Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Lima 

všechny recenze uživatele

Zejména v 1.půli, kdy tvůrci brnkají na temnou strunu, je to jako lepší Cronenberg, s halucinogenními scénami, kde za některé z nich by se nemusel stydět ani Hieronymus Bosch (osmiokého kozla z hlavy dlouho nedostanu). Ty drobné triky s tělěsnou metamorfózou jsou fajn, funguje to i v osobní rovině, kde to neskutečně táhne William Hurt, který byl v 80.letech v obrovské herecké fazóně. Bez čeho bych se ale obešel, je opice, která jakoby přišla z nějakého béčkového slapsticku. A škoda, že Ken Russell neměl koule to zakončit, jako to udělal Kubrick ve své Vesmírné odyssee. Ten doslovný závěr prostě zamrzel. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu naplňuje klasická žánrová schemata - vědec posedlý svou prací, pokusy na vlastním těle, přítekyně/manželka odsunutá na druhou kolej - a funguje to výtečně díky dráždivě tajemnému a poměrně originálnímu nápadu ( kdo by nechtěl pocítit na vlastní kůži svojí evoluční historii ), slušné atmosféře a přesvědčivému výkonu Williama Hurta. Po hodině všechno padá, protože nám Ken Russell všechno odhalí jako ve výkladní skříni a příběh se začíná stáčet spíše k psychologickému dramatu, o závěru ve stylu "láska nad vším zvítězí" radši nemluvě...fuj. Masky jsou na rok 1980 povedené a kdo má rád psychedelické montážní sekvence a la 2001, tak taky nepřijde zkrátka... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Snad u žádného jiného filmu se mi nestalo, že bych si (po místy zajímavém, místy hloupém a celkově spíše průměrném předešlém ději) řekla "k posrání skvostný konec, nemám slov, asi mi vypadnou oči z důlků a mozek vyteče ušima", načež film běží dál a já si rvu vlasy, jak to mohli tvůrci po takovémhle skoku okamžitě tak strašně zazdít. Sice se jim po pár minutách povedlo napravit si aspoň částečně reputaci (tak trochu.. HODNĚ "jiná" romantika), leč i tak jsem stále přesvědčená, že tahle podivně originální sci-fi halucinace měla skončit tím jediným možným, správným, neskutečně silným vrcholem (každý, kdo tu scénu uvidí, okamžitě pozná, že je to ONO). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som si myslel, že snaha Kena Russella ukázať brundleovskú premenu ambiciózneho vedca psychicky, nie fyzicky, je zaujímavejšia a ambicióznejšia ako to, čo stvoril Cronenberg v Muche, ale nakoniec som pochopil, že Ken sa v chaotickej spleti myšlienok, filozofie a (pseudo?)intelektuálskych rečí utopil. Napriek tomu Zmene stavu nemožno uprieť atmosféru, silný výkon Williama Hurta a Blair Brownovú. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný klenot. Ken Russell k filmu přišel jako náhradník po Arthuru Pennovi, ale díky za to! Do filmu vnesl svoje typické režijní prvky, kdy se realita střetává s neurčitým nadpozemskem a pro ALTERED STATES je to ta nejlepší volba. Tohle se v ničem nezadá třeba s HOLY MOUNTAIN, ale není to tak přepálené. Herecký debut Williama Hurta je absolutně top, velká orchestrální hudba od Corigliana. Nebál bych se tvrdit, že tohle je svým způsobem předchůdce THE FLY nebo ARRIVAL. Snažit se analyzovat, zda-li je ALTERED STATES Chayefskyho pokus vstoupit na pole sci-fi anebo jen snaha vyrovnat se s rakovinou, která ho tou dobou pomalu požírala (a nakonec ho zahubila rok po premiéře filmu, když odmítl nastoupit na léčbu), si vyžaduje víceré shlednutí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Panenko Marja, teď mnou zmítají vážně protichůdné pocity. Na jednu stranu je tam taková spousta skvělých věcí, ale co potom s tou další spoustou špatných věcí? Ugh. Vychází mi z toho nakonec průměrné hodnocení, ale jestli tento film něco nevystihuje, tak je to průměrné hodnocení. Možná kdyby režisér nebyl celou dobu ožralej, tak by to vypadalo jinak. (Nicméně mladý William Hurt, panečku.) Ale vlastně ještě zpětně spěchám napsat, že to, jak písečně a prašně končí jeho trip u Indiánů patří k jedněm z těch nejpůsobivějších filmových scén, které jsem kdy viděla. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Taková slabší cronenbergovina bez Cronenberga. Méně nápaditá i sexy, s pár fajn halucinogenními scénami i dobrým Hurtem coby posedlým vědcem. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

K Russellovi se obvykle hlásím, ale tohle může být dneska terno už jenom pro pár podzemních podivínů. Způsob, jakým KR mixuje pavědecké žvanění se svými pornonáboženskými vizemi, svědčí spíše o chybějící producentské kontrole než o autorově géniu. Zajímavý špatný film. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

betelgeuse to povedal za mňa: dnes je to terno len pre pár podzemných čudákov. Presne! Terno! p.s. a užívateľ TO to tiež pekne zhrnul: "Mucha bez muchy". ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eddie Jessup je vedec, ktorý skúma zmenu vedomia na sebe samotnom. Jedného dňa spolu s priateľom navštívi starý indiánsky kmeň, kde sa podrobí prastarému rituálu.Toto dobrodružstvo nezostane dlho bez odozvy. Odstupom času ostáva šialenejším, ako jeho samotné predstavy, ktoré ho doposiaľ prenasledovali. No nič. Opäť si budem musieť od hororov z 80´ rokov oddýchnuť, lebo som zase tam, kde som bol, a nechcel byť. Pasáže, ktoré by mali vystrašiť, alebo ja neviem aká bola vlastne ich úloha, na mňa nijak nepôsobili, ba práve naopak.Totálne ma odrádzali od sledovania tohto snímku. Pár efektov zobrazujúcich zmätenú, šialenú myseľ samotného hlavného protagonistu potešilo, ale inak som sa neskutočne trápil. Toto mi veľmi nesadlo najmä vďaka úvodnej hodine. Tie efekty z doby "kamennej", to je des. Nechápem ako môže niekoho v 21 storočí takýto film rozrušiť - 45 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivá cesta za hranice nebytí v režii excentrického K.Russella, na kterém mám rád, že dokáže vyprávět obrazem, se postupně změní v jízdu do pekel. Opakování experimentů s halucinogenními houbami a rostlinami zavede W.Hurta společně s diváky do míst, která vypadla z temných obrazů H.Bosche. Přes všechny hrůzy a apokalyptické výjevy se nakonec ukáže, že Russell ve skutečnosti vypráví o lásce a její magické síle... viděno 3x p.s. asi nejvýstižnější název je v němčině - Der Höllentrip... ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jen pro nostalgiky. Ano Mutace je zajímavě natočená. Některé scény jsou docela nápadité. Ale zároveň je moc dobře vidět že tento film má od premiéry už skoro 30 let. A zestárl na můj vkus docela dost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kto by nechcel rozlúsknuť podstatu ľudského bytia a všetky otázky Všehomíra? Vedec Eddie Jessup neostal iba pri teoretizovaní a filozofii, vyhrnul sa rukávy a pustil sa do práce... Námet je teda lákavý a obsahovo aj výborne spracovaný, pričom mi nevadila ani istá schematickosť. Na kvalite snímku žiaľ výrazne uberajú slabšie vizuálne efekty, aj keď na druhú stranu niektoré "psychedelické" scény sú celkom zaujímavé. Nič pre epileptikov. 70/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Williama Hurta je halucinacemi nabitá bizarnost v režii Kena Russella. Jde o poměrně chytrý film se sympatickými herci a na svou dobu velmi povedenými efekty, které dnes sice možná působí spíš úsměvně, ale pro takového milovníka staré školy je to pastva pro oči. Hodně scén je nezapomenutelných a některé halucinace působí opravdu děsivě. Určitě tenhle film doporučuji všem fanouškům hororu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Další skvělá úchylárna od schopného a inspirativního magora Kena Russela (víc takových režisérů!), bohužel, když se děje něco jiného než ony krásně ujeté scény (snové psychedelické výjevy apod.), vleče se to. Nedoporučuji slabším povahám. 70 - 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Začína to vskutku zaujímavo, stále sa tešíte viac a viac na ďalšie výlety do podvedomia/nevedomia/všepoznania atď. Ale potom, kedy si myslíte, že sa to rozbehne týmto psychedelickým smerom, nasleduje zvrat, posúvajúci film niekde inam. Našťastie záver znamená návrat do pôvodného konceptu a film nakoniec pôsobí koherentne. Myšlienkovo však bohužiaľ trochu tápe. Ústredná myšlienka je jasná, len v Eddieho predstavách sa miesia náboženské symboly s exaktnou vedou, v tomto prípade evolúciou a nakoniec neviem, prečo mal Eddie práve tie vízie, ktoré mal. Možno dnes, ak by sa látky chopil niekto schopný, nastal čas na remake. Výlety do mysle vedca pod vplyvom špeciálnych drog by mohli byť uveriteľnejšie, ako na počiatku 80. rokov. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psychedelický výlet do pekla, ale bez pekla, protože základní premisou je "Otče náš, jenž nejsi na nebesích a ani nikde jinde." Ateistická hříčka, která místo víry v Boha proklamuje (ach, bože) lásku. Milé, možná až moc. Závěr jak ze Spielberga, díky němuž hirnlego nevytekla i slza. Díkybohu. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou tu filmy s vlkodlaky. No a pak je tu film s týpkem co se mění v neandrtálce. Jak originální skvost. Jo a ten konec, jaké to vizuální MISTROVSKÉ dílo oh oh art jak debil. Sračka. ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama