Reklama

Reklama

Filmy našeho dětství - Série 1 (2019) (série)


Sám doma (S01E02)

(epizoda)
  • USA Home Alone

VOD (1)

Obsahy(1)

Dejte dohromady stroj na komedie a nováčka mezi režiséry, přidejte hrozbu ukončení natáčení, různé krádeže a děsivé kaskadérské kousky a vyjde vám z toho vánoční megahit. (Netflix)

Recenze (10)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Falešný sníh, improvizující John Candy, nevlídné první kritiky nebo skvostná práce kaskadérů. Sám doma redefinoval žánr vánočního filmu. Vznikl věčný vánoční zázrak, kterak musí malý kluk bránit svůj dům před dvěma lupiči a který funguje i klidně po patnácté. Stroj na scénáře John Hughes se s tehdy neznámým Chrisem Columbusem domluvil poměrně rychle, studio kývlo na (mizivých) deset milionů dolarů a mohli se začít shánět herci. A tady se zatraceně zadařilo. Duo padouchů Daniel Stern a Joe Pesci je skvostné, dětští herci zrovna tak. I role rodičů, kterým prostě uvěříme, že se „to mohlo stát“. Za kameru se postavili vesměs začínající tvůrci (střihač, kameraman), jen hudební skladatel John Williams byl už tehdy doslova legendou. A látka se k němu dostala vlastně náhodou a jeho kompozice dodaly výsledku tu neopakovatelnou atmosféru. Kromě exteriérů okolo obřího domu McCallisterových se téměř vše ostatní natáčelo v tělocvičně jedné chicagské školy. Ale pozor, Sám doma taky vůbec nemusel vzniknout, protože studio Warner Brothers chtělo kvůli navyšování rozpočtu ukončit natáčení. Nakonec se do hry vložilo studio 20th Century Fox a bylo vymalováno. A Warneři si museli rvát vlasy na hlavě (celosvětové tržby se zastavily na 477 milionech dolarů). Oceňuji, že dokument je plný důležitých tváří (Columbus, Stern). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalší diel tejto série sa venuje mojej srdcovke, ktorú zbožňujem od detských čias a aj keď som o nej videl už niekoľko dokumentov, tak som sa znova dozvedel kopu nových vecí. Vôbec nevadí, že v celej sérii hovoria o filmoch viac ľudia zo zákulisia ako herci z ktorých sa tu mihnú len tí, ktorý majú čo nové o filme povedať. Najviac ma fascinuje tá hlúposť vedenia Warner Brothers, ktoré film rozbehlo, ale kvôli prekročeniu rozpočtu o pár mega film stoplo a našťastie ho potom narýchlo prevzal FOX. Takto si nechať ujsť potenciálny hit od osvedčeného scenáristu a producenta Hughesa je fakt veľká hlúposť. Ale v tomto prípade to malo šťastný koniec. Snáď v druhej sérii natočia dokument aj o dvojke, ktorú mám ešte radšej. 10/10. ()

Figu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další extra libůstka, plná zajímavostí a kuriozit okolo natáčení tradiční vánoční pecky s Kevinem a jeho pastičkama. Ty informace ohledně postav mokrejch banditů, to je pecka. Pesci nemusí děcka a nedokáže říct větu bez vulgarity... Sterna vyhodili málem z kola ven, páč chtěl moc... Pěkný no. Ještě, že se hoši loupežnický umoudřili, protože bez nich a Culkina, by ten film nebyl takovým klenotem zimních časů jakým je! 80% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Home Alone je pre mnohých už veľa rokov neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, ani si napamätám Vianoce, kedy by v telke nedávali Sám doma. Toto je taký pekný pohľad do zákulisia, ako tento kultový film vznikal. Nikto nečakal, že to bude taký úspech a film sa zaradí medzi najlepšie vianočné filmy všetkých čias. Pre mňa bolo najzaujímavejšie sledovať, ako a kde stavali interiér domu a vlastne fakt, že ten nádherný dom rodinky McCallister slúžil len na filmovanie exteriérov a tiež stálo za to vidieť, v ktorých scénkach boli použití kaskadéri - dokonca jeden vystupoval aj ako Kevin. Taktiež som zistila, že Daniel Stern (jeden z banditov) je v skutočnosti veľký sympaťák. Johna Candyho je škoda, zmienka o jeho predčasnom odchode ako aj odchode scenáristu Johna Hughesa bola dojímavá. Veľké plus, že sa tvorcom podarilo presvedčiť hudobného génia ďalšieho Johna a teda Williamsa, aby film Sám doma obohatil a vytvoril nádhernú melódiu. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád jsem se nesžila se stylem provedení, ale co už. Sám doma je film, který si získal spoustu srdcí a kdo by to byl řekl, že to byl takovej nízkorozpočťák. Myslím, že měli velký štěstí, že se jim pro hudbu podařilo zlákat Johna Williamse, protože i ta je dnes ikonická. Každopádně tady mi přišlo, že se na tom filmu podílela banda sympaťáků, což mi u těch předchozích částí, které jsem zatím viděla, kapku kazilo dojem. Ale to je samozřejmě děsně subjektivní. ()

celticek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo nemá rád Sám doma? Vánoce si lze jen těžce představit bez Mokrých banditů a spol. Tento díl se mi ale moc nelíbil, zapamatoval jsem si snad, že museli změnit studio kvůli rozpočtu a natáčeli ve škole, v tělocvičně. Finančně je to ovšem trhák. ()

kotasbk 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o filmu, který definuje Vánoce. Spousta zajímavostí, které jsem nevěděl a které vás ani nenapadnou. ()

Royaldell 

všechny recenze uživatele

Skvělý, trochu v rozpacích přiznávám, že i když je John Hughes moje velká láska, v životě by mě nenapadlo, že by se Sám doma měl cokoliv společnýho. A von jo. Taky byl zajímavý ten sklep v bazéně, stunts,které byly 100% real, a vůbec všechno mě velmi obohatilo. Mám chuť se podívat na Sám doma. Tahle série nesmí skončit! ()

Reklama

Reklama