Reklama

Reklama

Válečná zóna

  • Velká Británie The War Zone

Obsahy(1)

Patnáctiletý Tom (Freddie Cunliffe) se nedávno se svými rodiči a o tři roky starší sestrou Jessie (Lara Belmont) odstěhoval z Londýna do Devonu. Otec (Ray Winstone) si zkouší najít nové zaměstnání a matka (Tilda Swinton) je v pozdním stádiu těhotenství. Na cestě do porodnice ztrácí otec kontrolu nad automobilem, který havaruje a převrátí se; až na malé oděrky z této nehody naštěstí vyjdou všichni nezraněni a nový člen rodiny spatří světlo světa právě na místě nehody. Jednoho večera se Tom na cestě z nákupu náhodou stane svědkem podivného chování otce k Jessie. Když se jí však na to Tom ptá, ona všechna obvinění vehementně odmítá...

Režijní debut Tima Rotha. Podle románu Alexandera Stuarta. Film byl oceněn mnoha cenami - mezi jinými Evropskou filmovou cenou za nejlepší film v roce 1999. (Pohrobek)

(více)

Recenze (41)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rotha jako herce mám hodně rád, ale ta režie mu nejde. Povedl se casting. Všichni zahráli výborně včetně toho uhrovatého kluka a potěší i minirole mladého Colina Farella. Ale k čemu to všechno je, když scénář je odfláklý až běda a psychologie postav natolik všudypřítomná a hluboká, až to leze na nervy. Notabene v té relativně krátké stopáži je tolik hluchcých míst a zbytečných scén proložených plkáním o ničem. Za herce 30% a je dobře Rothe, že se držíš toho, co umíš. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Šla jsem do toho, aniž bych věděla alespoň nástin děje (dokonce jsem myslela, že je to válečnej film). Takže první polovina filmu s dlouhými záběry zahalenými do mlhy a sycharavosti mě nudila, pak přišel zvrat a s ním nosnej pilíř celýho příběhu. Jenže já jsem se do postav nedokázala vžít, děj kolem mě ubíhal aniž by se mě dotknul a chování sourozenců jsem často nechápala. Syrovost a naturalistický zachycení věci se tomu nedá upřít, ústřední čtveřice, především pak mladý, hráli, co jim síly stačily. Jenže když se pokusím zpětně si něco vybavit, snažím se vidět předposlední vyhrocenou scénu (vrchol celýho filmu je poslední čtvrthodina), ale do ouška mi přitom moje podvědomí našeptává: "nuda...". No a podvědomí, ja je známo, nelze ignorovat. Opravdu nevím, jak bodovat, ale přes všechno, co jsem tady ze sebe "vyhodila", to stojí za shlédnutí, už jen pro fakt, že takových na první pohled normálních rodin, může být okolo nás víc, než myslíme. ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní prvotina a zároveň i (zatím) poslední film herce Tima Rotha. ~ Naturalistické drama, jež nepojednává o válečných událostech (jak by se podle názvu mohlo zdát), nýbrž o /spoiler/ incestu a zneužívání malého dítěte psychopatickým otcem rodiny. Pojednává o válce v rodině, v duších členů rodiny, o válce se společenskými konvencemi. Syrovost a vulgárnost snímku koresponduje s drsnou přírodou, nevlídným deštivým počasím i ostrými ostrovními útesy. ~ Snad poprvé se nemůžu rozhodnout, jaké dát hodnocení. Umělecké kvality snímek zcela určitě má, ale jeho sílu snižuje občasná nevěrohodná překombinovanost (za účelem prvoplánového šoku a tlaku na city) > některé motivy jsou dle mého názoru zbytečné (úvodní bouračka, synův intimní moment s jakousi ženou v Londýně…). The War Zone útočí poměrně vyděračsky na divákovy nejnižší pudy, ale díky již zmíněné kvalitě scénáře se nakonec asi skutečně jedná o kousek hodný pozornosti. Maximálně však jednou! ~ PS Mohli bychom vést debaty, zda se jedná o otevřený konec (ne moc pravděpodobná možnost, že syn půjde ve šlépějích otce) či nikoliv… ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Komorní rodinné drama, dosti depresivní a dosti ponuré, kde se mimo jiné děje to, že otec zneužívá dospívající dceru, o čemž ví její bratr a těžce to snáší, což se sestrou řeší zvláštním způsobem. I když.. nakonec to vyřeší způsobem docela pochopitelným. No, nevím, je to takové drama vedoucí odnikud nikam. Navíc se vše odehrává v deštivém prostředí anglického venkova, tedy spíše úplné samoty. Celá rodina je víceméně izolovaná od světa v jejich domě na pobřeží. Byl jsem z toho akorát v depresi, nic víc. Ale asi to tak mělo být, asi to tak bylo myšleno. A herci zvládli své úlohy na výbornou. Možná je to i na tři hvězdy, ale nechám to na dvou. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No dobře. Slíbil jsem, že nebudu vulgární a v žádném případě nebudu spoilerovat! Tak budiž. Co to kurva bylo? Sympatický táta prcá dcerušku do dvojky, protože má maminka po porodu hemoroidy. A co jako?? Postavit stominutový film na jedné incestní explicitní scéně? V době internetového porna? Ale no tak, Time! Naštěstí takové vražedné tempo by snad nedal ani Zimir, takže stačí každou půlhodinku zkontrolovat skóre a člověk má tak čas, naplno se věnovat svým zálibám, například žehlení. Ano, atmosféru to má dusnou! Bodejť by ne. První třetinu bez dechu sledujete otce, jak vaří snídani. Druhou třetinu synáček strhujícím způsobem čumí na moře a dceruška do zdi. Ve třetí třetině domácí konečně zaskórují a začnou se dít věci!!! Dceruška čumí do zdi a synáček na moře! Ani nedýcháte a přemýšlíte, nejste li mrtvý, je li tohle peklo a jestli by neměli dát Nobelovku vynálezci tlačítka FFW. Jedinou doménou filmu je obsazení! Dokonalé obludárium v čele s "čarokrásnou" Tildou Swinstvo, dceruškou, kterou rekrutovali z Centra pro výzkum Dawnova syndromu a uhrovitým synáčkem, jenž je nepochybně zlým dvojčetem Davida Navary, co ho vyhodili ze šachového kroužku, protože svým zjevem strašil protivníky. Jak zde velmi trefně napsal jeden můj homosexuální přítel: "Uff, silná káva!". A já dodávám: "Bohužel potřetí zalitá a dochucená číšníkovým chrchlem kvůli nízkému spropitnému, Čokoládový králi!" ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama