Reklama

Reklama

Dotkni se nebe

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongbueui nara (více)
Trailer
Jižní Korea / Belgie, 2015, 90 min

Obsahy(1)

Ten den se zastaví život v celé zemi. Obchody otevírají o hodinu později, armáda omezuje převozy techniky – to aby se netvořily zácpy a studenti byli včas na místě. Komu hrozí, že by přišel pozdě, toho zaveze k učebně policie se zapnutými majáčky. A když probíhá poslechová zkouška angličtiny, nesmějí létat letadla, autobusy i vlaky musí zpomalit a řidiči mají zakázáno troubit. Takhle vypadají státní zkoušky v Jižní Koreji, vstupenka na univerzitu. A čím lepší vysoká škola, tím lepší život. Ve velmi soutěživé společnosti podřizuje mládež celý svůj dosavadní život této chvíli. Studenti a studentky leží od rána do noci v knihách. Škola, rodina, televize, reklamy – ti všichni jim vtloukají do hlavy, že jde o všechno. A do zkoušky zbývá už jen rok... Je tohle ještě normální studentský život? (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Děsivě realistický pohled na školství v Korei. Skrze několik hlavních hrdinů poznáváme těžký život během příprav na Test i následné radosti či zklamání po Testu. Odzbrojující je pak zejména neuvěřitelný tlak rodiny i společnosti. Naši studenti neví, co je skutečnost studia. 87% Shlédnuto na Festivalu Na hlavu... ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Dokumentární snímek Reach for the Sky přibližuje vcelku originální a neotřelou problematiku vysokého školství a především všeho s tím související v Jižní Korei. Konfuciánská morálka je všudypřítomná a na mladé studenty je kladen enormní společenský tlak na co nejlepší výsledky ve státních zkouškách na tu kterou vysněnou universitu. Pro našince poněkud frustrující podívaná (sám jsem se s trochou nadsázky přistihl při myšlence, že než toto martyrium a očistec absolvovat, raději bych emigroval do té Severní :) ), zároveň ale i zajímavá pro zjištění, jak vysoko si universitního vzdělání cení samotná země a co všechno je ochotná pro své studenty vykonat. Kapitolou samou pro sebe byla všudypřítomná mediální masáž a také pověrčivost Korejců, ochotných využít služeb kdejakého šarlatána jen proto, aby jejich dítko čekala co možná nejzářnější budoucnost. Dívalo se mi na to skutečně dobře, nenudil jsem se a to ani po zjištění, že se jedná o dokument a ne o klasický film. Celkový zážitek mi umocnila hudba, hezky gradující, která trefně vystihovala atmosféru daného obrazu a také stres studentů. ()

Reklama

Reklama