Reklama

Reklama

Vlci na hranicích

  • angličtina Wolves at the Borders (více)
Trailer
Česko, 2020, 78 min

Režie:

Martin Páv

Scénář:

Martin Páv

Kamera:

Petr Racek

Hudba:

Jiří Trtík
(další profese)

Obsahy(1)

Vlci na hranicích vypráví příběh o návratu vlků do české krajiny a obecněji také o našem rozpolceném vztahu k přírodě. Na Broumovsku byly tyto šelmy vyhubeny před více než dvěma sty lety a začaly se postupně vracet až v poslední době.  V kraji, pro nějž je chov ovcí a dalších hospodářských zvířat tak typický, vyvolává jejich návrat mnoho emocí. Sledujeme tak příběhy konkrétních lidí – ekologické farmářky, starosty jedné z obcí, či velkochovatele ovcí, kterým všem do života zasáhli vlci. Veřejnost je rozdělená – na jedné straně stojí statkáři a další obyvatelé, kteří se cítí ohroženi a chtějí se vlků zase zbavit. Na druhé straně jsou ti, kdo je považují za přirozené predátory nutné pro znovunastolení rovnováhy v přírodě. Podle nich by se lidé měli vzdát absolutní nadvlády nad životním prostředím a měli by změnit svůj způsob přemýšlení o lidské bezpečnosti a majetku. Dokážeme a chceme vlky opět přijmout? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (28)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hlavně proto, že na obou stranách sporu jsou argumenty i fakta, jsem ocenil nestrannost dokumentu a víceméně čistě pozorovací metodu. Dokument, který nám řekne mnoho o nás samých a často tne do živého. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nenapadlo by mě, co se z toho námětu dá vytřískat. Silnou stránkou je nedoslovnost toho filmu, nikdo v něm nic neshrnuje a nevyslovuje závěry, což je pro zážitek naprosto zásadní. Místy to je formanovsky jízlivé, má to ale i určitou romantizující jiskru - je to moc fajn. O lidské povaze to řekne víc než celá Krajina ve stínu. Sice mi přišlo, že by to sneslo prostřih, ale to ostatně říkám víceméně u každého dokumentu nad 60 minut 4 a 1/2. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ekologický přístup ke krajině - jistě ano. Ale ke krajině pro člověka, ne mimo člověka. Chráněná území, obory, území se slabší ochranou, ochranu humanizované přírody. Nemělo by to být v rozporu a nemělo by to znamenat finančně náročnější vícepráce. Česká krajina je kulturní krajinou zhruba 500 let. Chceme se zrušit jako savčí druh? Anebo se utíkat k až pofidérně chápané biodiverzitě? A do jakých konců? Na to všechno tvůrci tohoto dokumentu zapomněli dát odpověď. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí sedím a dívám z okna, bez naděje v hlavě, jen s pocity, po tom, co bylo uvedeno, pochopil jsem, že už je jasné, a jakkoli žádoucí, aby  na Broumovská nebyl ani jeden vlk. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o tom dokumentu dozvěděl, téma mě hodně nadchlo a dlouho jsem čekal na možnost ho vidět. Když jsem na to nakonec náhodou narazil v telce, přišlo mi, že to zase taková pecka není, ale má to rozhodně fantastickou kameru a v některých momentech je to skutečně velmi dobré. Přesto se mi tam místy vkrádala lehká nuda a měl jsem trochu problém nebloudit myšlenkami jinde. Každopádně odnesl jsem si z toho, že chápu oba pohledy, ale osobně jsem přece jenom na straně vlků, a určitě by mě do budoucna zajímalo, jak se to bude dál vyvíjet. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela ukázkově zpracovaný dokument, výborným způsobem natočený, sestříhaný i hudebně doprovozený. Jasně představí své téma, názorové tábory a nechá na Tobě, jak s tím naložíš, mě tedy chladným a mlčenlivým nenechal. Osud vlků vidím jako jeden ze symbolů lidské roztahovačnosti a toho našeho nabubřelého, falešného práva přivlastňovat si veškeré přírodní zdroje. Kácíme, těžíme, zastavujeme, střílíme, chováme a následně zabíjíme, aby nakonec vše bylo vyhozeno jako nepotřebný odpad. O možném způsobu života v současné době, také o tom je tento skvělý dokument. Jeden se večer místo na televizi dívá do krbu a rozmlouvá s dětmi (paní farmářka Lenka Štíhlová a její rodina je určitě velká inspirace, nejen co se řešení této situace týče), druhý k životu zase potřebuje několik tisíc ovcí, které chová jen proto, aby byly dříve či později naloženy na kamion směr jatka. A když mu cokoliv tento kšeft s živým tvorem, tedy výrobním produktem, narušuje, bere prachy, je potřeba nahlas a tvrdě hájit svá podnikatelská práva. Třeba o sobě prohlásit "Jsem magor" a ekonaivkám vyhrožovat sadistickým vrahem...vlastně jen nadávat hlavně na to, co si člověk sám zvolil. Každopádně střet s tímto ohraničeným myšlením je možná horší, než potkat vlka. Jako v jiných případech i zde jde hlavně o lidský přístup k nastalé situaci, vše tedy skvěle funguje i jako sociologická sonda do českých luhů a hájů, jak píše Psice. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem argumenty, ale dočkal jsem se ekvivalentu filmového záznamu hospodské hádky. Já si myslím, že chránit tu vlka jako vrcholového predátora je krátkozraké. Chtělo by to ještě medvědy, ať se také vlci někoho bojí. My se pak ohradíme ve městech a přírodu necháme proměnit v jeden velký park. Sakra, nemám se přihlásit do Greenpeace? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vlci do našeho ekologického systému jasně patří, což ukázal i tento dokument z Broumovského výběžku. Schopní farmáři si pořídili psí plemena, která ovce chrání. Zvěř v lesích je opravdu tak přemnožená, že se lesy nedokáží přirozeně obnovovat. Lesy jsou dnes spíš chlév na zvěř. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nečakal by som, že v dnešných časoch sa musia riešiť takéto problémy. Ale vlastne, čo sa čudujem, veď u nás starý eštebák vedie ministerstvo životného prostredia a kvôli ochrane nám medvede voľne chodia po uliciach. Zvieratá prednejšie ako človek. Inak dokument mal byť o polovicu kratší. Nejaké dedinské zábavy tam boli úplne zbytočné a často tu boli aj hluché miesta. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Chytře natočený poloartový dokument, kde víc než o slova a nesmiřitelné debaty jde o soulad vnitřních pocitů a pochopení, že dnes už jediná možná cesta vede přes nezabíjení. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Vlky mám v pyči, ale natáčelo se to u nás! Je tam všechno, Milan z hospody, Smolíčkův táta jako starosta i to místo, kde jsme roky pěstovali trávu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený dokument, který nestranně pohlíží na dva tábory, jeden je pro zachování vlků a návrat zpět na naše území a druhý je zásadně proti. Neskutečně mě iritoval plešatej chlápek, kterej blábolil neskutečný žvásty a choval se jak totální buran. Vlastně on to buran byl, i když chápu jeho starosti o svoje stádo, ale neuvážit ani jeden argument druhé strany a jen mlet pořád to svoje dokola, to zavání tupou a idiotskou arogancí. Každopádně je dokument velmi přínosný a musím pochválit i krásné záběry přírody, podmanivě doplněné smyčcovou hudbou. Krásná práce. ()

atomn 

všechny recenze uživatele

neskutečně ambivalentní, přitom názorově jasně rozdělený--s citlivě zpracovanym námětem to vnese mezi lidi starý téma novou cestou, s otevřenym vkladem divákova vlastního postoje, s krásnym audiovizuálem a nejvíc filmovejma postavama z kostí a masa, co v českym dokumentu pamatuju. totální pecka. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na záběry vlků ve volné přírodě, ale těch jsem se paradoxně vůbec nedočkala. Místo toho se mi naskytl nehezký pohled na vlky v lidské podobě, z nichž nejvíc mi hnuli žlučí nabubřelí velkochovatelé, kterým v podstatě jde jenom o peníze, blaho ovcí zase tolik neřeší, i když se tímto argumentem velmi rádi ohánějí. Musím však uznat, že prostor k vyjádření svých postojů a názorů dostali asi úplně všichni. Hlavně proto se jedná o poměrně zdařilý dokument, jemuž bych však vytkla kromě absence opravdových vlků také přílišnou rozvleklost některých pasáží, zejména pak v první polovině snímku. (65%) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Perfektne nestranný dokument o zdanlivo marginálnej téme, pre väčšinu ľudí zaujímavosť z regiónu, pre domácich kolbište s rastúcim významom aj vášňami, ktorá však za hranicami okresu rýchlo stráca pálčivosť. Problematika je tu zobrazená prehľadne a v lokálnych súvislostiach. Jednotlivé strany sú predstavené a konfrontované vzácne vyrovnaným neutrálnym prístupom. Poctivý dokumentárny časozber ukazuje vývoj od lokálneho problému, zaujímavosti, rarity k vyhroteniu na zákonodarnej úrovni. Obidve strany sú rovnako zapálené a argumentačne schopné, mimo tohoto problému sú pritom ich členovia navzájom známi a susedia z malej komunity na Broumovsku. Čo môže naopak chýbať, je akýsi dokumentaristov osobný vklad, neprítomnosť širšieho kontextu, kde chýbajú názory odborníkov, širšie európske súvislosti, ktoré sa pritom zmieňujú, "tvrdé" fakty a čísla alebo aj že poriadne nevysvetlili tú argumentáciu o súvislosti medzi prítomnosťou vlka, teda vyššou biodiverzitou a zadržiavaním vody v krajine. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nabízí se podobnost s dokumentem Český mír, kde jsou také zachyceni zastánci dvou protichůdných názorů, přičemž jde vždy o tak zanícené zastánce, že se jakákoli smysluplná diskuze brzy ukáže jako nemožná. Což dokumentaristi záhy pochopí, ale o žádné poučení diváků / ovlivnění aktérů někým nestranným se nepokusí / nemají zájem. Nevím, proč se tak kdysi rozhodli Klusák s Remundou (z přesvědčení, že to dokumentaristům nepřísluší?), ale režisér Páv mi po projekci odpověděl, že nechtěl do dokumentu přidávat žádné poznatky či statistiky (ať už v podobě mezititulků nebo prostřednictvím nějakého mini-rozhovoru s vědcem), protože nechtěl zabředávat do vědeckých teorií a tím narušovat takovou tu regionální poetiku. Na jednu stranu režiséra chápu, na druhou mi to přijde jako promarněná příležitost vnést do téhle emocionální záležitosti trochu racia. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Kdo chce s vlky být, musí s nimi výt. Ekoteroristi by chcali mít vlka v přírodě, ale až by je měli za plotem hovořili by jinak. Sugestivní dokument s podmanivou krajinou Broumovska a zajímavým tématem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film nielen o vlkovi, ale hlavne o ľudskom postoji k nemu. Vlka vo filme vlastne ani neuvidíme, jedine na záberoch z fotopasce. Názor film žiadny nevnucuje, ale keď sa logicky zamyslíme nad argumentami, tak za blbých tu vyzerajú jednoznačne ochranári. Vlk fakt vodu v lesoch nezadrží a neurobia to ani žiadne iné zvieratá, ale to človek musí nechať les žiť. No a kto má obavy z vlka, asi ešte nemal v záhrade medveďa, čo sa stáva bežným na polovici územia Slovenska, takže námet na pokračovanie. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Náhled do aktuálního a zdánlivě triviálního problému, který přerostl v něco, co nejvíce rozhádá i sousedy. Příjemné sledování problému bez nějakých protahovaček a komplikací. Dobrá atmosféra se scenériemi, které dostávají hezký prostor v závěru i s podmanivou hudbou. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete vidět vlky, tak si to ani nepouštějte, dokument je o všem možném, jen ne o tom, na co láká. Strašná nuda. ()

Související novinky

EKOFILM začíná ve středu 20. října

EKOFILM začíná ve středu 20. října

18.10.2021

Už tuto středu 20. října začíná 47. ročník festivalu environmentálních filmů EKOFILM. Nabídne celkem 25 soutěžních snímků ze 14 zemí, které se utkají v soutěžních sekcích Krásy přírody,… (více)

Reklama

Reklama