Reklama

Reklama

Historický špionážní film je založený na skutečném příběhu britského obchodníka, který byl rekrutován tajnou zpravodajskou službou. Odehrává se v období studené války. Sovětský zpravodajský důstojník Oleg Penkovskij (Merab Ninidze) informuje MI6 o možnosti jaderné války a svěří se s obavami o světovou bezpečnost. CIA a MI6 se rozhodnou, že by bylo lepší nepoužívat špióna, ale obyčejného občana. A tak je podnikatel Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) požádán, aby se pokusil pomoci ukončit kubánskou krizi. Má dělat to, co normálně dělá, odjet do Moskvy a hledat obchodní příležitosti. Tak se dostane do pravidelného kontaktu s Penkovským, který ho využívá k předávání zpráv a tajných dokumentů týkajících se sovětských jaderných plánů a raket. Jak napětí kolem kubánské krize narůstá, komplikuje se setrvávání Penkovského v tajných službách a kontakt s Wynnem je prozrazen... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Řemeslně dobře zvládnutý film z období nejintenzivnější krize studené války. Nechybí příběh (ještě aby ano, když jde o motiv z reálného světa a historie), napětí ani slušné herecké výkony. Dalo se z toho ale vytřískat daleko více, v některých pasážích mohl režisér postavy mnohem déle vykoupat, zkrátka atmosféru a kouzlo okamžiku uťal už příliš brzy. Emotivní scény tak byly sotva dvě - v divadle a ve vězení s manželkou. Škoda. 75% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jednou takle večer to dávali v tej televizi, tož sem si to o pár dnů potom stáhnul a kouknul v klidu bez reklam. No a v tej televizi to vypadalo mnohem líp, docela sem se na to těšil, páč filmy s tímhle Ruskem mi dycky přišly zajímavý. Agenti, špióni, tajný zařízení, to všecko zní hrozně lákavě. Ale samotný zpracování filmu nebylo vůbec záživný, nebylo to napínavý. Vlastně sem se docela divil, že sem to dojel až do konce. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Možná jsme jen dva lidé, ale tak začínají změny..." Natolik byl vztah a pouto mezi nejvýznamnějším sovětským špionech Olegem Penkovskim a jeho britskou spojkou, "obyčejným obchodníkem"  Grevillem Wynnem vylíčen podle reality, nedokáže asi člověk moc dobře posoudit. Především ona scéna z vězení, kde mají oba možnost se spolu po zatčení a proběhlých výsleších krátce setkat, aby mohl Wynne Penkovskemu sdělit, že přeci jen dosáhl svého (tedy odvrácení jaderného konfliktu mezi Sovětským Svazem a USA kvůli rozmístění jaderných raket na Kubě v roce 1962), na mě úplně věrohodně nepůsobila. Ale beru, že je to přeci jen film... Celkově má ale tento špionážní film klasického střihu velmi dobrou atmosféru (viz třeba velmi přiléhavá hudba nebo použití příhodných dokumentárních záběrů). Líbil se mi ale i záměr filmařů, ukázat na paralelu, pokud jde o  rodinné zázemí obou aktérů (oba ženatí s poměrně malými dětmi ač tedy u Penkovskeho šlo o holčičku zatímco u Wynneho o kluka). No a co jsem si tedy vysloveně užil, bylo poměrně dost záběrů z exteriérů i interiérů "mého" ministerstva dopravy. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mám pro oldschool špionážní filmy slabost, Tinker Taylor pro mě patří mezi nejlepší filmy minulé dekády, a The Curier nezklamal ani v nejmenším - samozřejmě se Alfredsonově majstrštyku nevyrovná, navzdory shodnému obsazení Cumberbatche, ale v žánru obstojí bez problémů. Dobře při tom těží ze své "jinakosti", hlavním hrdinou není žádný protřelý agent, ale obyčejný civilista který se do všeho kolem Kubánské krize zamíchá spíš jen náhodou a zprvu takřka proti své vůli - a to jak, při souběžné snaze o zachování nějakého normálního civilního života, postupně hledá odvahu a zaujetí pro službu je největší silou filmu. Což pak perfektně vygraduje když on sám přebere otěže a stane se hlavním hybatelem. Jen je to vyvrcholení trochu předčasné, poslední půlhodina už trochu změní žánr a ztrácí drajv, i když je nutná pro dovyprávění příběhu - který je podle skutečnosti, což film zvedá na ještě trochu vyšší level. 8/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

BYLA BY TO VELKÁ SLUŽBA PRO VELKOU BRITÁNII. A PRO CELÝ SVĚT…“ ///    Příběh obyčejnýho člověka, kterýho zatáhli do špionáže. A změnili mu život… Film z období Kubánský krize takže na téma – Jak byl zachráněn svět. Fajn podívaná plná skutečnosti a Cumberbatche.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Zradil jsem revoluci.  /// Thx za titule „zandera“.       /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • V čase filmu 20:12, při procházce noční Moskvou, je možno na malý okamžik zahlédnout v levém horním rohu nápis „Kuchyně“ v interiéru restaurace, kolem které postavy prochází. Scéna je natáčená v ulici Rybná v Praze. (Globus_Jirka)
  • Jedna z pražských lokací, kde byl film natáčen, je budova Ministerstva dopravy, která ve filmu představuje objekt americké ambasády v Moskvě. Ve filmu se objeví jak pohled na exteriér budovy (byť dodatečně digitálně upravený), tak i pár záběrů z jejího interiéru (včetně záběru na zdejší funkční páternoster). (HonzaBez)
  • Film se natáčel v Praze a Londýně. (Yardak)

Reklama

Reklama