Reklama

Reklama

Historický špionážní film je založený na skutečném příběhu britského obchodníka, který byl rekrutován tajnou zpravodajskou službou. Odehrává se v období studené války. Sovětský zpravodajský důstojník Oleg Penkovskij (Merab Ninidze) informuje MI6 o možnosti jaderné války a svěří se s obavami o světovou bezpečnost. CIA a MI6 se rozhodnou, že by bylo lepší nepoužívat špióna, ale obyčejného občana. A tak je podnikatel Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) požádán, aby se pokusil pomoci ukončit kubánskou krizi. Má dělat to, co normálně dělá, odjet do Moskvy a hledat obchodní příležitosti. Tak se dostane do pravidelného kontaktu s Penkovským, který ho využívá k předávání zpráv a tajných dokumentů týkajících se sovětských jaderných plánů a raket. Jak napětí kolem kubánské krize narůstá, komplikuje se setrvávání Penkovského v tajných službách a kontakt s Wynnem je prozrazen... (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (71)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Studená válka vrcholí a britský obchodník Benedict Cumberbatch dostane šanci zabránit katastrofě. Má se stát spojkou mezi západními tajnými službami a Sovětem, který je ochotný podělit se o největší tajemství své země. Jak dlouho jim to bude procházet? The Courier je velmi dobře vypadající dobová podívaná s výtečnými herci, bohužel ovšem bez silnějších emocí a výraznějšího napětí. Profesionálně odvedená, ale nakonec trochu nudná a zbytečně konzervativně pojatá podívaná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

