Reklama

Reklama

Ta naše povaha česká: Kam zmizely Rychlé šípy

(TV film)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2012, 26 min

Režie:

Aleš Koudela

Obsahy(1)

Za posledních třicet let se radikálně proměnil životní styl v České republice. Přelomem se zdá být rok 1989, který poskytl nové možnosti jak trávit volný čas. Bylo to především lákadlo zahraničních cest, které ubralo na atraktivitě tuzemské dovolené, dětským táborům, táboření, trampovaní. Trávení volného času však proměnily především nové elektronické komunikační technologie. Začalo to jednoduchými počítačovými hrami, pak přišel ke slovu internet a nyní „chytré“ mobilní telefony. Pro mladé lidi je dnes v podstatě nepředstavitelné, že by vyrazili do přírody se stanem a spacákem vstříc dobrodružství v lůně přírody. Tak jak to dělávaly kdysi Rychlé šípy… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem velkým a prakticky odvěkým foglarovcem, tento pořad považuji za strašlivě nepodařený. Neuznávám tohle klišovité a černobílé vidění světa, kde počítačové hry jsou zlo (pročež se každý záběr na hru musí doprovodit nepříjemnou hudbou) a studánka v lese nebo skautský tábor je esencí dobra (a tak musí být v podkresu rozverný nebo tklivý tón). Stesky na to, že děti sedí u počítače namísto toho, aby šly ven, slýcháme minimálně pětadvacet let a začínají být notně ohrané. V době, kdy jsem vyrůstal, nebylo nic zvláštního na tom, že člověk dělil čas mezi Doom i Foglara. Nemyslím si, že dnes je to nějak zásadně odlišné. Jen ta nabídka trávení volného času je pestřejší a osmdesát let staré foglarovské příběhy musejí soupeřit s aktuálnějšími tématy. ()

Tvrdolín Veliký odpad!

všechny recenze uživatele

Mizerne odvedená práca. Vyprodukovala to verejnoprávna televízia vedená starochmi. Btw Doc. Jiří Siostrzonek, Ph.D. je idiot a môže mať titulov koľko chce. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že mladí kluci už dneska sedí hlavně u počítačů a mobilů a dostat je ven se zdá býti úkolem nemožným. Já kdysi chodil do skautu a možná by mě i zajímalo, jak složité to dneska s novými příchozími vlastně mají, pokud vůbec někdo nový přichází. Vybraní dotazovaní mladí lidé alespoň Foglara znají, takže tvůrci měli docela štěstí na výběr. I tak je ale jejich znalost přírody či stanování nebo vůbec pobytu v přírodě tristní. Pravdou taky je, že zavádějící je už název, kdy jsem úplně nepochopil, že jde právě hlavně o trampování, stanování apod. Holt se doba posouvá. Osobně nevěřím, že třeba za sto, dvě stě či 300 let  let se ještě nějaký milovník přírody najde. Přitom se pořád mluví v současné společnosti o jakémsi návratu k přírodě. Je to tím pádem také vinou společnosti samotné, jak novou generaci vychovává. Že škola cpe do žáků vědomosti, ale již je neučí lásce k přírodě stejně jako třeba rodiče. O televizi ani nemluvě. Všimněte si, jaké vznikají v televizích projekty. Vedle Love Islandu samé kuchařské soutěže. Že se dosud tato slavná pětice může pochlubit jen jedním seriálem a to více než 50 let starým je další z českých ostud. Pro dospívající děti, děláno trochu v jejich dnešním vidění světa, by podobný seriál mohl být klidně pořád ještě zajímavý. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama