Reklama

Reklama

Historický špionážní film je založený na skutečném příběhu britského obchodníka, který byl rekrutován tajnou zpravodajskou službou. Odehrává se v období studené války. Sovětský zpravodajský důstojník Oleg Penkovskij (Merab Ninidze) informuje MI6 o možnosti jaderné války a svěří se s obavami o světovou bezpečnost. CIA a MI6 se rozhodnou, že by bylo lepší nepoužívat špióna, ale obyčejného občana. A tak je podnikatel Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) požádán, aby se pokusil pomoci ukončit kubánskou krizi. Má dělat to, co normálně dělá, odjet do Moskvy a hledat obchodní příležitosti. Tak se dostane do pravidelného kontaktu s Penkovským, který ho využívá k předávání zpráv a tajných dokumentů týkajících se sovětských jaderných plánů a raket. Jak napětí kolem kubánské krize narůstá, komplikuje se setrvávání Penkovského v tajných službách a kontakt s Wynnem je prozrazen... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Možná jsme jen dva lidé, ale tak začínají změny..." Natolik byl vztah a pouto mezi nejvýznamnějším sovětským špionech Olegem Penkovskim a jeho britskou spojkou, "obyčejným obchodníkem"  Grevillem Wynnem vylíčen podle reality, nedokáže asi člověk moc dobře posoudit. Především ona scéna z vězení, kde mají oba možnost se spolu po zatčení a proběhlých výsleších krátce setkat, aby mohl Wynne Penkovskemu sdělit, že přeci jen dosáhl svého (tedy odvrácení jaderného konfliktu mezi Sovětským Svazem a USA kvůli rozmístění jaderných raket na Kubě v roce 1962), na mě úplně věrohodně nepůsobila. Ale beru, že je to přeci jen film... Celkově má ale tento špionážní film klasického střihu velmi dobrou atmosféru (viz třeba velmi přiléhavá hudba nebo použití příhodných dokumentárních záběrů). Líbil se mi ale i záměr filmařů, ukázat na paralelu, pokud jde o  rodinné zázemí obou aktérů (oba ženatí s poměrně malými dětmi ač tedy u Penkovskeho šlo o holčičku zatímco u Wynneho o kluka). No a co jsem si tedy vysloveně užil, bylo poměrně dost záběrů z exteriérů i interiérů "mého" ministerstva dopravy. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavo natočený film o studenej vojne z pohľadu špionáže. Tvorcom sa veľmi dobre dokázalo vystihnúť dobovú atmosféru. Malo to spád, myšlienku a ten záver bol dokonalý. Celý film je skôr pasívny a kto očakáva nejakú akciu, tak bude možno sklamaný. Vyzdvihol by som ešte herecké výkony hlavných predstaviteľov, ktoré boli pomerne dosť presvedčivé. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příklad a ukázka toho, jak může vzniknout hluboké přátelství a sympatie mezi dvěma lidmi z opačné strany barikády. Benedict Cumberbatch si střihl poměrně náročnou roli, kvůli níž musel asi leccos obětovat. Jessie Buckley hraje všude dobře, kde jsem ji zatím viděl. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch je vo svojej roli uveritelny a da sa povedat, ze v "duete" so svojim sovietskym protajskom, tahaju dej. CIA blondava agentka je tam akurat pre typicku zapletku a je vlajockou pred ocami s kopcom retaziacich sa nezmyslov v jej slapajach. Pustili by Rusi v danom obdobi agenta? Proste bullshit. Kazdopadne mierne nadpriemerny spionazny film, v ktorom vsak mohli viacej zapracovat na napati a atmosfere. I tak odporucam. 60% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Děj se odehrává v době , kdy bylo vše jasné. Byl jasný předěl mezi dobrým a zlým, mezi demokracií a totalitou. Věřili jsme , že to tak je a i dnes věřím, že to tak bylo. Bohužel v současnosti to už tak jasné není. Zatímco zlo zůstalo na stejném místě, dobro se nám nějak rozmělnilo a zastřelo. Totiž z kdysi té správné strany teď přicházejí neuvěřitelné zprávy o cenzuře, jen tom jediném správném názoru a potírání toho opačného a dalších totalitních prvků. Děsí mě to, ale stále ještě doufám, že demokracie je silnější a dokáže si najít cestu. Skvělý, silný film o pravdě a lži! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Jedna z pražských lokací, kde byl film natáčen, je budova Ministerstva dopravy, která ve filmu představuje objekt americké ambasády v Moskvě. Ve filmu se objeví jak pohled na exteriér budovy (byť dodatečně digitálně upravený), tak i pár záběrů z jejího interiéru (včetně záběru na zdejší funkční páternoster). (HonzaBez)
  • Film se natáčel v Praze a Londýně. (Yardak)
  • V čase filmu 20:12, při procházce noční Moskvou, je možno na malý okamžik zahlédnout v levém horním rohu nápis „Kuchyně“ v interiéru restaurace, kolem které postavy prochází. Scéna je natáčená v ulici Rybná v Praze. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama