Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ve městě bez zákona hledá spravedlnost... Adaptace stejnojmenného románu Elliotta Colly (povoláním profesor arabské literatury na Georgetownské univerzitě). Primárně kriminální thriller, jehož protagonistou je ovdovělý bagdádský policejní inspektor, který je po americké invazi nejprve odvolán ze služby, aby se posléze do řad policie vrátil. Oficiálně má pomáhat s vyšetřováním vražd zástupců spojenecké administrativy a jejich místních spolupracovníků, jeho hlavní snahou je ale přežít a najít pohřešovanou dceru... Zajímavý žánrový mix již zmíněného kriminálního thrilleru, noirové detektivky, rodinného dramatu, mid-eastern westernu a v neposlední řadě portrét země, uvržené do naprostého rozvratu a chaosu. Představitel hlavní role Waleed Zuaiter byl za svůj herecký výkon nominován na prestižní cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

mira007 

všechny recenze uživatele

Waleed Zuaiter jako bývalý irácký policista Sadámova režimu, který invazi US army ztratil práci a dceru, a aby ji našel v chaosu Bagdádu,musí nechtěně pracovat pro kolaliční vojska, čímž se stává kolaborantem na odstřel a pak se stane i jako spolupracovník na odstřel, protože narazí na kriminální zločiny svých nových kolegů. Mohl bych tomu vyčítat nějaké mouchy jako občas pomalé tempo, nepřehlednost jmen, ale dám pět hvězd. Je to na téma Irák, ale vtipný je, že to není válečný, akční ani psychologický jak by se dalo čekat, ale prostě čirá krimi zasazená geniálně do prostředí rozvráceného Iráku, přičemž ten vizuál za velké peníze je přesvědčivý, autentičnost na jednotku a sympatický hlavní hrdina, kterému jsem věřil každé slovo, gesto, pohyb. I proto, že mám slabost pro filmové prostředí Blízkého východu a jeho témata dám pět hvězd. PS: Taky tam je Hisham Suliman aka arcilotr z mé oblíbené Faudy ( u které každým dnem čekám čtvrtou řadu ), takže bodík plus. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Řada témat, dotčených tímto seriálem, je i pro listopadové Česko stále živá a v některých ohledech i aktuální. Život agenta CIA a posléze nepřítele USA nemohl nepoznamenat komplikované skutečnosti vývoje Iráku, tj. současné Mezopotámie. Vhled do tohoto mikrokosmu lidských selhání, zbídačelosti rozvojové země, bezohlednosti a současně bezradnosti okupačních vojsk západních demokracií je politováníhodný. Podobně jako v příbuzném seriálu FAHDA, kde vlastně stále zuří nepochopitelná válka-neválka občanská, arabskoizraelská bez vyhlídek na věcné řešení dosažitelné spíše v řádu staletí než desetiletí. Život v devatenáctém století s technologiemi současnosti prostě bolí. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je těžké natočit seriál z prostředí Blízkého Východu tak, aby byl líbivý a srozumitelný průměrnému Evropanovi. Tady byl ten záměr jasný, nechal nás nahlédnout do problematiky, ale nevyčerpával zbytečným filozofováním. Šlo o prachy a o rodinu, to ještě v Evropě chápeme. Zbytek klouže jen po povrchu, jen z náznaků můžeme tušit minulost hrdinů, my s totalitní historií můžeme tušit i víc. Motivy jednání muslimů nejsou nijak rozvedeny a tak náznaky zrodu IS tu naznačeny nemáme. Viděl jsem rozhodně mnohem zajímavější věci v tomto žánru, ale i tak jsem vděčný alespoň za tu trochu. 70% ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Joo, to vůbec není špatný seroš o tom jak to bylo po tom, co v Iráku zůstali "spojenci" dohlížet na obnovu země a jak se jim to vůbec nepovedlo. Svým způsobem to hodně připomínalo naši historii po okupaci v 68 respektive v sedmdesátkách po normalizaci. A tady si jeden uvědomí, že se v zásadě žádná země od jiné neliší, pokud se snaží zbavit jak diktátora tak posléze i  "zachránců". Za mě novofaktových 85% ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Leem Lubany mě zaujala už v první serii Condora (i když seriál samotný měl na můj vkus trochu překombinovaný děj). V Baghdad Central má zprvu menší, avšak postupem času výraznou až klíčovou roli v dramatické zápletce. Serie je i jinak vydařená a dává nahlédnout do pozadí konfliktu, v němž Američené a Britové měli v rukou od počátku Černého Petra. ()

Galerie (115)

Reklama

Reklama