasloužilý umělec a vesnický intelektuál Göbl musí být noční můrou všech producentů. Pokud by na diváky jen zvysoka sral, tak by ho možná šlo i respektovat, jenže on o jejich existenci ani neví. Točí pouze pro sebe a podle toho to také vypadá. Z kina může divák alespoň demonstrativně odejít, ale na VOD musí jeho blábol dokoukat, jinak ho bude ještě dlouho strašit na hlavní straně. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nedívala jsem se na hodnocení filmu ani si nečetla žádné recenze, prostě jsem se dívala. Ty pitoreskní figurky mě od samého počátku bavily. Skoro se zdá, že v tomto případě jsem cílová skupina já. Mě to sedlo jak p... na hrnec. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně naprosto nesledovatelný film... krajně bizarní, nepochopitelný, skrz naskrz nesnesitelný. Jako zlý vtip, který chcete co nejdřív zapomenout. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pavel Göbl je zvláštní případ. Když dostane normální rozpočet, natočí nějakou nekoukatelnou kravinu, ale ty jeho „malé“ filmy mají vlastní poetiku a kouzlo. Kam s tímhle dílem? Podle většiny zdejších hodnocení do první množiny, ale mně se tahle venkovská komedie nad očekávání líbila. V hlavních rolích září Ondřej Malý a Klára Issová, ale kupodivu mi tu přišly zajímavé i okrajové postavičky, které byly v pár scénách (a jména jejichž představitelů v drtivé většině neznám – pejska nevyjímaje). Nakonec skoro všichni působili jako lidé, a ne jako figurky. 70%, ale jsa mile překvapen zaokrouhluji nahoru. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nevim kde to bylo toceno,myslel jsem,ze Slovacko je placate a pobliz Uhersjeho Hradista jsou jen Chriby a az dal zacina karpatsky oblouk. Libilo se mi "tahle planeta neni jen pro jeden zivocisny druh". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je to fakt bída. Ani poriadna dráma, ani komédia. Skúšal som sa celý čas zasmiať a nič. A to som sa šteklil aj pod pazuchou. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem to na náhodu, ale tentokrát to nebyla náhoda šťastná. Zvládl jsem na to koukat necelou půlhodinu, pak jsem to musel vypnout. Dělal jsem u toho večeři a hrozilo, že bych si že zoufalství chtěl vypíchnout oči škrabkou na brambory. Nechápu strašně moc věcí. Třeba proč se tohle vůbec vyrábí? Pro koho a za čí peníze? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale já jen obkresluju !!" Všimli jsme si.. Režisér se dal na psaní a já tuším, že Malého Malina je taková jeho autobiografická schovka.. Celé to smrdí rádoby revoltou těžkou kopírkou Chytilové.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem někde k tomuto kousku našel doposavaď nějaké kloudné vyjádření, tak alespoň na Moviezone. Kde jsem si mimo jiné přečetl, že Pavel Göbl,řekl ,není to komedie, není to tragédie, není to tragikomedie. Je to prostě moje,“ Aha, tak díky tomu, už je mi to celý jasnější. Tichý společník opravdu  působí dojmem nadšeneckého autorského kousku  dělaného především s osobitým vkusem, punkovým přístupem, ale i láskou pro slovácké prostředí a až pak pro diváka....jestli teda vůbec.   No, musím říct, že celá ta krajina byla alespoň zachycena  opravdu pěknou poetickou kamerou. Ale tím pro mě pozitiva bohužel tak nějak končí. Obsahově  mě to bohužel  absolutně  neoslovilo. Pokud si to pan Göbl opravdu natočil pro sebe, případně pro okruh spřízněných diváků, pak je to asi jeho věc a pokud si to někdo dokáže užít, tak mu skoro závidím. Mě série série neatraktivních a vzájemně na sebe  hodně volně poskladaných výjevů ze Slováckého maloměsta ale vůbec nechytla a místy pro mě byla až nesledovatelná. Chybí jednotná línie, nemá to spad  a všechny pokusy o rozjetí nadějných zápletek (především nová metoda pohřbívání vrtáním) postupně tak opadávaly, že jsem o sledování postupně ztratil zájem. Takže i když byla závěrečná půlhodinka už v něčem lepší a snad se pokusila i o nějaké emoce, upřímně už to přišlo moc pozdě, aby mi to nebylo jedno. Devízou by alespoň mohla být autentičnost, kterou ale kazí Ondřej Malý, který mi do karikatury vesnického lidového pobudy vůbec neseděl. Spřízněné diváky si to snad najde, ale za mě  jen jedna velká   nuda. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Současný venkov. Velmi zvláštní a rázovité postavy. Nejlepší z nich byl místní pobuda a alkoholik v podání herce Ondřeje Malého. Chvilkami mi připomínal permoníka. Ten rozhýbáva veškerý život ve vesnici. Jeho glosy a filosofování byly opravdu trefné. Ta přehnaná mluva, nářečí nebo co to vlastně bylo, taky stála za to. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Taková ta typická česká nicota, "obohacená" o nefunkční poetiku, pseudofilozofování a rádoby duchovno. Takže to na první pohled vypadá jinak, včetně pár krapet fantasy scén v poslední půl hodině a ono to skutečně něčím maličko jiné je. Jenže díky mizerné práci s postavami, neexistujícím dějem, špatnými hereckými výkony a neschopností něco vůbec sdělit (a jen přijít s pár nahodile řečenými, občas se vzájemně vyvracejícími myšlenkami) to celé za nic nestojí a neliší se to od podobně nijakých českých "artových" dramat, jakým je třeba Laputa. Navíc slyšet filozofovat o smrti nějaké obyčejné lidi z vesnice sice není nepředstavitelné, ale to co říkali a jak to říkalo znělo hodně nedůvěryhodně ve srovnání s tím, jak by se ti lidé bavili ve skutečnosti. Jestli si chtěl Göbl natočit něco vyloženě osobitého, budiž, ale i tenhle typ filmů často má něco do sebe. Tohle je možná záležitost čistě jen pro režiséra a pár vyvolených jedinců, kteří budou na stejné vlně. A to já nejsem. Lepší hvězdičku dávám jenom za kameru a za pivo Hrádek. Lepší 1* ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržel sem přesně 24 minut, a pak stop. Další z řady filmů, kterej se snaží o jinakost, ale je to jen pomalý, bezdějový koukání kamery do nikam. 0%. ()

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama