Reklama

Reklama

Kolo času

(seriál)
  • USA The Wheel of Time
Trailer 1
USA, (2021–2023), 16 h 43 min (Minutáž: 54–69 min)

Tvůrci:

Rafe Judkins

Předloha:

Robert Jordan (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine Madden, Michael McElhatton, Zoe Robins, Marcus Rutherford, Josha Stradowski, Daryl McCormack, Sophie Okonedo (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Kolo času se odehrává v epickém fantasy světě a sleduje osudy Moiraine (Rosamund Pike), členky neuvěřitelně mocné ženské organizace zvané Aes Sedai, která přijíždí do městečka Dvě řeky. Odtamtud se vydává na nebezpečnou cestu křížem krážem světem s pěti mladými vesničany, z nichž jeden je – jak praví proroctví, Znovuzrozený drak... ten, který buď zachrání, nebo zničí lidstvo. (Prime Video)

(více)

Recenze (53)

rigby 

všechny recenze uživatele

Vynikající zpracování podle slavnějších vzorů. Několik knih jsem přečetl, ale tenhle začátek se mi líbil nejvíc, jak už to tak obvykle bývá. Takže jsem si to užíval, protože jsem neměl problém s orientací v postavách a ději. Oceňuji zejména české lokality, které byly doplněny o digitální okolí. Závěr první série byl velmi zdařilý a diváka navnadil na možné pokračování. Jenže právě se znalostí předlohy se na to už tolik netěším, protože vím, že čeká jen povídání a málo příběhu. Snad jediné řešení by bylo to nějak scuknout dohromady, jinak se utrápíme. Ale po shlédnutí pokračování musím konstatovat, že jsem se nijak netrápil. Ano, je to ukecané, ale v každém díle zbyde prostor na zajímavou akci a efekty. Divák se nijak nenudí a těší se na pokračování všech dějových linií. Tady musím říct, že žádná mě nebyla lhostejná, všude je na co se dívat. A to není v případě seriálů pravidlem. Těším se na další pokračování... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Grafomanská Džordnova knižní série začala jako neumětelská kopírka Tolkiena, který nemá nápady a neumí psát, a skončila jako uměle nastavovaná hromada pičoidních blábolů o ničem. Každá z celkem 15 knih by se dala shrnout jako 15x 400 stran nezáživné až otravné vaty, pouťové filosofie a psychologie pro samošuky, a 30-80 stran nějaké přitroublé akce, vesměs ňoumovitě vykuchané z Džejárára, kde se celou tu hromadu popsaných hajzlpapírů jakýsi Temňoch snaží povstat a jakýsi Znovuzrozený bukvoid se na to připravuje. Toť vše. A vše natahované tak, že se ani sám autor nestihl dožít konce. Číst se to dá jedině s permanentně nasliněným prstem pro rychlootáčení zbytečných stran, a to je na mozol, protože jich je nejmíň 70 %! Prostě to vůbec, ale ani trochu nepřipomíná jistého brutálně přeceňovaného pšontkovského pissovatele. Audiovizuální forma sice vycupovala podstatnou část té teroristické vaty, jinak by měl každý díl nejmíň 4 dny, nicméně kde nic není, ani zmrd nebere, a tak zůstal jen ten blboučký a zcela nenápaditý cyklostyl, u něhož, tentokrát nenasliněný, prst na tlačítku FFW taky dost pomůže během projekce neusnout. A zpruzená skorodůchodkyně paní Štiková se do role AS Sedačky hodila asi stejně, jako by ji vyslali hrát Conana. Opravdu nechápu, proč televize v tom bůmu klasické fantasy, vyvolaném Džexnem a Marťasem, sahají po takových vytřiprdelnících, místo aby se nabořily například do Eddingse, Gemmela či Salvatora. Nebo vlastně chápu. Práva na tyhle sračky budou dozajista ve všech výprodejích, a navíc je to celkem fuck, protože degenerace vymletá sedmi rektoboly Heryho Potrata a stohy vypatlaných homixů by nepoznala kvalitní, originální a dobře napsanou fantasy, ani kdyby jim cvrnkala do Pytlíka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

