Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po autorském snímku Vyber si mě (Choose Me) dokončil Rudolph po jiném režisérovi film Písničkář (Songwriter), hudební drama z prostředí zpěváků country. Při jeho natáčení se seznámil s hercem a muzikantem Krisem Kristoffersonem a obsadil ho do role klasického romantického samotáře Hawka ve svém dalším autorském počinu Trouble in Mind (Zmatek v hlavě). Děj filmu se odehrává v ponurém fiktivním městě Rain City v blíže neurčené budoucnosti a sleduje bývalého policistu Hawka, který strávil osm let za mřížemi za vraždu muže, jehož považoval za „ztělesněné zlo“. Po propuštění z věznice zamíří do kavárny, kde se pod pozorným pohledem životem protřelé majitelky a jeho bývalé milenky Wandy (Geneviève Bujoldová) potkávají životní ztroskotanci s dosud nevinným mládím. Tady mu padne do oka krásná a nevinná Georgia (Lori Singerová). Je zde ovšem ještě její manžel Coop (Keith Carradine), venkovský mladík zkažený svody velkoměsta. Rudolph v souvislosti s filmem hovoří o různých vlivech. „Na jedné straně se jedná o klasický napínavý příběh v tradici drsné školy s mužným hrdinou a mladou krásnou dívkou. Je tu ovšem ještě druhá, mytická rovina vyprávění, díky níž se důvěrně známá realita stává čímsi mnohem bizarnějším.“ V odvážném a nekonvenčním snímku se v roli uhlazeně slizkého zlosyna objevuje ve své poslední (a první mužské!) filmové roli Divine, hvězda filmů Johna Waterse. Deštivý neonoirový svět, který nasnímal kameraman Tojomiči Kurita, pulzuje v rytmu jazzových skladeb Marka Ishama a syrově romantických písní Marianne Faithfullové. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Na počátku překvapí úžasně (neo) noirovou atmosférou. Na konci zarazí nečekaně komickým finále. V průběhu párkrát pobaví a překvapí zvláštní stylizací, jinak ale jenom zoufale nudí. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Poránu jsou východy slunce nejkrásnější..... Výborný soundtrack, neopakovatelná atmosféra, skvělý Carradine snažící se svým lookem zřejmě proniknout mezi Sigue Sigue Sputnik, minimalistická totalitní výprava předkládající pilíře americké popkultury a koncentrát z 80. let a samozřejmě Divine v kalhotách. ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Zvláštně ospalej a snovej noir příběh z města Rain City, které se nachází někde v budoucnosti/paralelní realitě. Při troše představivosti může vzdáleně připomínat neonový uličky čínské čtvrti v Blade Runner nebo Gotham. Mladej pár se do něj přestěhuje ve svým obytným karavanu, ve kterým přespávají před kavárnou a snaží se nějak uchytit. Jenže chlápek se dá na stranu zločinu a začne z nějakýho důvodu čím dál tím víc vypadat jako Joker kříženej se zpěvákem novovlné synthpop kapely. O ženskou se zase začne ucházet melancholickej Kris Kristofferson, jehož bejvalka bydlí v něčem, co vypadá jako česká devadesátková čajovna. A do toho všeho Divine (Pink Flamingos), která tam překvapivě hraje mužskou roli. Úplně chápu, když tomu někdo dá nízký hodnocení, ta surreálná poetika asi není pro každýho. Určitě ale jeden z těch, kterej se vryje do paměti. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Režisér si vysnil takový originální noir, stylizovaný jako romantická fantazie. Krásný atmosférický ZMATEK, pozoruhodná je nadsazená divoká přestřelka na konci. Roztodivný film. ()

Reklama

Reklama