Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dwayne Hoover je svérázný chlapík, který se stal nejmocnějším a nejbohatším mužem v Midland City. Jednoho dne si ale uvědomí, že mu to nepřineslo štěstí a začne se zamýšlet nad vlastním životem. Najednou mu vadí všechny pocty a žádosti o radu, kterými ho město a jeho občané neustále zasypávají, protože je šéfem obrovského průmyslového a finančního impéria, které ovládá město. Ve stejném čase se na cestu do Midland City vydává chudý spisovatel se zvláštním jménem Kilgore Trout, který má být četným hostem na prvním městském festivalu umění. Zoufalý Dwayne, hledající odpovědi a nový impuls také festival navštíví. Když se tito dva muži nečekaně setkají a jejich rozdílné světy se srazí v šílené kolizi, všichni v Midland City vědí, že jejich město už nikdy nebude takové, jako předtím! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhorších filmových adaptací literární předlohy, jakou jsem kdy viděl... Co z té osobité knihy Kurta Vonneguta vytvořil režisér a zároveň autor scénáře Alan Rudolph, pro to nemám jiné označení než chaos a nesmyslná prázdná postmoderní póza. Původní literární text se zajisté obtížně adaptuje - Kurt Vonnegut psal přesně v intencích postmoderny, kniha je založená na dějově navzájem se prolínajících příběhových linkách, které jsou tu jenom proto, aby se nakonec protly a daly autorovi možnost exponovat netradiční závěr, potkává se tu vysoké i nízké umění - hodnotnost i brak, stejně jako postmoderní vertikální členění textu - kniha je volně doplněna náčrtky, autorovými neumětelými ilustracemi, autor sám v knize vystupuje a vstupuje do děje, jelikož celý text je vlastně hlavně o existenciálních pochybách a základních filosofických otázkách - Proč jsem na světě? Co je smyslem života? ,,Být očima a ušima a svědomím Stvořitele vesmíru...", tahle odpověď se objeví přímo v knize. Ve filmu je však redukována pouze na nápis sprejem kdesi na zdi v zapadlé uličce, kudy prochází Kilgore Trout...a tak je to vlastně se vším...scénář sice téměř doslovně opisuje příběhové peripetie knihy, ale vyznění je nějak redukováno, ta ironická a rozverná atmosféra literárního textu odešla vniveč a zbyl jen suchý filmový Ridest Digest Výběr...bez humoru (z knihy trčela hlavně slavná ,,bobří" metafora), bez intelektuální hloubky, bez invence... Tenhle film nemá cenu sledovat bez předchozí četby knihy...a to je pro film smutné vysvědčení... ()

Radyo odpad!

všechny recenze uživatele

Můj bože, přiznám se, že tohle neuvěřitelné svinstvo jsem ani nedokoukal do konce. Asi ve 2/3 filmu jsem to vzdal a vypnul TV, protože hrozilo nevratné poškození mozku. Tu slavnou knihu od Kurta Vonneguta jsem dosud nečetl, ale teď už si ji ani nepřečtu. Vůbec nechápu, jak se mohli takoví herci, jako Nolte, Willis a Finney propůjčit k natočení takové zhovadilosti. Tenhle film bych zakázal ve všech zemích po celém světě a tvůrce bych zbavil svéprávnosti, nebo bych jim aspoň zarazil natáčení jakéhokoliv dalšího snímku, a to doživotně. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Podle vysokého hodnocení je vcelku jasné, že knihu jsem četl:), totálně mě nadchla, tak jsem se těšil i na film... No a ten byl už trochu rozporuplný. Na jednu stranu jakžtakž věrně převedený příběh (až na pár drobností a konec, ale když v tom hrál i samotný Vonnegut, tak s tím nejspíš souhlasil) a báječní herci, kteří místy přehrávají, místy tak nějak nedohrávají:) a parádně tak podtrhují absurdní a trochu zmatenou atmosféru knihy. Ona rychlost a plynulost děje je dobře převedena i do filmu, i když pochybuju, že ten, kdo originál nečetl, z toho kdovíco pochopí. No, na 5* to není, zas tak úžasná adaptace to nebyla, možná s lepším režisérem a větší angažovaností Vonneguta do projektu by to dopadlo lépe, ale na ty 4* to zase určitě je. Volba vidět/nevidět je ale jasná - zcela se totiž odvíjí od vztahu ke knize (přečetl/nepřečetl). 80%. ()

