Reklama

Reklama

Velryba z Lorina

(festivalový název)
  • Polsko Wieloryb z Lorino (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Velryba z Lorina pojednává o potomcích nejstarších sibiřských kmenů z odlehlého poloostrova Čukotka. Každoroční lov ohrožených velryb je pro ně nejen tradice, ale i nutnost, aby přežili zimu na tomto křehkém místě zdevastovaném sovětským vlivem. V příběhu o paradoxu historie a drsného boje o přežití zobrazuje film střet dvou mizejících světů – civilizace Čukčů a světa monumentálních a majestátních velryb. (Ekofilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Vraky čukotských mýtů ještě trouchniví v nárazech příbojů. A všude tu šeptají (snad nesmrtelné) ozvěny sovětských rumpálů točících se naprázdno nad studnami, ve kterých (živá) voda nikdy nebyla. A tundra, chladná matka bez náruče, naléhá na potomky: zdobte mne kostmi kytovců, sic nepřežijete. A tak Čukčové/Luoravetlan zdobí macešské pobřeží kostmi jak beztvářnými moai. A přežívají. – Cuske nepřijel do Lorina problematizovat, idealizovat ani polemizovat (byť to film divákovi umožňuje). Mlčenlivě hledí, pozorně vnímá a dokumentárním pohledem, prostoupeným zemitou, a přece metafyzikou ojíněnou estetikou, proniká pod kůži bytí. – Tady, v místě, kde sousedí muzejní mentální veteš s živoucí seismikou skutečnosti, se pod Cuskeho rukama rodí prchavý poryv vědomí: v té samé vteřině, naráz, nerozdílně, neparalelně – ocitáš se v kůži Čukči i velryby. ()

Galerie (6)

Související novinky

EKOFILM začíná ve středu 20. října

EKOFILM začíná ve středu 20. října

18.10.2021

Už tuto středu 20. října začíná 47. ročník festivalu environmentálních filmů EKOFILM. Nabídne celkem 25 soutěžních snímků ze 14 zemí, které se utkají v soutěžních sekcích Krásy přírody,… (více)

Reklama

Reklama