Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Potrhlý a ušlápnutý bankovní úředníček Stanley Ipkiss jednou v noci uvidí z mostu něco ve vodě. Myslí si, že se někdo topí, a chce mu pomoct, ale zjistí, že tam plave nějaké smetí a v něm se chytila podivná zelená maska. Když si ji doma zkusí nasadit, začnou se s ním dít úžasné věci. Vládne nadpřirozenými schopnostmi. Hned toho využije a vyřídí si účty s lidmi z nejbližšího okolí, kteří mu něco provedli nebo ho nemají rádi. Stanley netuší, že na banku, ve které pracuje, se chystá parta mafiánů v čele s Dorianem Tyllerem, který chce ovládnout celou mafiánskou scénu ve městě. Půdu mu připravuje krásná zpěvačka Tina, která Stanleyho okouzlí. Stanley v masce banku vykrade sám. Potom v baru, v němž Tina zpívá, předvede úžasné věci a Tina se do něj zamiluje. Po muži se zelenou maskou jde policie i investigativní novinářka Peggy, která předstírá ke Stanleymu lásku, ale zradí ho Dorianovi. Ten se zmocní masky a s její pomocí si chce vyřídit účty s kmotrem mafie. Stanley se Tině přizná, že muž v zelené masce, který ji okouzlil, je on sám, ale Tina ho miluje i tak a masku nakonec hodí zpátky do řeky. (TV Nova)

(více)

Recenze (726)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Když odečtu Jima Carreyho a jeho xychty (které se naštěstí po většinu filmu skrývají pod maskou), musím uznat, že jsem se při sledování téhle taškařice celkem bavila. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na kreslené Masce jsem si díky Cartoon Network (nebo TNT nebo co to vlastně bylo) opravdu dost ujížděl. A hraný film se skvělým Carreym, ještě k tomu se skvělým dabingem (ten poslední byl děsný), byl takmer božský. Callowey a Doyle byli naprosto výborní, však taky scéna v parku (Maska s napakovanými kapsami) a následné "všichni tančí kongo" jsou nelepší místa filmu... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem o Carreym četl, jsem si myslel, že to bude mnohem větší bláznivina, zvlášť, když jsem slyšel historku, jak se na placu převlékl za reportéra a zjišťoval, co si o něm druzí myslí :-) Jo a dabing Martina Dejdara mi ani v nejmenším nevadí... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

U téhle komedie jsem napoprvé málem umřel smíchy. Carreyovská mimika v kombinaci s digitálními efekty donutí asi většinu diváctva k záchvatům smíchu. Když se ke kladům filmu připočítá i půvabná Cameron Diaz, vyjdou z toho 4 hvězdičky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně filmová legendární komedie, která mě seznámila s Jimem Carreyem a Cameron Diaz. A zatímco Jim prošel celým mým dětstvím a nejednou mi dělal radost, tak Cameron svojí krásou mým životem prochází neustále. Zároveň se jedná o jediný film, který jsem si ve videopůjčovně půjčoval pokaždé, když jsem nevěděl, co jiného si půjčit...až jsem si tu VHSku koupil a doteď ji mám doma. :-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nebýt Carreyho, tenhle film by neměl ani tu trochu šťávy, kterou ve výsledku má. Jeden z prvních komiksových filmů, ale současně velmi těžko zvládnutelná originální postava, která na stříbrném plátně je přesně tak přehnaná a neuvěřitelná, jako v kresleném seriálu nebo původním komiksu. Těžko uchopitelné pro film, ale přetaveno do snesitelné podoby. některé hlášky a scény (Oscar) navíc časem získávají své nedocenitelné místo v paměti diváka:). ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Carreyův film z toho důvodu že je asi pořád pod tím zeleným ksichtem a navíc jsou tu skvělé triky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tady jde prostě o hodně dementní variaci na Supermana. Takovou, která může být přístupná i divákům, kteří požadují maximum rozesmívajích scén a v tomto případě ultrabláznivých komických situací. Celkový příběh je úplně ohraný a od začátku do konce velice průhledný, co však tvoří výjimečnost filmu, je vskutku revoluční a až absolutní pojetí mimické komiky, jakou se nám prezentuje Jim Carrey. Avšak taková komika může zaujmout pouze jistou (I když v tomto případě značně širokou.) skupinu diváctva. A já si nemohu pomoci, ale jednoduše do ní nepatřím. Zasmál jsem se jenom při otevření skříně plné dolarovek, což však byl ještě vtip úplně jiného typu než ten zbytek. Poprvé jsem tento filmu shlédl docela bez problému, na druhý pokus jsem však už byl těmi nejdivočejšími kreacemi (vystupující srdce, oči, jazyk atd.) spíš zhnusen a odrazen! ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

S dabingem, kde za Jima mluví Bohdan je to skvělý, kde za něj mluví Dejdar, je to děsný. Ale protože mám nahranou tu verzi s Bohdanem, 4. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::: Jako malý klučina jsem se na to mohl dívat každý den :-) :::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Randy Edelman: 1. Cuban Pete [C&C Pop Radio Edit][Mix] ,2. Who's That Man ,3. This Business of Love ,4. Bounce Around ,5. (I Could Only) Whisper Your Name ,6. You Would Be My Baby ,7. Hi de Ho ,8. Let the Good Times Roll ,9. Straight Up ,10. Hey Pachuco! ,11. Gee Baby, Ain't I Good to You ,12. Cuban Pete [Arkin Movie Mix] , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film JIma Carreyho a jedna z nejlepších komedií, co znám (kterou bych možná ještě v patnácti zařadil do nejlepší dvacítky filmů mého života), navíc s nepřekonatelným a kultovním dabingem Bohdana Tůmy. První objevení Cameron Diaz při vstupu do banky mi v pubertě vždycky učarovalo...a vlastně i teď. 100% přesně pro ten typ filmu, který jste jako mladší milovali a nikdy na něj nezanevřete. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nájsť slušného muža v tomto meste je zázrak. Myslia si, že monogamia je rastlina.“ Ako toto hodnotiť. Našťastie som mal možnosť Masku vidieť v kine ešte na základnej škole, pretože totiž to je ideálny vek pre bláznivé akčné filmy tohto typu. V tom veku ma k sedadlu prikovali vtedy sa mi ako revolučne javiace počítačové efekty - a v Hollywoode by ste v tom čase dlho hľadali populárnejšieho komika, ako Jim „Kakadu“ Carrey (i komerčný úspech Masky mal za následok, že o čosi neskôr trhol rekord, keď mu vyplatili za jediný film dovtedy neslýchaných 20 miliónov dolárov). Carrey dostal k dispozícii optimálny scenár, ktorý akoby mu bol písaný na telo. Mnohé scény sú samoúčelné, len aby mal možnosť Jim excelovať, mám na mysli samozrejme tony zbytočných, ale rozkošných tanečných exhibícií, škľabov a koktaní. Carrey dominuje jednoduchému scenáru a ostatní nemajú šancu. Nielen herci-kolegovia, ale ani režisér. Nikto z nich maniakálnemu Jimovi nestíha; v tej dobe sme ostatne nič viac ani nechceli, len aby na plátno vtrhol uragán a hodinu a pol nás bavil. Dnes (komentár aktualizujem v roku 2010) sú triky hrozné, Carrey to miestami skutočne preháňa (aj na svoj štýl) a mimo akcie/trikov snímka pôsobí vyložene jednoducho, až chudobne a televízne (sitkomová výprava napríklad). Napriek tomu Maska stále niečo má do seba. Kino Považan 1995 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spojeni Carreyho mimiky s digitalnima efektama nemohlo dopadnout jinak nez jako vyborna zabava. A Diaz tu vypada vice nez dobre. A i kdyz ma film slabsi chvilky, tech 5* proste musim dat. ()

Související novinky

Vrátí se Carreyho Maska?

Vrátí se Carreyho Maska?

28.01.2020

Snímek Maska z roku 1994 nastartoval kariéru herečky Cameron Diaz a patří mezi nejikoničtější role Jima Carreyho, celosvětově pak vydělal 351 milionů dolarů na 23milionovém rozpočtu, o to větší… (více)

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

01.07.2010

Gore Verbinski pořád hledá projekt, kterým by navázal na veleúspěšnou karibskou trilogii. Příští rok uvidíme jeho digitálně animovaného Ranga, ale co dál? S adaptací videohry BioShock to kvůli… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Reklama

Reklama