Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richenza je historický film o životě české a polské královny Richenzy, v Čechách známější spíše pod jménem Eliška Rejčka. Jedná se o nekomerční, nízkorozpočtový filmový projekt vedený snahou o vyobrazení autenticity života za vlády posledních Přemyslovců. (ČSFD.cz)

Recenze (12)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výprava úplně v pohodě a dovedl bych si jí klidně představit v televizním projektu typu Hlas pro římského krále. Nic nemám ani proti kostýmům a je fajn, že se všichni během natáčení dosyta najedli. Jenže tím výčet pozitiv končí. Že je to z hlediska historie nesmysl bych ještě dokázal přejít, ale scénáristická a režijní nemohoucnost se překousnout nedá a to i přesto, že se jedná o amatérský film. Když to zkrátím, tak je to především o tom, že všichni zúčastnění za zvuků dobové muziky blbě čumí a to jak na hradě, tak v lese nebo na trhu. Když nečumí, je to ještě horší, protože tu pravděpodobně není jediný alespoň trochu školený herec a podle toho to zní a vypadá. A chyba je i to, že na hodině a čtvrt se snaží tvůrci obsáhnout až příliš velkou část Richenzina života, což tomu také moc nepřidává. Obyčejně člověk filmařským nadšencům ledacos odpustí, ale tady to moc nejde. 10% ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Neohrabaná a velmi neestetická swingrpárty zmateně pobíhající partičky patrně zanícených, avšak bolestivě nehezkých, ňoumovitých, dickčně malformovaných a totálně kožených LARPistů a koňošuků, kterou by nevytrhly ani detailní záběry na kozypleje a při níž někdo narval historické autenticitě i událostem nenagelovanou borovou šišku rovnou do prdele. Satanžel entusiasmus není koksovatelný, tudíž se domnívám, že to má na filmové HOMObázi co dělat asi tolik, jako ten slavný velkovýpravný, na mobil natočený bourač bloků „Vikinský námezdník Verbalenza z(s)téká hradby Carcassonne a cituje u toho Wykydpédii“. Malá ochutnávka, a až mi tu udělají profil tvůrce, naperu to sem v 8K i z plného frontálu. Soryjako, děcka, bylo vidět, že jste se snažily, až jste si pokousaly jazyky a poslintaly fiži, ale příště raději zůstaňte u toho vzájemného opíchávání se dřevěnými meči mezi genetickými malformacemi a u oslintávání šeredných princezen a drobného hospodářského zvířectva na té vaší louce v Horních Pičovicích, nebo plýtvejte seksuálně frustrovanou energií na nějakých těch mutantích conech. P.S.: Zvláštní cenu odporné poroty „Exemplární umlácení niňerou“ zaslouženě získává autorka zvukostopy za nejotravnější, nejvlezlejší a nejnecitlivější hudební doprovod amatérského porna všech dob. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

První hvězda za hudbu, ať už původní, či historickou.  Druhá hvězda za výpravu a kostýmy. Třetí hvězda pak za Rejčku starší (a za oči Rejčky mladší). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa dobovej hudby (tá píšťalka mi bude znieť v uchu ešte tri dni), ktorá pôsobila až rušivo v spojitosti s tými biblickými spevmi. Herecky často topornejšie, repliky jednoduché a život Elišky znázornený veľmi skratkovite, v podstate sme sa len dozvedeli, že mala pár chlapov a pila pivo. Za to kostýmy a prostredie boli celkom ok na to, že ide o amatérsky počin. Už som videl aj horšie historické bludy s obrovskými rozpočtami. Tu treba uznať aspoň tú snahu. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, technicky příjemě zpracovaný pokus českých elháků o přiblížení života česko-polské Elišky Rejčky. Je fajn vidět i pár známých tváří z dob, kdy se člověk věnoval šermu. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Jako projekt party nadšenců fajn. Určitě to stálo mnoho energie a všichni zúčastněni si to věřím parádně užili. Kostýmy, kulisy a částečně i výprava je na úrovni tuzemské televizní produkce a to není špatné… A to je z dobrého tak vše a asi bych měl přestat. Ale nedá mi to. Režie a scénář, to je velký špatný, ale není to to nejhorší. Film je z velké části němý, teda různé záběry, většinou plné postav, ale nemluví se tam. A když se mluvit začne, tak je to teprve síla. Dialogy jsou bezduché a „herecké“ přednes všech zúčastněných je natolik toporný, že mi dělalo problém to dokoukat. Herectví v tomhle díle zásadně chybí a to je u filmu celkem zásadní záležitost… Za tu snahu a energii dávám 2* a měl bych za to dostat přídomek Milosrdný. ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele

Rád, strašně rád bych dal víc jak dvě. Ale fakt nemůžu. Jedna je za námět a druhá za kostýmy. I když i ty má i poslední pohůnek krásně čisté a nažehlené. Vím kolik ten špás stojí a stejně jako v bitvě u Slavkova pod Santonem se málokterý vojáček chce umazat. Nádvoří bez jakéhokoliv kobylince, pěkně umetené. Ale nejhorší je, že fakt hodina a půl filmu s neherci, to fakt nejde. Do toho ta uspávající hudba, která by měla být jen podkres a ne hlavním motivem, jak tady někdo psal, němého filmu. Moc mě to mrzí ale fakt víc jak dvě ne a to ještě s odřenýma ušima... ()

Dymnik 

všechny recenze uživatele

Je těžké ohodnotit. Pokud mám hodnotit amatérský film v délce 80 minut nemohu jinak než jak jsem ohodnotil. Maximální hodnocení dávat nemůžu, protože je zde prostor pro zlepšení zejména po stránce rozhovorů. Rovněž Václav II. by nemusel mít čepičku na hlavě téměř stále a měl by vynechat ono modré pyžamo. No a pak také za jahody v zimě a ještě takové velikosti. Pokud by je někdo skutečně odněkud přinesl tak maximálně jahody lesní. Jahodník velkoplodý byl totiž vyšlechtěn až v 18. století. A jedna věc na konec. Některé scény v přírodě podbarvené hudbou mi připomínaly film Máj ;-) ()

Blondybaby 

všechny recenze uživatele

Protože je historie mým koníčkem a několik let jsem se věnovala historickému šermu a tanci, čekala jsem na film napjatě a hodně jsem si od něj slibovala. Bohužel přišlo velké zklamání. S obvyklým problémem amatérských filmů, totiž s dost žalostným deklamováním namísto hraní, jsem počítala. Mluvení je asi to nejtěžší - mlčenlivé scény vypadaly dobře, ale jak se promluvilo, šlo to po herecké stránce do kopru. S jedinou výjimkou - a tou je představitelka starší Richenzy. Že nebude nijak pompézní výprava a dvůr bude tvořit asi dvacet osob, to šlo také očekávat a nijak by mi to nevadilo. Co mě ale zklamalo natolik, že dávám jednu hvězdičku (za kostýmy a snahu) je naprosto nudný scénář. Celý film je totálně o ničem - nedozvíte se žádnou historickou souvislost, žádné politické pozadí, nedej Bože, že by osoby dostaly nějakou hloubku. Celý děj je jen o tom, že Rejčka kouká po Jindřichovi, Jindřich po Rejčce, což jí ovšem nebrání se po smrti Václava obratem provdat za Rudolfa. Než stopadesát poetických, leč děj nijak neposouvajících záběrů na miliskování Rejčky s Jindřichem (btw. místy mi přišli až moc neopatrní, zejména za života Václava) bych si radši poslechla, co jí vedlo ke svatbě s Habsburkem, v jaké byla po smrti obou Václavů situaci, proč utekl Korutanec a přišel Rudolf atd. Stejně tak jsem čekala na zmínku o obléhání Kutné Hory a především tzv. Válku dvou královen a Jindřichovo věznění na Týřově... Jindřich i Rejčka byli chytří, mocní a svého času fakticky ovládali celé Čechy. Rejčka se svými věnnými městy rozhodně nebyla bezvýznamnou figurkou, naopak! Tady se ale nedozvíme nic, než že je to k sobě od začátku táhlo a rádi chodili do přírody. To je na 80 minut sakra málo...  Dokonce ani žádný pěkný souboj nebo turnaj nebyl (pokud nepočítám rychlé zapíchnutí Václava III.), že by se to aspoň osvěžilo trochou akce. Subjektivně - pokud hrál Jana z Vartmberka Slovák, nebo prostě někdo pro koho není čeština mateřským jazykem, chtělo to předabovat, třeba i jiným amatérem. Tohle už bylo příliš zoufalé i na amatérský film. A na závěr prkotina, která mě ale pořád kopala do očí - proč měla většinu filmu Rejčka (jinak moc hezká holka) mastné pramínkující vlasy? Jindřich měl háro vymydlené jako z reklamy na Schaumu, takže snahou o absolutní dobovost to asi nebylo... Srovnání - Prach a broky - také amatérský film nadšenců z řad historického šermu. Vybrali si lehčí a nedobový námět a kostýmy jsou místy nic moc, ale dynamikou děje a především brilantními akčními scénami je to dost někde jinde. I herecké výkony jsou o nějaký ten chloupek lepší, je ale pravda, že tento typ rolí se tak nějak lépe hraje... ()