B!shop odpad!

všechny recenze uživatele

Takle debilni slataninu jsem uz dlouho nevidel. Movie tu tvrdi, ze po precteni knihy to bude davat smysl, ale prece abych pochopil nejakej film nebudu cist knizku ne, takze kdyz film neobstoji sam o sobe nic jinyho nez odpad si nezaslouzi. Mozna ze knizka je fajn ale v tomhle filmu nic nedava smysl, skoro se to nedalo dokoukat a kdybych si neprecet o cem to vlasne melo bejt tak by mi to z filmu nedoslo. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kdo z těch, co hodnotili 0 a 1* tuhle vynikající knihu četli...??? (dodávám, že po přečtení vám bude snímek dávát mnohem větší smysl). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle šílenost jsem vůbec nepochopil... A komentáře ostatních uživatelů ve smyslu, že si má každej přečíst knihu, aby to pochopil, jsou jaksi mimo mísu. Hodnotíme tady filmy a né knihy. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kdo nečetl geniální knihu Kurta Vonneguta, která sloužila jako předloha, nemůže tento film chápat. Absurdní, šílené, ale to je Vonnegut... a jeho Snídaně... Chudák malý KAGO... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tohle si Kurt nezasloužil. Hnus a bída s nouzí aneb Kterak s pomocí okleštěného a psychedelického scénáře udělat z jinak geniální a břitce vtipné knihy fantasmagorický salát. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

„Co tím chtěl básník říci?“, ptával jsem se na hodinách českého jazyka a ptám se i teď. Čtu zde v komentářích, že kdo nečetl knižní předlohu, nemůže toto dílo nikdy pochopit. Ano, to mohu potvrdit. Alespoň tedy v tom ohledu, že jsem knižní předlohu nečetl a film doopravdy nevstřebal s výsledným pocitem plného pochopení. Kdepak, ani částečně nevím, o co komu šlo. Zároveň však nemám pocit, že bych v sobě někdy mohl najít sílu, odvahu a odhodlání pustiti se do četby něčeho, co by byť jen náznakem podobalo tomuto filmu. To máte jako s Vieweghem; buď kniha nebo film, obojí je pouze pro opravdové fajnšmekry nebo jeho rodinné příslušníky… :-) A tak do hodnocení mohu vepsat snad jen to, že Bruce Willis musel podle mě dostat pořádný příplatek za ukázkovou přehazovačku, která mu ve větru vlála jako prapor na radnici. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Kamera mi u tohoto filmu připadá tak moc červená, že jsem málem blil. Plus když jsem viděl Nicka Nolteho v ženském oděvu a pořád vyšokovaného Bruce Willise coby absolutního a pořád se potícího smolaře, rašdi jsem to po nějakých pěti minutách vypnul. ()

klerik

všechny recenze uživatele

Tak to bola fakt nuda. Pravda je, že som bol vtedy moc naučený na Brucea Obojručnestrieľajúceho, ale aj tak mi to prišlo príliš naťahané a nič nehovoriace. Ktovie, možno teraz, keď sa mi už upokojili hormóny, by som sa na to pozeral inak... ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Na úvod dám do pozornosti, že postoj a prístup niektorých užívateľov csfd je na zaplakanie, čoho dôkazom (a filtrom) je práve profil tohto filmu. Je predsa blbosť separovať literatúru a film (tieto tendencie možno vyhľadať práve tu, v komentároch podaktorých užívateľov) – oni totižto patria k sebe, sú so sebou úzko späté a toho dôkazom môže by aj táto snímka, adaptácia prózy K. Vonneguta. ......... Preniesť dielo s obsahom a štruktúrou, akú majú práve Raňajky šampiónov, je jednoznačne veľké sústo. Adaptovať niečo také nie je dobrý, ale veľmi zaujímavý nápad a hutná výzva. Mohlo to dopadnúť všeliako, škála je široká – od úplného fiaska až po úžasný zážitok, rozoberajúci originálnym štýlom základné filozofické otázky. Pri kontakte s finálnym produktom práce možno skonštatovať, že práca sa vydarila, film sa nachádza niekde pri strede, bližšie k druhej, kladnej polovici škály. .......... Filmové spracovanie v eliptickom prístupe šikovne a s rozumom podáva Vonnegutovu prózu, základné motívy prenáša do audiovizuálnej podoby sviežo a účinne, z množstva vychytávok, detailov a kreatívnych maličkostí zostáva len výťah, našťastie dostatočne hustý, súmerný. Veľmi pekný je jasný presah charakteru obsahu do obrazu – šikmé uhly kamery, ostré farby, tragikomická cesta K. Trouta po zdevastovanom prostredí zrazu preseknutá záberom zo streštenej reklamy D. Hoovera, alebo skvelo nakrútené (nasnímané) prvé stretnutie s Waynom Hooblerom, taktiež s krásnou plynulosťou vsunuté ilustrácie z knihy pôsobia slušný divácky pôžitok, hlavne pre čitateľov, absolventov prózy. Skvelo podfarbená hra s, oproti predlohe, viac do popredia posunutou a elipsovito stuženou dejovou líniou. Expresívny trip, ktorý si užívajú najmä herci v stvárňovaní svojich "pošahaných" úlohách, často krát nie sú mimicky nič dlžný Messerschmidtovým bustám . Opozitnú stránku vytvára záver. Tu sa mohlo ubrať zo sentimentálnosti a patetickosti, s ktorou sa zbytočne ambuluje na úkor pôsobivosti záverečných, zbytočne prefarbených, minút, čo stíha mierne narušiť finálny dojem . ........ Vonnegutovej „ujetosti“ bolo učinené zadosť. V rámci možností obmedzení, avšak kde sa poskytol priestor na rozlet, tam bol aj plnohodnotne využitý, vyplnený. ......... Jednu vec majú Raňajky šampiónov v oboch formách spoločnú – tú streštenosť pevne držanú ((bez zadržania) v rozumne flexibilnej forme. Nehrozí žiadny rozpad , roztrieštenie celku a následný rozpad celého dojmu (jedine jeho čiastočné narušenia), celok sa ohýba a tvaruje, neustále pritom naberá zaujímavé tvary, aj keď nie až tak zaujímavé a unikátne, ako tie knižné. V istom zmysle sú Vonnegutove knihy ako oblaky – unesene ich sledujete, plynú, postupne nadobúdajú rôzne tvary a formy, každý si v nich môže nájsť niečo svoje, napriek uneseniu zachytávajú odrazy bežného života spoločnosti – dá sa v nich skvelo odpútať a sledovať veci s nadhľadom. Unikátna kniha obstojne prenesená na plátno. Svieže, menej uletené, viac pri zemi sa držiaci výstrelok. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

No.Zalíbení jsem v tomto filmu nenašel i když mám rád Bruce Willise.Já osobně když jsem viděl film poprvé,rozbolela mně hlava a měl jsem zkažený celý den.Pak jsem se na něj začal dívat podruhé s tím,že některé filmy vám podruhé připadají lepší.Ale bohužel.Takže jediné co mně rozesmálo byl Willis s padající patkou a snažící se o orgasmus a potom také Owen Wilson v televizi,jak uvádí nějakou televizní show a nejspíš si říká:"Proč jsem tenhle film vlastně bral? Tak velcí kamarádi s Brucem zase od Armageddonu nejsme..." ()

Reklama

Reklama