Reklama

Reklama

Příroda Kantaberských hor

(TV film)
  • Rakousko Die wilde Bergwelt Kantabriens (více)
Rakousko / Francie, 2018, 2x43 min (Alternativní 2x52 min)

Obsahy(1)

Čtyři roční období v úchvatné Galicii... Řetězec hor lemující severozápad Španělska je bičován vlhkými oceánskými větry i hýčkán mírnými jižními teplotami. A je i domovem řady ohrožených evropských druhů zvířat. Většina zvířecích obyvatel španělského Kantaberského regionu nemá na vybranou a musí se přizpůsobit drsným podmínkám života ve vysokohorském prostředí. V zimě jsou oceánské větry vanoucí do vnitrozemí bohaté na srážky. Vysoká zvěř trpí hladem a zimou. Přívaly sněhu někdy uvězní jelena evropského i srnce obecného. Nepřízeň počasí nutí všechny obyvatele lesa jen nečinně čekat. Vlci ale dobře vědí, že kdo si počká, ten se dočká. Krutá zima se brzy postará o naplnění řady osudů. A s nadcházejícím jarem se probudí i další místní šelma – medvěd. Život v Kantaberských horách není jednoduchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásne, ostré a spomalené zábery z prírody, ktoré opäť potvrdzujú, že naša Zem je krásna v každom kúte. Pritom Kantábria je rozlohou veľká ako desatina Slovenska, no aj na takejto ploche sa dá nájsť bohatá fauna i flóra. https://dokumenty.tv/priroda-kantaberskych-hor-komplet-1-2-dokument/ ()

topi 

všechny recenze uživatele

Úchvatné záběry španělské fauny a flory během čtyř ročních období a života, který se tam odehrává. Obdivuji moderní technologie, kde objektiv snímá sebemenší detaily zvířat nebo přírodních živlů. Máme tak možnost vidět páření lovčíků hajních, vylíhnutí se kukly modráska bahenního přímo v mraveništi (dost dobrá finta), koupel jestřába lesního, porod zmije iberské, tření se lososů, růst muchomůrek červených a desítky dalších jevů, při jejichž sledování se dech tají. Fascinující jsou také záběry kamzíků horských, jak se pohybují po skalinách, tokání tetřevů hlušců (což mě připomíná zvuk odtékajícího odpadu :D), ropuchy obecné, vychytrale vyzrávající nad užovkou obojkovou, skorce vodního jak loví pod hladinou nebo honba vlků za jelenem, kterého následně trhají zaživa. Nikdo se s nikým nemazlí a konec je naplněním zákonům přírody. Mimo všechny tyhle dechberoucí scény sledujeme v každém ročním období smečku vlků a medvědici s medvíďaty, kteří zde mezi sebou žijí ve vzájemné symbióze (prý dodržují nepsané příměří :)). Mimo tyto úžasné obrazové sekvence vystrkuje růžky barvitá hudební kompozice, složená ze smyčců, fléten, klavíru a různých ambientních ruchů. Takhle si představuju dokumentární film, který zaujme a nabídne fantastický pocit souznění s lesním královstvím. Člověku spadne čelist a znovu si uvědomí, jaká je příroda mocná čarodějka. Překrásné. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Autor zdejšího Obsahu motá dohromady Galicii s Kantábrií; kdyby se podíval do mapy, zjistil by, že tyhle dva regiony spolu ani nesousedí, protože mezi nimi leží ještě Asturie. Chybička se vloudila i do českého komentáře: ten mohutný pastevecký pes, který se tam krátce mihne, se jmenuje španělský mastin (ne mastif). Jinak film je to moc pěkný, se spoustou krásných záběrů, ať už jde o celky krajiny, nebo detaily zvířat. -------- V titulcích (obou dílů) filmu uvedeno: český název Divočina Kantaberských hor v kouzelném koutu Španělska; originální název Wildlife in the Cantabrian Mountains; rok výroby 2017. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Kantaberské pohoří (španělsky Cordillera Cantábrica) je rozlehlý horský systém na severu Španělska. Horstvo má délku 350 km a skládá z několika pohoří. Rozkládá se rovnoběžně s pobřežím Atlantského oceánu, na východě navazuje na Pyreneje. Kantaberské pohoří zasahuje na území těchto autonomních společenství: Galicie, Asturie, Kantábrie, Kastilie a Leónu a Baskicka. (Wikipedia) ()

Reklama

Reklama