index odpad!

všechny recenze uživatele

Richenza, jakožto ,,filmovému" projektu jsem velmi fandil a konečně jsem byl rád, že tu vzniká projekt který bude konečně historický, tak jak skutečně v té době byla. A uvidíme dobové kostýmy, tak jak skutečně se nosily. A že jde natočit kvalitní historický film za málo peněz. Byť jen amatérský. Ale bohužel se tak nestalo. Richenza není rozhodně historický film, pod tímto přídomkem si rozhodně představuji něco jiného. Richenza je pouze video záznam módní přehlídky dobových kostýmů LH komunity. Nic více to bohužel není. A je to způsobené i honění ega tvůrců, že budou lepší než Jáklův Žižka. Ale krásné kostýmy na kvalitní a dobrý film opravdu nestačí! Hlavním kamenem úrazu je velmi špatný scénář a dialogy. Takto nevypadá scénář, na kterém údajně tvůrkyně pracovala 5 let! Nechápu co na něm dělala 5 let. Za 5 let by scénář byl vypilovaný do dokonalosti a měl nejméně 10 verzi. Postavy jsou úplně prázdné a nudné, nic neříkající. Žádné charaktery a vývoj postavy. Nic mně neřekne a ani se nikam neposune. Nic se o té postavě nedozvím, jaká byla, jak smýšlela. Jaké byli její názory a myšlenky. Takhle je z toho pouze braková červená knihovna. To nemluvím o tom, že dialogy jsou jak od desetiletého dítěte či puberťáka. Herecké výkony a mluva jsou opravdu tragické, ale to jde samozřejmě přisuzovat že v tom ,,hrají" neherci. Ale myslím, že kvalitnější prací a dramaturgií se dá vykřesat i něco i z neherců. Ale ono to vypovídá něco o tom, když ,,bojové" scény točí hodinu a autorka se ještě v diskuzích na sociálních sítích diví, že by měla třeba hodinu připravovat kameru. Ono je třeba standart, že se kamera připravuje hodinu, ne-li více. A pak se točí daná scéna. To je naprostá neznalost. I ,,filmové" videoklipy historických skupin jsou technicky a výpravně na tom daleko lépe, než tento počin. A to točí skoro bez jakýchkoliv finančních prostředků a vypadá to mnohem lépe a kvalitněji. Střihově, kamera i výpravou. A scény v těchto klipech, kdy kamera se připravuje třeba 2 hodiny a ve výsledku, je pak v klipu minuta záběru. Ale kvalitně a střihově zpracovaná. Tomuto videofilmu by pomohlo kompletní předabování. Kromě vypravěče, ten je opravdu jako jediný kvalitní a dobře se poslouchá. Upřímně, tento projekt měl být spíše formou tzv. hraného dokumentu, kdy by postavy vůbec nemluvily a kompletní historii a příběh byl odvyprávěn vypravěčem. Dopadlo by to daleko lépe. Hudba je pěkná a dobově zpracovaná, ale bohužel špatně poskládaná, a hraje tam kde by hrát neměla. Je příliš hlučná a přehlušuje celý video film. Je taky jednotvárná, pořád dokola to samé. Nevytváří a nevtahuje diváka do děje. Střih je špatný a divně sestříhaný. Tohle stříhal někdo v obýváku doma.  Zde je bohužel vidět a hodně znát neochota tvůrců si nechat poradit, pomoct či přizvat lidi se zkušenostmi, co se zabývají nejen filmovou technikou, dramaturgií, scénaristikou či bojovými scénami. A dá se to zvládnout i s minimálními náklady. Stačí chtít a dát tomu o něco více času a práce. Spoustu důkazů lze dohledat na youtube, že to jde  i skoro bez finančních prostředků. A dobře a kvalitně. Tohle má nádech rychlospíchnutí nějakého ,,history" filmu a jen poukazovat, jací jsme LH borci, máme skvělé perfektní kostýmy a jsme kingové. Ale to je pouze můj osobní pohled, jak to vnímám a jak to na mně působí. Jsem zvědavý na Zbojníka, zatím dle traileru to vypadá na kvalitnější práci. Uvidíme. () (méně) (více)

roabe 

všechny recenze uživatele

Mám pochopení pro amatérské filmaře a v tomto konkrétním případě dokážu tolerovat strašlivé neherectví nebo příšernou technickou stránku filmu a alespoň oceňuji vášeň a nasazení všech zúčastněných. Proto scénář, způsob "hraní" ani kameru či zvuk nebudu komentovat, to jistě učiní jiní. Holt za málo peněz málo muziky. I když je sympatická úporná snaha o "maximální autenticitu", jak pronesla autorka, tak je potřeba onu autenticitu neboli dobovost dobře znát komplexně, nikoliv jen u kostýmů. Které sice nebyly špatné, ale u některých typů mám pochybnosti o jejich existenci na počátku 14. století, spíše bych je zařadil až do století následujícího. Pro film jsou však použité barvy a struktura látek (jistě LH) nevhodné, příliš zářivé a ploché, a hlavně neživotně nové, čisté a vyžehlené. Také některé doplňky, zejména smaltovaný erb pánů z Lipé a jeho způsob nošení, je mimo realitu (přitom jeho vyšívaná verze použitá bohužel jen v teaseru by byla akceptovatelná). Ani na velkých přešlechtěných jahodách by si tehdy nepochutnávali. Zbrojí a zbraní jsme příliš neviděli (mimochodem šermířská "choreografie" byla hrůzostrašná), ovšem nošení kbelcových přileb pro jejich značnou nepohodlnost bylo obvykle omezeno jen na boj resp. útok jízdy, asi málokdo z rytířů by ji měl nasazenou při běžném cestování. K obsazení – Rejčce bylo 12 let, když si brala Václava II., jemu bylo 29 let, tzn. věk obou představitelů ve filmu skutečnosti poněkud neodpovídá, Václav navíc se svým viditelným pupkem ani králově nemocemi postižené tělesné schránce. Civilizačně postižených pupkatých mužů je ve filmu ostatně víc.. Podoba Elišky Přemyslovny, jíž bylo tehdy 8 let, se blíží skutečnosti, dokonce i její snědá pokožka, jen její (ne)herečka je asi výrazně starší a zřejmě s poruchou růstu.. Z dnešního pohledu by "zamilovanost" 25letého Jindřicha z Lipé do 12leté Rejčky zaváněla pedofilií, možná proto byli vybráni starší (ne)herci.. Za uši trhalo oslovení Rejčky "Rikso", lekl jsem se, že na mě vyskočí otravná reklamní figurka ze srovnávače Rixo. Natáčení na pozdně gotickém hradu Kost (který rozhodně nepasuje do přelomu 13. a 14. století, stejně tak třeba konzoly krbu na malešovské tvrzi) nevypovídá o "maximální autenticitě". Korunu tomu nasadila závěrečná grafika, která měla ukázat proměnu Prahy. Potíž je v tom, že Praha na počátku 14. století již byla velkým opevněným městem, ale hlavně v jejím širokém okolí (tedy i v Tróji nebo Holešovicích, jež grafika ukazuje pokryté lesy) se vyskytovalo množství sídel, vesnic, dvorů, tvrzí, a z okolních lesů již moc nezbývalo, neboť byly vykáceny kvůli tehdejší značné spotřebě dřeva... ()

Accacia

všechny recenze uživatele

O hereckých výkonech nelze mluvit. Je to nesmírně prkenné. Celé to vypadá jak když se na hradě sejde amatérská skupina historického šermu. Dcera má ráda toto období dějin a jí to stačilo. ()

Reklama

Reklama