BYLA BY TO VELKÁ SLUŽBA PRO VELKOU BRITÁNII. A PRO CELÝ SVĚT…“ ///    Příběh obyčejnýho člověka, kterýho zatáhli do špionáže. A změnili mu život… Film z období Kubánský krize takže na téma – Jak byl zachráněn svět. Fajn podívaná plná skutečnosti a Cumberbatche.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Zradil jsem revoluci.  /// Thx za titule „zandera“.       /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě tvrzení, že povolání jako televizní moderátor nebo PR manager jsou psychicky náročné. Zkuste si být Olegem Peňkovským.. Ať už byly jeho motivy víra v ideály svobody a demokracie, nebo touha pomstít se sovětskému komunistickému režimu, pomohl Američanům v době Kubánské krize zjistit, že Chruščov nemá v ruce full house, ale jen dva páry a sám údajně skončil způsobem, který by znechutil i pana Kopfrkingla. Jenže problémem je, že Cookeův film není primárně o něm, ale o jeho britské spojce naverbované v obchodních kruzích. V okamžiku, kdy spadnou klece, se už nedostaví žádná gradace a Cumberbatch, měnící se na něco mezi Baleovým mechanikem a jeskynním obrem z Morie, nezmůže nic. Podobně laděný Jack Strong mi přišel živější a mnohem lépe pracující s napětím.. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Kdo má tenhle typ filmů rád, nebude zklamaný. V poslední čtvrtině vše sice trochu ztratí tempo a finále je takové rozplyzlé, nicméně to nedokáže pokazit dojem ze zbytku filmu. A Benedict jako vždy skvělý, takže za mne dobrá podívaná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mám pro oldschool špionážní filmy slabost, Tinker Taylor pro mě patří mezi nejlepší filmy minulé dekády, a The Curier nezklamal ani v nejmenším - samozřejmě se Alfredsonově majstrštyku nevyrovná, navzdory shodnému obsazení Cumberbatche, ale v žánru obstojí bez problémů. Dobře při tom těží ze své "jinakosti", hlavním hrdinou není žádný protřelý agent, ale obyčejný civilista který se do všeho kolem Kubánské krize zamíchá spíš jen náhodou a zprvu takřka proti své vůli - a to jak, při souběžné snaze o zachování nějakého normálního civilního života, postupně hledá odvahu a zaujetí pro službu je největší silou filmu. Což pak perfektně vygraduje když on sám přebere otěže a stane se hlavním hybatelem. Jen je to vyvrcholení trochu předčasné, poslední půlhodina už trochu změní žánr a ztrácí drajv, i když je nutná pro dovyprávění příběhu - který je podle skutečnosti, což film zvedá na ještě trochu vyšší level. 8/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Courier" je podľa mňa celkom schopne spracovaným filmom. Má svoje nudnejšie momentky, no na druhú stranu vie dobre vybudovať príbeh a prinesie nám skutočne tvrdé finále. Ruské väzenie je skutočne tvrdé. Je to určite zaujímavý príbeh, ktorý je dôležité poznať a je zaujímavé pochopiť jednotlivé súvislosti a udalosti, ktoré možno zabránili tomu, aby v 60-tych rokoch bola tretia svetová vojna - nukleárna. Hoci si občas myslím, že nikto nechce aby sme tu mali nukleárnu vojnu, ktorá by nemala víťazov, tak zaslepenosť moci vie spôsobiť veľa. A že chcel Chruščov zlikvidovať svojich najväčších amerických nepriateľov je pre mňa celkom predstaviteľné. Benedict Cumberbatch je dobrou voľbou do tejto role. Vie svoju postavu predať a je zaujímavé ho mať v role, ktorá funguje ako most medzi Amerikou a Sovietským Zväzom. No najlepšou postavou filmu je pre mňa Oleg Penkovsky v podaní Meraba Ninidze. Excelentná voľba, skvelá postava a v záverečnej scénke ma skutočne dostal. Perfektná momentka je aj návšteva baletu. Čo filmu ale chýba je trošku väčšia údernosť v jeho prvých dvoch tretinách. Niečo, čo by ho spravilo trošku zaujímavejším pre bežných divákov. Lebo počas prvej polhodiny sme dokopy len budovali príbeh. A je to potrebné, no možno by sa našla cesta, ako by to mohlo byť aspoň trošku zaujímavejšie. Každopádne za pozornosť film stojí. A rozhodne ponúka dostatok dobrých momentiek a zaujímavý príbeh. Takže hovorím áno. Hodnotenie: B+ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Typický, pomalý a chladný špionážní film, který se snaží tvářit jako nejlepší pecky daného žánru ze 70. let, ale nemá na to dostatečně schopného režiséra, scénaristu a vlastně ani zajímavé postavy, přestože se Cumberbatch jako vždy snaží a je tím jediným, proč stojí za to, film vidět. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkně nahrané, dobře natočené a inteligentní thriller. Trochu se to podobá filmu od Spielberga Most špionů o přátelství. Zde se vám to může stát pomalé bez akce. Spoléhá se na dobrý příběh, který buduje napětí a uvěřitelnost. Je to dle skutečné události kdy špion sovětský občan  propašoval ze SSSR do USA tisíce tajných dokumentů a možná tak zabránil jaderné válce během karibské kubánské krize. Cumberbatch je zde opět jiný než v minulých filmech. Lehkovážný a postupně nervózní a zarputilý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film z obdobia kubánskej krízy, čiže v sebe nesie dramatickú a historickú hĺbku spojenou so špionážnou hrou, ktorú nám tu prevedie Cumberbatch v plnej hereckej kráse. Ja síce nie som až tak fanúšik filmov tohto rangu, teda špionážnych drám, avšak uznávam, že film priniesol veľa vzruchu, napätia a všetko to udržiava aj výborne ladená hudba. Z tej studenej vojny vám miestami príde až horúco. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fajn špionský film se super Cumberbatchem. Nepřekypuje akcí, ale napětím určitě. Pro mě osobně neznámý příběh z dob studené války ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zachmuřený snímek beze špetky humoru. Zaujmou snad jen pražské reálie. .      .                           .                                                       .                 .                                                                                                  .                              .                                                                 .                            .                                          . ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

byl jsem připraven na špionážní drama v LaCarreho stylu a tím The Courier úplně není.Hlavní postavou je tu obyčejný obchodník,jež se nechá "naverbovat" svojí vládou,aby spolu s podobným obchodníkem na sovětské straně propašoval nějaké ty tajné dokumenty.Jakkoliv je zápletka opřená o skutečné události,na filmovém poli nejde o nic nového a Courier - film přesně tak působí.Vlastně jsem měl velmi často dojem,že jedním z cílů tvůrců bylo nijak nevybočit a nepřijít s ničím novým.Z úplného průměru to každopádně táhnou nahoru oba hlavní herci.Jak standardně velmi dobrý Cumberbatch,tak pro mě úplně neznámý Merab Ninidze...60% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela nadějný špionážní drama, ale stupňování napětí příliš nefungovalo. Takže nakonec průměrnej příběh podle skutečnosti, kterej nijak nevybočuje z řady podobnejch děl. 50%. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit, že se tvůrcům podařilo skvěle vystihnout dobovou atmosféru. Pak mi doslova vzala dech nebývalá fyzická proměna Benedicta Cumberbatche za účelem co nejvěrohodnějšího ztvárnění dané role. Akorát mě mrzí, že Cookeův snímek postrádá jakoukoliv gradaci a dramatičnost, všechno tak nějak vyšumí do ztracena. (65%) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Dvě hodinky inteligentně nakrouceného špionážního napínání z doby blízké vidiny bombových zítřků, které působí příjemně autenticky, je prosté přehnaného patosu (i to jediné zásadní morální oselství je podáno poměrně nenásilně a stravitelně) a disponuje výtečným Šerlokem, jehož závěrečnou proměnu v absolventa ozdravného pobytu v Dachau shledávám téměř dokonalou – od Batmanova Mechanika nevídané a snad se oba baculáči někdy sejdou třeba v ryrymejku Motýlka. Zkrátka solidní zábava, pročež jsem si hned po zhlédnutí položil otázku, kdy to tu asi spadne do modrejch… ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Možná jsme jen dva lidé, ale tak začínají změny..." Natolik byl vztah a pouto mezi nejvýznamnějším sovětským špionech Olegem Penkovskim a jeho britskou spojkou, "obyčejným obchodníkem"  Grevillem Wynnem vylíčen podle reality, nedokáže asi člověk moc dobře posoudit. Především ona scéna z vězení, kde mají oba možnost se spolu po zatčení a proběhlých výsleších krátce setkat, aby mohl Wynne Penkovskemu sdělit, že přeci jen dosáhl svého (tedy odvrácení jaderného konfliktu mezi Sovětským Svazem a USA kvůli rozmístění jaderných raket na Kubě v roce 1962), na mě úplně věrohodně nepůsobila. Ale beru, že je to přeci jen film... Celkově má ale tento špionážní film klasického střihu velmi dobrou atmosféru (viz třeba velmi přiléhavá hudba nebo použití příhodných dokumentárních záběrů). Líbil se mi ale i záměr filmařů, ukázat na paralelu, pokud jde o  rodinné zázemí obou aktérů (oba ženatí s poměrně malými dětmi ač tedy u Penkovskeho šlo o holčičku zatímco u Wynneho o kluka). No a co jsem si tedy vysloveně užil, bylo poměrně dost záběrů z exteriérů i interiérů "mého" ministerstva dopravy. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Konverzačka, takmer bez akcie. Postavená na skvelom obsadení, lebo Beňo vie podržať. Malo to skvelú atmosféru a dokáže to udržať pozornosť. Popravde, videl som už aj horšie špiónske filmy. 3 z 5 ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Hráno příliš na jistotu, až se z toho téměř vytratilo napětí. Já ale pro tyhle oldschoolové špionážní filmy mám slabost, takže trochu nadhodnotím. 70% ()

Reklama

Reklama