Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Potrhlý a ušlápnutý bankovní úředníček Stanley Ipkiss jednou v noci uvidí z mostu něco ve vodě. Myslí si, že se někdo topí, a chce mu pomoct, ale zjistí, že tam plave nějaké smetí a v něm se chytila podivná zelená maska. Když si ji doma zkusí nasadit, začnou se s ním dít úžasné věci. Vládne nadpřirozenými schopnostmi. Hned toho využije a vyřídí si účty s lidmi z nejbližšího okolí, kteří mu něco provedli nebo ho nemají rádi. Stanley netuší, že na banku, ve které pracuje, se chystá parta mafiánů v čele s Dorianem Tyllerem, který chce ovládnout celou mafiánskou scénu ve městě. Půdu mu připravuje krásná zpěvačka Tina, která Stanleyho okouzlí. Stanley v masce banku vykrade sám. Potom v baru, v němž Tina zpívá, předvede úžasné věci a Tina se do něj zamiluje. Po muži se zelenou maskou jde policie i investigativní novinářka Peggy, která předstírá ke Stanleymu lásku, ale zradí ho Dorianovi. Ten se zmocní masky a s její pomocí si chce vyřídit účty s kmotrem mafie. Stanley se Tině přizná, že muž v zelené masce, který ji okouzlil, je on sám, ale Tina ho miluje i tak a masku nakonec hodí zpátky do řeky. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (726)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Masku jsem viděl ještě na VHSce s původním dabingem a musím říct, že ten druhej s Dejdarem je k blití. Když má člověk naučený hlášky z filmů (většinou u starých klasik, který zná zpaměti) je blbý, když u předabování mění i starý hlášky. Ale k filmu. Maska je parádní komedie kterou táhne neotřelý humor Jimma Carreyho a s jiným hercem bych si jí už asi neuměl představit. Efekty jsou zde výborný, humor mě vždy pobaví a příběh je pěkně vymyšlený. O proti comicsu to není vůbec krvavé a Maska není takovém parchant. Pár podobných scének a některé postavy tu z originálu převzaty jsou, ale jinak je to rodinný film a ne krvavá záležitost. Prostě TOP Jimmových filmů pro mě. 100% :) ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Předlohu filmu, tedy animovaný seriál stejného názvu, jsem jako malý opravdu "žral", takže není divu, že se mi tahle neskutečná úchylárna líbila... Jim Carrey je v té roli výborný, a jak už tu někdo podotkl, nikdo jiný by Masku takhle zahrát nemohl, bez něj by to pravděpodobně propadlo. K tomu přidejme nádhernou Cameron Diaz (až jsem se divil, protože dnes se mi už moc nelíbí) a máme tu 3,5*. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Zelenooksichtěná postava v podání Jima Careyho je jedním z milých překvapení doby svého vzniku. Jimův komediální talent ve spolupráci s počítačovými efekty dělá z Masky skvělou podívanou, které jen výrazně ubírá na kvalitě nic moc zábavný scénář. Dialogy sami o sobě jsou precizní a gegy minimálně na stejné úrovni. A když si Cameron Diaz po příchodu do banky upravovala svoje botky, silně se mi orosily oční bulvy. Na čtyři hvězdičky to není, především kvůli výše uvedenému scénáři, ale tři jsou to jistě. Skvělá zábava a já jí vřele doporučuji. No a pokud se vám nechce koukat na televizi, stačí vhodit dýmovnici do salónu krásy a vyběhnuvší dámy s pleťovou maskou nadávající až do alelujá zajistí podobný efekt :):) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Děj: Film Maska, to je hlavně spousta efektů, pestrých komiksových kostýmů, zvuků "bang", "swist" či "ziouuup", nemůže pochopitelně chybět ani špetka romantiky, a hlavně plastický obličej Jima Carreyho. Nezapomeňme ani na legraci, protože je to přecejen komedie. A celkem vydařená. Navíc byla nominována na Oscara za vizuální efekty, takže je určitě na co se dívat.   Ústřední postavou je neúspěšný zakřiknutý bankovní úředníček Stanley Ipkiss, který - zatímco jeho přátelé řádí po barech - vysedává doma se svým psem, a kouká na dětské kreslené grotesky. Jednoho dne ale náhodou najde podivnou starou vikingskou masku, kterou když si nasadí, stane se z něj šílený a neskutečně poťouchlý superhrdina s nadpřirozenými schopnostmi. Pak s Ipkissem, alias Maskou nasednete na nadzvukovou neřízenou střelu, a nekompromisně se řítíte k závěrečnému velkému finále. Cestou se Stanley stačí zamilovat, vykrást banku, namíchnout gangstery, chuligánovi přetáhnout jeho vlastní spodní prádlo přes hlavu, dvěma líným mechanikům provést něco velmi bolestivého pomocí zadního dílu výfuku, a spoustu dalších veselých kousků.    Obraz a zvuk: Obojí je vynikající, takže co dodat? Shodou okolností vlastním Masku na originální videokazetě, a rozdíl v kvalitě je skutečně markantní. Po několika minutách koukání na VHS jsem si připadal jak po třech panácích.   Výbava: Mám chuť říct: "lepší průměr". A taky to řeknu. Disk obsahuje informace o tvůrcích a hercích, filmovou upoutávku a několikasekundová banální interview, z nichž nejlepší je to se psem (seriózně). Dále povrchní dokument o filmu a několik záběrů z natáčení. Nejzajímavější je určitě režisérův komentář. Charles Russell nám třeba prozradí, že kvůli nízkému rozpočtu (18 milionů!) museli točit v kulisách jiných filmů (Krotitelé duchů), která scéna se líbila Stevenovi Spielbergovi, nebo které scény vystříhal. Na disku je ale nenajdeme, což mi přijde trestuhodné. Ty jsou totiž jen na verzi pro region 1.   Hodnocení: Film: 4/5 - perfektní triky a navíc docela zábava DVD: 3/5 - celkem normální obsah s režisérovým komentářem ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne jednoduchá základná idea, ktorej premenu na zábavný a svižný film si nedokážem predstaviť s nikým iným, než s Jimom Carreym, poteší aj po rokoch. Prirodzene, ak divák nehľadá okrem zábavy aj nejaké myšlienkovo bohaté posolstvá. Vynaliezavé sú aj triky, ktoré film približujú k jeho zdrojovému komiksu. Nesklamávajúci trojkový film s päťkovým Jimom, ktorému táto úloha sadla rovnako dobre, ako drevená maska. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (48)

  • Aplikovanie masky trvalo zhruba 4 hodiny. (WalterIK7)
  • Rola Stanleyho Ipkissa bola prepisovaná Jimom Carreym. Keď dal režisér Chuck Russell Carreymu scenár, ten povedal: "Mám pocit, že to bolo napísané pre mňa." (WalterIK7)

Související novinky

Vrátí se Carreyho Maska?

Vrátí se Carreyho Maska?

28.01.2020

Snímek Maska z roku 1994 nastartoval kariéru herečky Cameron Diaz a patří mezi nejikoničtější role Jima Carreyho, celosvětově pak vydělal 351 milionů dolarů na 23milionovém rozpočtu, o to větší… (více)

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

01.07.2010

Gore Verbinski pořád hledá projekt, kterým by navázal na veleúspěšnou karibskou trilogii. Příští rok uvidíme jeho digitálně animovaného Ranga, ale co dál? S adaptací videohry BioShock to kvůli… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Reklama

Reklama