 "The wind was not the beginning. There are neither beginnings nor endings to the turning of the Wheel of Time. But it was a beginning." Plné rozporů. Pardon, nikoli plné ale… PLNÉ. Jsou zde totiž dějové linie, které mají tenzi, tah na branku, zajímavé charaktery i nosná témata. V kontrastu jsou však linie, které se kolovrátkově točí odnikud nikam, nemají postavy co by to táhly, není ostatně ani kam by to táhly. Dávají zcela nový význam pojmu u-t-a-h-a-n-o-s-t (k přežití pouze díky zdařilým zajímavostem z X-Ray módu Prime Videa). Rozporuplná je i práce se zasvěcováním do zákonitostí, historie apod. Někdy je to umně zapracováno, jindy je to jak z příručky „jak to rozhodně, ale jakože fakt rozhodně, nedělat“; takovéto „teď si na pět minut sedneme k ohni a já těm kolem něj povyprávím, co oni dobře vědí, ale divák ne“. Rozpory lze najít i v obsazení. Jsou zde regulérně skvělé výkony v dobře obsazených rolích, ne že ne. Jenže vedle nich je snůška jakože asi-by-se-dalo-napsat-že-herců, vedle kterých i začínající ochotníci z Horní Dolní působí jako zasloužilí členové Národního. Ničemu nepomáhá, že vesměs platí „dobré linie s dobrými herci, nudné linie se špatnými neherci“, což ten rozkol v kvalitě jen prohlubuje. Pokračuje to vizuální stránkou. Tu epická, s promyšleným designem lokalit i kostýmů, která se nebojí použít komparz, CGI i praktické efekty stejně jako různé hrátky s kamerou. Jenže hned následující scénu to vypadá jak první setkání wannabe LARPistů, co si doma ukradli bílé prostěradlo v domnění, že to na bílý hábit stačí, a natočit to mezi papundeklem nechali Pepu od vedle, protože má doma kameru, což je přeci zcela dostačující kvalifikace proto být kameramanem. To vše ve velmi volné adaptaci (spíše až "na motivy") látky, která sama trpí na nejeden rozpor. Předně na to, že je rozvleklou nastavovanou kaší, kde si Jordan nedostatek vlastní invence a vize nahrazuje nestydatým vypůjčováním od slovutnějších kolegů, kteří však “to samé“ napsali výrazně lépe. Na(ne)štěstí byl Jordan natolik zručný rutinér, že to aspoň uměl náležitě p(r)odat (až na nechtěně směšná jména a názvosloví), aby to byla vesměs ucházející epická fantasy sága toho nejstandardnějšího možného střihu. Adaptace je to ve výsledku koukatelná. Nadchne stejně často jako nudí. A navíc umí i otrávit tak, že to neumí adekvátně vyjádřit ani veškeré faceplamovací GIFy co jich jen po netech koluje. Je v tom dostatek dobrého s nadějným potenciálem, aby jeden případné další řady předem neodstřelil, ale zároveň tolik špatného, aby se na ně nijak netěšil či je snad aktivně vyhledával. Čili v tomto ohledu jde o dokonalou adaptaci, protože to samé platí i o knihách. | S1: 3/5 | ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

[Nedokoukáno a vracet se k seriálu nebudu] Končím v polovině šestého dílu, protože už na tohle prázdné tlachání a mlácení dialogové slámy v nejnudnějším fantasy seriálu široko daleko prostě nemám. Dobře, u jednoho dílu jsem si říkal, že je to fakt pecka, a byla tu i další lehce nadprůměrná epizoda, většinu času ale Wheel of Time vypadá jako levná televizní sračka s absolutně nezajímavými postavami. Schlüß! [Amazon Prime] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další nepříliš výrazná a zapomenutelná fantasy. Potěší přítomnost Rosamund Pike a temnější atmosféra, ale jako celek se jedná o dost nevyváženou seriálovou fantasy. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tohle je těžké hodnotit. Ten seriál se první ve druhé až čtvrté epizodě vleče, aby se v té páté rozeběhl a v posledních třech přímo sprintoval. Chápu, že první kniha má jen asi 350 stránek, ale i tak by tomu slušelo minimálně o dvě další epizody víc. Nechtě nás nasát vůni toho světa. Seznámit se s ním, užít si ho. Prosím. ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Vizuál, hudba, to všechno na jedničku. Dál velmi oceňuji nestereotypní background universa. Bylo velmi příjemné vidět universum, kde věci prostě jsou a nikdo se neplácá po ramenou, jakej je kabrňák, že je tam má. Kde jsou prostě normální. Ale hlavní příběhová linka je přímo zosobněnej stereotyp každý high fantasy ever:-D A ani neni uplně nejlíp zporacovaná. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nakonec Kolu času ty čtyři dám,protože mě až na pár momentů bavilo,ale aby si opatrně pozitivní dojem udrželo,bude muset ve druhé řadě přidat.Ony všechny tyhle fantasy jsou na jedno brdo a jádro je pokaždé stejné a záleží na zpracování.To tady není vůbec špatné a řadí se k tomu lepšímu,nicméně dějově je to dost nevyrovnané.Příběhových linií je hodně a jejich úroveň se pohybuje od velmi dobrých až po vyloženě zbytečné a nikam nevedoucí a těm je bohužel mnohdy věnováno až moc času a děj se nikam neposune.Nakonec se to tak dostane do stádia,kdy se všechno musí stihnout v poslední půl hodině a působí to až moc easy a uspěchaně.To samé platí i o obsazení.Na jedné straně máme dobrou Rosamund Pike,které role sedla a na druhé straně prakticky hlavní hrdina a spasitel všehomíra je ta nejméně sympatická postava a nejhorší herec z celého ansámblu...70% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 50 % Knižní předlohu jsem nečetl, ale umím si představit, že to funguje lépe než seriálová adaptace. Chválím lokace, dokonce cením i záběry z naší země. Příběh by mohl být zajímavý, ale nejhorší na tom všem je, že se to neskutečně vleče. Jeden celý díl se dokonce vůbec nic zajímavého nestalo. Nemusím mít jen akci a obří zvraty, ale chci, aby to mělo dynamiku a aby to bylo lákavé na sledování. Což se zde říci nedá a to ani o hercích a postavách, které byly nesympatické a nejhůře snad hrála Pike, i když bych to nečekal. Druhou sérii, dokonce bude snad i třetí, si dám, ale bude mi to trvat určitě dlouho jako v případě série první. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Obsadiť do jednej z hlavných rolí počernú Jolandu s megašošovicou na nose bolo castingové terno - proste sa z nej (tej šošovice) nedali spustiť oči! Rukami šibrinkujúca Róžika Pajk (evidentne po prechode už stratila šmrnc) bola skôr do smiechu - niečo ako Wanda z Avengers. Česká koprodukcia... inu, tak to taky hodně levně vypádalo. Stačili mi dve epizódy, už aj to bolo sebatrýznenie. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V tomhle případě možná malinko nadhodnocuji, to možná jo. Jenomže Kolo času je konečně letos seriálová ADAPTACE čehokoliv, která se za to nemusí stydět. Má skvělé herecké výkony, zajímavé charaktery, výtečnou zápletku, hudbu, výpravu, velmi slušnou akci a celé je to funkční. Hodinová stopáž jednotlivých epizod se samozřejmě občas projevuje na tempu, ale to není nic nového, a koneckonců jsem ten pocit měl při sledování jen málokdy. Připomíná to Pána prstenů? Připomíná. A dává mi to naději, že se ten nový seriál fakt povede. Kolo času se povedlo taky, konečně zde máme důstojného nástupce Hry o trůny a já se fakt těším na druhou řadu. Uvidíme, jak moc se můj názor změní, až se konečně dostanu k literární předloze, ale teď jsem fakt spokojený. Zrovna tenhle seriál by si to hodnocení zde zasloužil vyšší. Užil jsem si každou minutu a 90% dávám bez jakýchkoliv pochybností. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Wheel of Time sa pokúša byť novým epickým fantasy na seriálovom poli, ktoré zaplní prázdne miesto po Game of Thrones, avšak akosi mu to nejde. A niet sa čomu diviť, keďže WoT miesto toho, aby sa esenciálne držala žánru epic fantasy, tak ako to robila LotR trilógia, sa nasilu snaží predstaviť Jordanov svet dosť surovým a krvavým spôsobom, čo mi do príbehu o boji dobra so zlom veľmi nesedí. Na druhú stranu tento kúzelný svet uhranie svojimi filozofickými a metafyzickými konceptmi, ktoré sú často orientálneho pôvodu, ako napríklad cyklická povaha času alebo reinkarnácia. Seriál však trpí svojim lacným prevedením a zameniteľnou vizualizáciou. Na to, aký údajne vysoký rozpočet mala show mať, neodráža sa to adekvátne ani v kostýmoch, výprave či efektov. Príbehové tempo je tiež veľmi nevyrovnané a ide to s ním ako na horskej dráhe. Rosamunde Pike však v roli Moiraine Damodred naprosto exceluje a za mňa sa jedná o najlepší článok celého seriálu! Ostatný herci nestoja za moc, zastávam toho názoru, že mali vybrať skúsenejších hercov. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je akorát smutným důkazem toho, že žánr současné hrané fantasy je ve stejné zdravotní kondici jako Mrtvé moře. Tak především - a to je nutné zdůraznit - až někdo vyhlásí Cenu za bezkonkurenčně nejhorší seriálový casting, Kolo času ji získá úplně automaticky. Taková freak show se opravdu jen tak nevidí. Jediná ucházející herečka je tady Rosamund Pike, která je ovšem obsazená proti svému typu a v roli tvrdé a nekompromisní Moiraine působí asi jako růžový poník ve výkladu army shopu. Zbytek jsou ochotníci nebo rovnou budoucí potrava pro kůrovce. (I když přiznejme si, že uvěřitelně ztvárnit role soustavně zmatených pitomců, kteří procházejí poutavým charakterovým vývojem odnikud nikam, by byl těžký oříšek i pro několikanásobného držitele Oskarů. A tím zdaleka nemyslím jen hlavní hrdiny.) O ději se pak dá říct pouze to, že ve svých lepších chvílích snaživě imituje vzorce z Pána prstenů, v těch horších předkládá nefunkční svět s nejasnými pravidly, nekonečné žvanění o ničem, přehlídku lokací z katalogu Putujeme po fantasy světě (slevy a výprodeje) a jen zřídka také akční nebo srdceryvnou scénu. Která vzhledem k výše zmíněnému většinou nefunguje. Dalo by se ještě psát o roztěkané dramaturgii, neexistující choreografii bojových scén, podivném střihu a vůbec detailně rozebírat tenhle nesoudržný a nesourodý kompilát odpadků ze žánrové skládky, ale dlabu na to. Akorát se tímto musím omluvit Eragonovi, o kterém jsem si až do teď myslela, že je to plytká srajda. Tak proti tomuhle je to Bergman. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to vůbec špatný fantasy seriál nebýt toho, že jsem četl předlohu a mám ji hodně rád. Takhle z toho vyšel seriál s dobrou vizuální stránkou (většinou), extrémně nesympatickými herci (s výjimkou představitelů Moiraine a Lana) a výrazně pozměněným dějem. Z knih si scénáristi vzali jen kostru a detaily si změnili po svém. U seriálu mě proto drželo v podstatě jen to, že mě zajímalo, jak moc se příběh bude lišit od knih. A nemůžu říct, že bych byl spokojen s tím, jak to dopadlo, ale pro lidi, kteří se chtějí podívat na nadprůměrný fantasy seriál a nečetli předlohu, nebo jim nevadí velké změny, můžu Kolo času doporučit minimálně k vyzkoušení. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Z knih se teprve prokousávám čtyřkou, ale po jisté míře skepticismu v průběhu prvních sedmi epizod se všechno zhroutilo s epizodou osmou. Aneb začínali jsme cca někde na úrovni kvality šesté sezóny Game of Thrones a během osmi dílů jsme skončili na úrovni sezóny osmé. --------------- Ještě to chci nechat uzrát, takže podrobnější komentář doplním, ale takhle znechucený jsem už dlouho nebyl. Jestli je tohle předzvěst amazoního Tolkiena, tak to potěš koště. --------------- Nejde jen o věrnost příběhu či lore (i když o ty jde přece taky, krucinál!), ale i o postavy (protagonista je naprosto zbytečný, protože všechny scény rozvíjející jeho charakter byly odmazány a všechny "awesome" okamžiky byly dány některé z ženských hrdinek - kdyby tam nebyl, vyšlo by to nastejno; Perrin je naprosto nejzbytečnější postava vůbec), zmatený nelogický mišmaš, u kterého ani netušíte, proč bylo něco (relativně) funkčního měněno (absolutní neděj střídá zvracení