Reklama

Reklama

Amonit

  • Velká Británie Ammonite (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V 40. letech 19. století hledá kdysi uznávaná Mary Anning fosílie na nehostinném pobřeží moře, aby jejich prodejem vydělala na živobytí pro sebe a svojí nemocnou matku. Nabídku bohatého turisty, aby během jeho nepřítomnosti zasvěcovala do své práce jeho manželku Charlottu, z finančních důvodů nemůže odmítnout. A přestože si s bohatou paničkou zpočátku zásadně nerozumí, postupně se mezi nimi začne vytvářet silné pouto. (O2 TV)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (70)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Väčšinou mám rada takéto pomalé artové filmy, ale Amonit mi nesadol. Chcela som ho vidieť hlavne kvôli skvelým herečkám Kate a Saoirse, ale musím povedať, že som sa dosť nudila, takže dej ma až tak nezaujal. A vlastne nechápem, prečo sa teraz robia "fiktívno-životopisné" filmy alebo ako to nazvať. Rovnaký problém som mala s českým Šarlatánom. Mám veľmi rada životopisné filmy a oceňujem teda keď sú skutočné. To mohli urobiť film o fiktívnej paleontologičke a nepoužiť skutočné osobnosti a vymyslieť si, že mali spolu intímny vzťah. Aj preto dávam také nízke hodnotenie. Celý čas som mala pocit, že chceli len nakrútiť pútavý film s tými naj herečkami, aby sa zapáčili gay komunite a dali si záležať na tom, aby sa o tých milostných scénach veľa hovorilo. Pre mňa to nebolo uveriteľné aj napriek tak skvelým herečkám. Chýbali mi tam dialógy a vysvetlenie minulosti a pocitov hlavných postáv aj slovami. Veľa zostalo nevypovedané, nejasné, nevysvetlené. Tématika amonitov ma absolútne nezaujala. More milujem, Kate Winslet a Saoirse Ronan mám veľmi rada, ale nestačilo mi to. Mierne sklamanie. A dodatok, Kate Winslet ešte nikdy nevyzerala tak nepekne a Saoirse Ronan zase ešte nikdy nebola krajšia. Niečo medzi 2 a 3*. Oveľa viac sa mi páčil Portrét ženy v plameňoch (2019). ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Amonit je nefalšované filmové utrpení snad pro veškeré divácké skupiny, takže se musím fakt jen ironicky smát, kolik přetvařujících se uživatelů vystřelilo tuto nehoráznou nudu k naprosto neadekvátním, v době mého hodnocení, 67%. Nevím, na co si tu tedy všichni ti samozvaní erudovaní kritici hrají, svá pozitivní hodnocení by ale v tomto případě odůvodnili vážně jen stěží. Dobrá, přítomná nehostinná a chladná atmosféra je výrazná a zpracovaná skutečně působivě, ale jen ona skutečně nedokáže film nějak zásadně zachránit. Zbytek je totiž vážně obrovská bída, na čele s opravdu nevídaně urputně nudnou zápletkou, kde ty téměř dvě hodiny vysají z potenciálního diváka naprosto veškerou energii, protože něco tak utahaného, nezáživného a prázdného se jen tak nevidí. V zásadě tu jde každopádně především o takové lehké lesbické dobové drama, kde dvě zoufalé ženské, v podání strhané Kate Winslet a ošklivé Saoirse Ronan, se snaží své životy oživit tím, že po sobě lezou jak dvě nadržené stepní kozy, ovšem jednak kdo by z toho čekal nějakou pointu, či vyústění, nedočká se a ti zvrhlejší, kteří by se těšili na nějaké pikantnosti, tak ti se sice dočkají, a to dokonce i jedné poměrně otevřenější scény, ovšem že by z toho sálalo i nějaké přirozené erotično, tak to ani náhodou, na to je to příliš upachtěné. Navíc ani jedna z postav není vůbec sympatická, chybí mezi nimi pak i jakékoliv jiskření, vztahové napětí, vše je prostě zcela bez emocí a jakékoliv přesvědčivosti. Amonit je zkrátka odstrašujícím příkladem nefalšovaného nudného artu, kde krom zmiňované atmosféry nefunguje vůbec nic jiného, prostě fuj, tohle vážně ne! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Za mně to bude ne. Na vyprázdněnou naraci se tam moc mluví a málo mlčky pracuje (plus nevhodný rádoby emocionální soundtrack?!), na filmovou romanci je to málo romantické, na syrovou ránu do žaludku málo syrové a mlátící. Výkon Saoirse mi přišel výjimečně velmi slabý a Kate jako by neměla/nevěděla, co dělat, takže nakonec na mě nejlepší dojem udělaly Fiona a také Gemma. A navíc je to další z kategorie filmů, které si vezmou skutečné historické předobrazy a potom o nich spekulují a fabulují, až se práší za kočárem. Budiž Amonitovi a jeho tvůrcům k dobru, že film neoznačují za životopisný a zobrazované události za opravdické, ale narazila jsem na spoustu recenzí, které se oprávněně rozčilují, že film uznávané vědkyně redukuje na ploché bytosti ovládané emocemi, a jejich životní odkaz definuje místo jejich práce jejich milostnými aférami. Režisér se vyjádřil, že chtěl Mary Anning dát vztah, který si zasloužila (protože neexistují žádné historické důkazy o jejím soukromém životě, kromě toho, že žila sama a nikdy se neprovdala), což možná zní jako dobrý úmysl, ale stejně neměl odvahu udělat Charlotte o jedenáct let starší než Mary jako ve skutečnosti, a vůbec, tu pohádku vynalezl sám pro sebe a pro nikoho jiného (jako Briony v Pokání, což mě taky rozčiluje, hehe). Stačilo by, aby jim dal jiná jména a tím to velmi slabé spojení s předobrazy přerušil, a všechno mohlo být o trochu víc v pořádku. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

V celku zbytečný film. To se asi nedá jinak vyhodnotit. Něco, co už tady bylo mnohokrát, akorát to je jenom nový trochu jiný kabát. Oproti pro mě nedávnému Bratrstvu zde není ani nic moc nového, co nabídnout. Jednoduše příběh dvou leseb, které k sobě v komplikované době v komplikovaném vztahu nějak hledají cestu, ale nikam se moc nedostanou. Dojde na nějaké sexuální dobrodružství, poté tvrdý pád reality, který vidíme snad v každém filmu tohoto typu. Zde navíc ještě postavy dělají drahoty a nedávají prostor sami sobě kvůli malichernosti a to má být důvod veškeré zápletky. V celku dost zbytečný film, který nenabízí nic nového. A je to škoda. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

A tohle mi sedlo. Příběh z doby, která podobným láskám nepřála a je tak víceméně předem jasné, jak to asi dopadne... Ale na to minimalistické herectví obou dam se koukalo krásně, to je tak, když pohledy a gesta řeknou mnohem víc než kupa zbytečných řečí. Kate i Saoirse skvělé, stejně jako výprava, kostýmy. A v neposlední řadě: o Mary Anning jsem nikdy neslyšel, tak jsem docela rád, že jsem zase o něco moudřejší. Zajímavá žena, žijící v pro ni nelehké době. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Když Saoirse Ronan (Charlotte) vyrůstala, byl Titanic (1997) její oblíbený film, takže byla nadšená z toho, že mohla hrát s Kate Winslet – navíc její milenku. Během natáčení řekla Kate: „Když mi bylo osm let, vůbec bych si nepomyslela, že budu jednoho dne líbat Rose!“ (Stanislaus)
  • Aby se Saoirse Ronan (Charlotte) cítila při natáčení intimních scén pohodlně a bezpečně, Kate Winslet (Mary) zajistila, aby v tuto dobu byly na place přítomny ze štábu pouze ženy. (Stanislaus)

Reklama

Reklama