Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idyla z počátků národního obrození s ústřední postavou Josefa Dobrovského - vlasteneckého kněze a významného vědce... Těžkopádná adaptace oblíbené lidové četby. Na počátku třicátých let se na vlasteneckých námětech nedalo prodělat, ale Rovenského film utrpěl i komerční nezdar. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, který je přesně tím, čím má být. Rovenský umí a herci taktéž. Atmosféra pohlcující. Doporučuji mimo jiné těm, kteří si mylně myslí, že Štěpničková začala s kroji až v Maryše, naopak, ta je nosila už od 31 a prakticky s tím nikdy nepřestala. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film o Dobrovském. Není ale tak o něm, jako spíše o stavu českého venkova v první polovině 19. století. V našich zemích se jedná o období velkého klidu bez válek, po porážce Napoleona, v paměti je ještě císař Josef II. lidumil, v jednotlivých správních obvodech si vrchnost v podstatě dělá co chce, postavit se jí může už jen sám císař, jelikož církev přišla za Josefa o většinu moci. Správci dosazení na velkostatky vesele okrádají šlechtu a dřou poddané jak jen to jde. Přesto si lidé žili daleko lépe, než o pár let na to dělníci v továrnách a dolech. Venkov byl jistotou, ostrovem češtiny, od něj se Obrozenci odrazili, aby vrátili jazyk do povědomí širších, zejména měšťanských vrstev. Podporováni několika šlechtici- vlastenci (Chotkové, Nosticové, Šternberkové..) a dalšími mecenáši, pomohli zachránit češtinu tím, že z ní udělali módní hit. A tak dříve vysmívaní podivíni stali se hrdiny českého národa, psalo se o nich, za mnoho let pté se i točily filmy. Ale to "nic", ze kterého to všechno vzešlo, to si dnes málokdo dovede představit. Proto je tento film zajímavým svědectvím, snahou o rekonstrukci doby a jejího uvažování o věcech tehdejších i budoucích...75% ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

V období vrcholící evropské politické krize přišel Karel Hašler s dalším národně manifestačním projektem, který je sice dokonalým přeludem obrazu Dobrovského v povědomí většiny národa, nicméně dnes už celá ta naoko sofistikovaná obžaloba rozmáchlého germanismu působí poněkud přepjatě. Navzdory tomu jsou závěrečná Dobrovského slova krutou ironií současnosti: Přijde den, kdy správa věcí tvých vrátí se v ruce tvé, ó lide český! ()

ainny 

všechny recenze uživatele

No dobře, poplatné době, vlastenecké a asi i naivní, ale... Chudenice. Po 35 letech co tam jezdím, jsem se k filmu dneska poprvé dostala. Náhodou, ale přece. 😉 ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sošné herectví prodchnuté buď vlastenectvím (lid a obrozenci) nebo odporem k němu (kněží, správce). Avšak Hašler si zaslouží uznání už za ten statečný postoj za okupace. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Chudenici a okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama