Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivý příběh vzestupu hudební legendy Arethy Franklin. Od jejích počátků, když jako malá zpívala v kostelním sboru, k tomu jak se vypracovala na mezinárodní super hvězdu. (Forum Film CZ)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (49)

fredisek 

všechny recenze uživatele

Tak špatně napsaný a nudně natočený film jsem neviděl dlouho. První zajímavá scéna přijde po půlhodině, vedlejší postavy (pokud zrovna nedělají nějakou scénu) se jen poťouchle usmívají a Arethu obdivují. Wikipediové heslo, které by si zasloužilo sestříhat na hodinu a půl maximálně. O vnitřním světě královny soulu se dozvíme málo, musíme ale sledovat dojákové scény s jejím otcem a poslouchat těžko uvěřitelné motivační dialogy. Aretha Franklin si zaslouží respekt, ale ne ustrašenost. Tenhle film se tak zoufale snaží nikoho neurazit, až z toho i pasáže o domácím násilí vyjdou jako průměrná hádka. Hudby je tam paradoxně velice málo a Jennifer Hudson je nemožně prkenná. Rocketman nasadil laťku hodně vysoko, Respect ji ani nepodlezl. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Aretha, královna soulu, dáma, co si zaslouží more than "just a little bit Respect"! A ačkoliv se tvůrci snažili vzdát jí ho naplno v každém záběru této dvouapůlhodinové (!) -vzhledem ke kvalitě filmu stopáží totálně přepálené- pocty, nedopadlo to bohužel tak, jak by bylo Mrs Franklin hodno. Celá černošská hudba, rhythm and blues, gospel, funk a především soul jsou totiž hlavně o feelingu - o pocitu, o syrových a hlubokých emocích, co jdou do (z) nitra duše, až nadřeň. A přesně to -vlastně to nejdůležitější, obzvlášť když se jedná o Arethu- tomuhle bijáku chybí! No, abych nebyl nespravedlivý, ve dvou třech momentech se tvůrcům povedlo ze mě nějaké emoce vymámit. Což je žalostně málo, zvlášť, když asi nejemotivnější moment přichází paradoxně během závěrečných titulků, kdy se objeví a zpívá skutečná Aretha Franklin. Většina filmu na mě totiž působila značně strojeně, uhlazeně, vyleštěně, místama doslova nudně, bez známky invence či originality, bez dramaticky vyšponovaných highlight momentů, s jednostranným pohledem a bez větší kontroverze, která vždy k životu tak velkých umělců patří. A navíc zbytečně přepolitizovaně, což bych asi před pár lety přijmul s mnohem větším nadšením, než v současné BLM politickou korektností "oteplené" době (čímž ovšem rozhodně nechci snižovat Arethin přínos v boji za práva afroameričanů). Dalším mínusem je vykreslení všech vedlejších postav, které jsou převážně ploché, stejně jako herecké výkony jejich představitelů. Především z rolí otce (jindy můj oblíbený Whitaker) a prvního manžela (Wayans) se vzhledem k jejich (ve filmu ne zcela natvrdo odhaleným) charakterům přímo vybízelo vymačkat mnohem, mnohem víc. Naštěstí to samé neplatí o Jennifer Hudson, která se s rolí (i zpěvem!) Arethy vypořádala přinejmenším se ctí. Právě ona, její famózní hlas a pochopitelně úžasná music drží Respect nad vodou! Filmařský RESPEKT by si však tahle legendární soulová Queen a Natural Woman zasloužila mnohem hlubší... ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Respect tu naberá nový význam. Veľmi pútavo natočený životopisný snímok. UPDATE: Nerada mením svoje hodnotenia k filmom, ale v tomto prípade som sa rozhodla zo 4* jednu odobrať. Nemám totiž pocit, že by som Respect chcela vidieť znova. Väčšinou pozerám opakovane len tie filmy, ktorým som dala aspoň 4*. Čo sa týka iných hudobných životopisov, musím uznať, že Respect je ozaj slabší film ako Rocketman či Bohemian Rhapsody, nehovoriac o Elvisovi! Hlavný dôvod je však ten, že Respect na mňa zapôsobil dosť negatívne. Nehovorí o veciach, o ktorých by mal hovoriť viac. Vôbec nie je bežné, aby 12ročné dieťa malo dieťa, o dva roky hneď ďalšie, táto smutná záležitosť je tu len akoby tak mimochodom. Áno, určite bola Aretha Franklin touto skúsenosťou poznačená, ale aj tak nechápem, prečo tak málo priestoru. Z Wikipédie som sa ešte dočítala, že otec Arethy Franklin mal mimomanželské dieťa tiež s nejakou 12ročnou dievčinkou!!! Je mi z toho až zle. Najsympatickejšia postava filmu mi bola mama Arethy Franklin. Jennifer Hudson zahrala svoju rolu myslím dobre, ale Aretha mi išla dosť na nervy, táto filmová, o skutočnú som sa nikdy nezaujímala. Hudobná zložka bola trošku až príliš, naopak keby som bola fanynkou soulu a AF, bola by som len rada. Mala pekný hlas, ale tento štýl hudby nepočúvam. 65%. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazené! Hodně "černošské", což je pochopitelné a mě se to moc líbilo :) A konečně pro mě hezky shrnuto, kdo to Aretha Franklin vlastně je a čím si prošla :) Já jsem byla maximálně spokojena, brečela jsem u chvíle, kde mě to dost překvapilo a Hudson je prostě boží. Ráda uvidím znovu. Také s někým, kdo bude rád, že pozná život ženy, jejíž písně si pobrukuje hodně lidí :) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V jadre si myslím, že "Respect" je dobrým filmom. Pravdou je, že o živote Arethy Franklin som toho veľa nevedel a reálne som sa oň asi ani nikdy nejako výraznejšie nezaujímal. Jej hudba nebolo to čo som vyhľadával, ale musel som vždy uznať jej kvality. Či už talentovaných hudobníkov, ktorí sa jej starali o aranžmány, alebo aj jej zlato v hrdle, ktoré bolo a vždy bude absolútne nespochybniteľné. Čo sa tohto filmu týka, myslím si, že ponúka tak akurát zo všetkého. Je v ňom dostatok skvelej hudby, počas svojho obrovského času ma reálne nenudil a mal som pocit, že herci robia maximum, aby svoje postavy predali. Jennifer Hudson možno miestami mohla herecky ponúknuť trošku viac, no tie spevácke čísla som jej veril a predala ich veľmi dobre. Film má aj pár scénok, ktoré mi ostanú v pamäti a musím uznať, že vznik skladby "Respect" je pre mňa spracovaná super. Herecky som s nikým nemal výraznejší problém, natočené je to kompetentne, no film trošku spadne do pasce životopisných filmov posledných rokov, ktoré tak trošku ukazujú tie isté veci, aké sme mali možnosť vidieť už v mnohých filmoch predtým. Čo je základom? Démoni a alkohol. A v Arethinom prípade aj nie veľmi šťastné detstvo. A je mi jasné, že mať prvé dieťa už niekedy v 11-tich alebo 12-tich rokoch rozhodne nie je niečo, čo je príjemné, no tej časti sa reálne venujeme príliš málo na to, aby z toho niečo aj reálne vyplynulo. Vzťah s jej deťmi tu celkovo ide dosť mimo príbehu. A v určitých bodoch mi to bolo celkom ľúto. Myslím si, že tu bol potenciál na to, aby film ponúkol niečo trošku iné. Niečo, čo by nás ako divákov dokázalo viac zasiahnuť. No v podstate sa dozvieme tie isté veci, len v živote inej známej osobnosti. Mňa film osobne nenudil a mám pocit, že sa tvorcovia snažili niečo priniesť. Ale mohlo to byť oveľa veľkolepejšie. No po dopozeraní som úprimne mal pocit, že sa k téme tvorcovia postavili s úctou a rešpektom. A to im musím uznať. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama