Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richenza je historický film o životě české a polské královny Richenzy, v Čechách známější spíše pod jménem Eliška Rejčka. Jedná se o nekomerční, nízkorozpočtový filmový projekt vedený snahou o vyobrazení autenticity života za vlády posledních Přemyslovců. (ČSFD.cz)

Diskuze

Dymnik

Dymnik (hodnocení, recenze)

StarAmateur

"Jenomže kritika zároveň pomáhá. " Na tom se shodneme.

"Vojáci zářící čistotou...Nikdo nemá nic poškozeného."  Obecná představa o špinavosti je řekl bych mimo. Nedíváme se na vojáky, kteří se právě vrátili z bitevního pole. Lazebny existovaly a stejně tak lidé uměli prát prádlo a pro kováře či platnéře byla oprava zbraní a zbroje denním chlebem. Je pravdou, že třeba brň se udržuje dost těžko, ale zase se rez pohybem pletiva do určité míry čistí sama. Navíc mám pocit, že ve filmu je možné i brň zrezlou vidět.

"Také zapomněli, že venku všude běhaly slepice, od koní se válely kobylince i před královským palácem. "

Tohle vypadá jako by jste tam byla a viděla to na vlastní oči. Ukažte mi snímek, který zachází až do takových detailů a je možné to v něm spatřit.

"Je lepší se držet při zemi, být pravdivý k sobě a k lidem. Nalákat diváky na film, ano. Propagace ano. Ale ne taková. " Zajímavé je, že já žádnou propagaci tohoto filmu nezaregistroval.

Tak, a nyní bych si rád přečetl článek, který bude pro změnu pojednávat o tom druhém v článku zmíněném filmu.

StarAmateur

StarAmateur (hodnocení, recenze)

Cením si snahy natočit něco historického za málo peněz. Ale natočit svůj první film bez zkušeností a jít hned do historie, to je až příliš velká odvaha. Amatéři, kteří nepřičichli k filmařině pořádně, zaplatí si filmové studio a jdou do toho. Bylo by velké štěstí, kdyby to mělo nějaký ohromný úspěch. Amatéři a hlavně za starých časů, nejdřív natočili něco menšího (vlastní technikou, s kterou se naučili pracovat) a šli s kůží na trh do soutěží. Ještě dnes tato kultura funguje a není příjemné poslouchat porotce, jsou drsní. Jenomže kritika zároveň pomáhá. Nemá žádný smysl mazat med kolem úst. I když každý porotce může mít trošku jiný názor. Nechci si hrát na porotce, jen rozepíšu svůj názor amatéra, který se někam posunul (soutěže krajské i mezinárodní).

Nejdřív to pozitivní. Výborné kostýmy. Nádherné. Filmové studio poskytlo tvůrcům technické zázemí, je to poznat. K takové kvalitě se amatéři  těžce prokousávají roky. Je to drahá záležitost. Velká snaha a nadšení tvůrců, to je jasné, to ovšem nestačí a tady končím s pozitivy.

V první řadě mohl být lepší scénář a režie. V tomto smyslu je to velmi slabé. Chtělo to dobrého dramaturga. Dramatizaci a uměleckou duši. Až na výjimky, divák se nudí. Střih je málokdy zajímavý. Je z toho cítit, že autor střihu je především člověk, který dostal za střih zaplaceno. Ne duch autora. Krásná hudba, jenomže poskládaná stylem jako když si někdo k němému filmu prostě pustí hudbu.

To, že neherci neumí mluvit a neumí se dostat do svých postav a být opravdu jimi, je u amatérů celkem běžné. Ale i tak mohly být výkony lepší. Neherec musí svou postavu pochopit do hloubky. Kámen úrazu je, že postavy jsou plytké. Hl. herečku chválím za přirozenost, není tam špatná, jenomže měla být vedená taky k něčemu jinému než k úsměvům (to tam je nejčastěji). Mohla mít mnohem bohatší výrazy. Např. když vítala svého budoucího chotě - vždyť předstoupila před krále, nebylo tam žádné pohnutí. Všude pořád stejné úsměvy. Bylo to příliš často. Milý flegmatik bez hloubky. Později je to trochu lepší, ale pořád slabé.

A příliš dlouho divák jen sleduje nezáživný děj a nemluví se, jen slyšíme hudbu. Z života Richenzy se toho moc nedozvíme. Prý to byl záměr autorky, abychom se sami začali o tuto osobnost více zajímat. Ale to mohla jasně uvádět předem. Richenza zažila ve svém životě tolik, že tohle je až příliš odfláknuté. To opravdu není film, který měl být pro školy. Leda tak někde, kde se věnují šití kostýmů.

Tvůrci Richenzy si zakládají na LH, na dobových kostýmech, na co nejbližší ztvárnění historie. Tohle je těžké pro všechny filmaře. Jenomže tito zapomněli na propojení s reálným životem. Prosím vás, žebrající žebrák na ulici v bělostném plátně, to opravdu ne. Vojáci zářící čistotou...Nikdo nemá nic poškozeného. Kostýmy jsou tak dokonalé, až je to špatně. Také zapomněli, že venku všude běhaly slepice, od koní se válely kobylince i před královským palácem.  Co se týká mluvy, mohlo se zkusit pár archaismů. Chválím správné oslovování. Nicméně slůvko "jo", to znělo u šlechtičen jako facka. Nikdy jsem to slovo neviděla v žádném dopise, spise, knize, nikde. Neznám jeho původ, ale to se tam nehodilo. Krom toho na dvoře se mluvilo několika jazyky, přesto je tam slyšet jen čeština.  Ještě mě udivilo, když Rejčka promluvila polsky. Polštinu znám, ale Rejčka ze sebe dostala tak divnou polštinu, že teď jsem nevěděla, která bije. Bylo to jen jednou (tuším, anebo dvakrát), což je škoda a znělo to, jakoby polsky neuměla. Možná záměr. Dala do kupy češtinu a polštinu a pokud to byl záměr, tak zmatený. Ovšem svatba Elišky Přemyslovny, to se mělo raději úplně vypustit. Vypadá jak svatba chudé selky kdesi za stodolou. To nešlo poskládat více stolů? Sehnat víc lidí? Taktéž doprovod Richenzy z Polska do Čech; příliš malý pro takovou významnou osobu a na tak dalekou cestu. A co si vlastně vzala sebou? Pochopila bych, že tvůrci neměli více lidí na koních, ale v jiné scéně jsem viděla koní víc. Nevím, možná to opravdu jinak natočit nešlo. Ale celkově se natáčení účastnilo dost lidí, alespoň na tu svatbu se jich mělo dát více.

Možná měli tvůrci natočit spíše hraný dokument. Možná. Hlavně neměli z připraveného filmu dělat něco, čím nikdy být nemohl. Dopředu všude psát, jak bude film dokonalý, profesionální atd, to se nehodilo. Ještě méně se hodilo srovnávat se s profesionály a dokonce s úspěšnými profesionály. Nevím zda článek o tom, který film bude lepší, jestli film od režiséra Jákla s Janem Žižkou nebo od režisérky Dajčové s Richenzou, byl na zakázku, ale každopádně jako tvůrce bych něco takového nedovolila. Je lepší se držet při zemi, být pravdivý k sobě a k lidem. Nalákat diváky na film, ano. Propagace ano. Ale ne taková. Lidi očekávali příliš. Někteří chyby vidět nechtějí, prostě tomu fandili. Další mají pochopení, mám ho i já, do jisté míry. 

na příspěvěk reagoval Dymnik, Dymnik

ElessarDeny

ElessarDeny (hodnocení, recenze)

Zatím jsem nestihnul zkouknout celý. Zatím to vypadá dobře. Jen jedna poznámka ten déšť když všude kolem pere slunko působí jako pěst na oko.

na příspěvěk reagoval Dymnik

Reklama

Reklama