informací, často ne zcela odpovídajících světu či systému magie, nastaveného předlohou), do toho špatný střih, špatná režie, místy mizerné herecké výkony. V některých případech (závěr sezóny) naprosto odporné triky. Všechno působí jako kostymérna nebo nějaká virtuální projekce, naprosto absentuje pocit, že jde o realitu a že tam někdo skutečně žije. Proč tohle šlo před dvaceti lety u LOTR a před deseti v Game of Thrones, ale ne teď a tady? --------------- Plus ten problém, který trápil sequelovou trilogii Star Wars, totiž že muži jsou všichni zbyteční, nekompetentní nebo zlí (případně libovolná kombinace), zatímco ženy jsou tak absurdně mocné, až nechápete, proč vůbec nějaký konflikt existuje (v magii naprosto netrénovaná puboška vzkřísí jinou postavu z mrtvých, jako by se nechumelilo). Toto bije do očí zejména proto, že předloha je v tomto ohledu dost vyvážená - úžasné okamžiky, moc i bezmoc, trapnost, odvahu, zbabělost, variaci osudů nacházíme v knihách rozloženy mezi pohlaví rovnoměrně (v tomto ohledu jsou knihy dost egalitářské), ale pro současného diváka má být tohle - zdá se - málo, musíme mít GIRL POWER a tlak hraničící až s otevřenou misandrií. --------------- Nadto... sezóna krátká, OK, ale zatímco si nenajdeme čas na dvě třetiny věcí z knihy, ať už důležitých nebo takových, co by třeba aspoň dotvářely atmosféru, rozhodně si najdeme čas na náhodné soulože childhood sweethearts Randa a Egwene, lesbické románky a bisexuální-polyamorní Warders (všechny tři případy v předloze absentující). Ať už se vám tato inkluze líbí či nikoliv, je vidět, co vnímá Judkins jako důležité zachytit a divákům zprostředkovat přednostně. --------------- Váhal jsem mezi jednou a dvěma hvězdami, ale po tom naprostém průseru, kterým je závěr sezóny, jsem prostě příliš naštvaný, protože ač mám přečtenou ani ne třetinu předlohy, už teď mi na tom světě a těch postavách záleží dost. Rozhodně víc než Rafu Judkinsovi. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Ale pozrime sa, nakoniec sa to ukázalo ako celkom obstojná fantasy. Má to svoj prepracovaný svet, jasne je dané o čo pôjde a vizuál milo prekvapil. Hneď v prvej epizóde a masakru s Trollocmi, ktorý vyzeral teda fantasticky. Poteší Rosamund Pike v hlavnej úlohe, na ostatné hlavné postavy si budete troška zvykať ale nakoniec sú fajn (aj keď niektoré, miestami otravné). Je to výborne krvavé a drsné začo tiež palec hore. Miestami sa to zbytočne vlečie tam kde netreba a tam kde treba je potom ku koncu všetko hrozne rýchle. Záverečná bitka v prvej sérii veľmi odfláknutá, potešilo aspoň prvé stretko Draka s Temným. Zatiaľ za 4*, kto má rád fantasy tak doporučujem, momentálne fakt dobrý fantasy seriál. Po druhej sérii ostávam verný 4*. Začiatok je dosť pomalý, prvé 4 časti ma pravdupovediac nudili ale druhá polka je o veľký kus lepšia. Dočkáme sa super akcie, hlavné postavy vyzrejú a finále je už pecka. Nemá to potrebný rozpočet, ale vyzerá to super. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Fantazy všech zemí spojte se ! Nová mytologie je tady, vizuál perfektní, ten příběh má nový háv, ale znalý divák už zůstává bez překvapení.... ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byla skeptická, protože jde o stokrát převařenou zápletku o vyvoleném jedinci a boji Dobra a Zla. Vliv Pána prstenů je přímo hmatatelný, občas jsem si představovala stejnou scénu z LOTRa. Ale pak se to hezky rozjelo a hlavně jsem si oblíbila některé postavy. Výprava je holt seriálová a nedostatek rozpočtu na kvalitní lidi je vidět. Střihy typu letí dýka a za dvě sekundy se zabodne do cíle (který si za tu dobu stihne zakouřit), nepomáhají. Skoro je mi líto, že v titulkách se vyskytuje plno českých jmen. Herci všechno nezachrání. ()

Související novinky

Comic-Con čelí krizi

Comic-Con čelí krizi

24.06.2023

Je to pár dní, co pořadatel herní akce E3 oznámil, že se letošní i ten příští ročník ruší. Důvody jsou zřejmé, většina herních společností si začala pořádat své vlastní online konference, a když už… (více)

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

Amazon ve velkém rozjíždí investice do obsahu

05.02.2022

Když Amazon oznámil poslední finanční výsledky, podstatná sekce ohlášení náležela audiovizuální zábavě, která je pro firmu čím dál podstatnější. Za filmy, seriály a hudbu loni utratila 13 miliard… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Reklama

Reklama