Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idyla z počátků národního obrození s ústřední postavou Josefa Dobrovského - vlasteneckého kněze a významného vědce... Těžkopádná adaptace oblíbené lidové četby. Na počátku třicátých let se na vlasteneckých námětech nedalo prodělat, ale Rovenského film utrpěl i komerční nezdar. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, který je přesně tím, čím má být. Rovenský umí a herci taktéž. Atmosféra pohlcující. Doporučuji mimo jiné těm, kteří si mylně myslí, že Štěpničková začala s kroji až v Maryše, naopak, ta je nosila už od 31 a prakticky s tím nikdy nepřestala. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

V období vrcholící evropské politické krize přišel Karel Hašler s dalším národně manifestačním projektem, který je sice dokonalým přeludem obrazu Dobrovského v povědomí většiny národa, nicméně dnes už celá ta naoko sofistikovaná obžaloba rozmáchlého germanismu působí poněkud přepjatě. Navzdory tomu jsou závěrečná Dobrovského slova krutou ironií současnosti: Přijde den, kdy správa věcí tvých vrátí se v ruce tvé, ó lide český! ()

ainny 

všechny recenze uživatele

No dobře, poplatné době, vlastenecké a asi i naivní, ale... Chudenice. Po 35 letech co tam jezdím, jsem se k filmu dneska poprvé dostala. Náhodou, ale přece. 😉 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film o Dobrovském. Není ale tak o něm, jako spíše o stavu českého venkova v první polovině 19. století. V našich zemích se jedná o období velkého klidu bez válek, po porážce Napoleona, v paměti je ještě císař Josef II. lidumil, v jednotlivých správních obvodech si vrchnost v podstatě dělá co chce, postavit se jí může už jen sám císař, jelikož církev přišla za Josefa o většinu moci. Správci dosazení na velkostatky vesele okrádají šlechtu a dřou poddané jak jen to jde. Přesto si lidé žili daleko lépe, než o pár let na to dělníci v továrnách a dolech. Venkov byl jistotou, ostrovem češtiny, od něj se Obrozenci odrazili, aby vrátili jazyk do povědomí širších, zejména měšťanských vrstev. Podporováni několika šlechtici- vlastenci (Chotkové, Nosticové, Šternberkové..) a dalšími mecenáši, pomohli zachránit češtinu tím, že z ní udělali módní hit. A tak dříve vysmívaní podivíni stali se hrdiny českého národa, psalo se o nich, za mnoho let pté se i točily filmy. Ale to "nic", ze kterého to všechno vzešlo, to si dnes málokdo dovede představit. Proto je tento film zajímavým svědectvím, snahou o rekonstrukci doby a jejího uvažování o věcech tehdejších i budoucích...75% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sošné herectví prodchnuté buď vlastenectvím (lid a obrozenci) nebo odporem k němu (kněží, správce). Avšak Hašler si zaslouží uznání už za ten statečný postoj za okupace. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Pozor! Jen pro milovníky starobylé češtiny. Užvaněný film a dialogy naprosto nesrozumitelný. Ani to nemá žádný pořádný děj. Co se týká filmů z vesnického prostředí se Štěpničkovou, tak u mě jednoznačně vede páter Vojtěch. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Ano, už chápu proč film utrpěl i onen komerční nezdar. Pro dnešního diváka se jedná prakticky o nedívatelný materiál. Štěpničková hodnocení alespoň trochu vyspraví. Smolík jako vždy zahrál dobře, ale zbytek osazenstva to byla celkem bída. Nebýt CS filmu tak už snad nespatří světlo světa. ()

Reklama

Reklama