Reklama

Reklama

Špionem proti své vůli. Šedesátá léta minulého století byla ve filmu obohacena o jednu klasickou postavu, která na plátnech světových kin vydržela už víc než padesát let – britského agenta Jamese Bonda. Obliba bondovek měla tehdy za následek doslova explozi dalších neohrožených agentů v různých zemích. Jedním z nich byl Harry Palmer, atypický obrýlený britský špion, který se zrodil ve fantazii spisovatele Lena Deightona. Celkem s Palmerem, kterého na plátně ztvárnil Michael Caine, vznikly tři filmy. Mozku za miliardu dolarů, jemuž vtiskl svůj nezaměnitelný režijní rukopis Ken Russell, předcházely snímky Případ Ipcress (1965) a Pohřeb v Berlíně (1966). V posledním filmu volné trilogie Harry Palmer opouští britskou tajnou službu a stává se soukromým detektivem, i když mu jeho bývalý šéf plukovník Ross slibuje lepší plat a povýšení, pokud by se vrátil. Poté co se zaplete s tajemnou organizací Kampaň za svobodu výstředního ropného magnáta Midwintera, se však Palmer tak trochu proti své vůli stejně znovu ocitá v samotném středu komplikované špionážní hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Michael Caine je pomerne fádny agent, aj keď jeho úlohou nie je nič menšie, ako zachrániť svet. Tento štýl bondoviek je dnes už prekonaný, podobne ako tajný armádny centrálny mozek lidstva programovaný na diernych štítkoch a diernych páskach. Netradičným prvkom na tomto thrilleri je veľké množstvo snehu a neúprosná fínska a tiež ruská zima. Za to, ako sa to všetko vyvŕbi, sú to nakoniec lepšie tri hviezdy. –––– Nesnažte se mě podrazit! Má paže je dlouhá a má pomsta je absolutní. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Harry ztratil tvář a snaží se být Bondem, záporák je špatný, Harry je spíš vláčen dějem, než by ho usměrňoval. Ruský generál je veselá kopa Caine se taky snaží, ale nikdo nezakreje to, že Palmer je ve filmu vlastně zbytečný a film je nuda... 50% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A mě se třetí Palmerovka i přes 58% tady líbila. První hodinu je to zamotaný špionážní film. Palmer veze příteli vejce s viry, přítel i jejich společná dívka si hrají na vlastním písečku, je tu počítač vydávající rozkazy a své cíle sledují i všehoschopní šéfové britské a ruské tajné služby Ross a Stoch. Člověk netuší o co jde a je napjatý. Když jsou vyloženy karty na stůl SPOILER fanatická skupina nenávidící komunisty, která chce rozpoutat válku proti Rusku SPOILER, je to trošku k smíchu a mění se to na bondovku. Na druhou stranu jim člověk v boji proti rudým boleševickým nokům skoro drží palce a je tu opravdu velkolepé finále. Ač je jasné jak to dopadne. Nebudu srážet hvězdičky za příklon k bondovce, když je mám rád, takže za 4*. ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Zatímco Funeral in Berlin je velmi inteligentní, atmosférický a hlavně poměrně realisticky ztvárněný špionážní film, Billion Dollar Brain je pak bláznivá komedie (prej thriller!) s maximálně pošahaným příběhem, jehož absurdnost hned od prvních minut dosahuje rozměrů statného mladého býčka opékaného nad otevřeným texaským ohněm (což v tom filmu je a patří to k těm normálnějším momentům). Ale kdo by se na tvůrce zlobil, když je to taková prdel? Na rozdíl od některých komentujících v tom nevidím nechtěnou parodii, ale naopak bez okolků servírovaný humor. A jestli to tvůrčí záměr nebyl, tak je to stejně fuk, protože je to prostě sranda k pokukání. Navíc - Palmer-girl je krásná a zákeřná, lotyšští povstalci dokonale pomatení (povšimněte si kolikrát nakládají jednu a tu samou bednu do svého pick-upu!), sálový počítač opravdu OBROVSKÝ a minionů se stříbrnými helmičkami je snad nekonečno. A nakonec poučení - nezkracujte si v zimě cestu přes led, protože... je to prostě stupidní nápad. Zvlášť když má ten led pod palcem plukovník Stok, který potvrdil své postavení nejsympatičtějšího komunisty pod sluncem. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Agent při hledání vajec nalezne generála,který chce zničit komunismus na celém světě,zejména pak v Lotyšsku pomocí vytvořením jakéhosi Bu-bu klanu,který se ideologicky připravuje pálením fotografií Gagarina. ()

druhaveta 

všechny recenze uživatele

Ken Russell brutálně změnil chladnou atmosféru harrypalmerovské série a vyrobil fantasmagorický studenoválečný kabaret, který by možná chtěl být Doktorem Divnoláskou, ale chvílemi vypadá spíš jako Rocky Horror Picture Show - jen Caineův Palmer zůstává stále stejný a ani pandemická vejce, texasští náckové a děrnoštítkové světové revoluce nenaleptají jeho zdrženlivě pragmatický odstup od všeho a od všech. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Tohle není jenom film, tohle je Harry Palmer! Mě to bavilo, mám prostě pro toho chlapa slabost, jeho bloody hell, jeho šarmantní anglický přízvuk, jeho roztržitá nešikovnost, a přesto talent nakonec všechno vyřešit je prostě součást celého velkého cirkusu jeho charakteru. Plus to film má nadhled, parodické prvky shazující akční trháky s jeho příšerně trapným "kolegou" Jamesem Bondem. Konec je tak trochu fraškou, ale záměrnou a i docela vtipnou. A Michael Caine je prostě bomba. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Gen. Midwinter for president! Make America strong again. Celkem prča. Jestli tohle tenkrát viděli bolševici, museli srát maggi v kostkách. A děrnopáskový miliardový počítač je nejmíň na jednu hvězdu sám o sobě. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Třetí díl zlomil sérii v šílenou fantasmagorii, kterou snad už nelze brát ani jako parodii Bondovek. Začíná sice slibně typickými Binderovými titulky, a Cainem jako soukromým očkem, ten je ale pak vyslán do Finska, a tam mě film ztratil. Šílený nazi Texasan s obřím výkoným počítačem touží pomáhat vzdoru malých států proti nadvládě komunistického SSSR - kdyby rok počkal, mohl nám tady píchnout v osmašedesátém, a nemusel se nakonec utopit s celou svojí eskadrou v zamrzlém jezeře u Rigy! Tohle lze přežít jen díky nekonečnému šarmu hlavní postavy, půvabům sestry Deneuve v její bohužel poslední roli, a vtipné postavě starého Homolky, který mi tu místy připomínal toho starého milionáře z Někdo to rád horké. Kapitální békovina! ()

AdrianMonk 

všechny recenze uživatele

Nejslabší z původní série- nový kabát, který sérii oblékl režisér Ken Russell se mi nelíbí a jsem nucen souhlasit s druhouvetou- je to fantasmagorie. Každopádně, Caine je skvělý jako ostatně všude, takže mě ty dvě hodiny u tohoto filmu strávené ani tak nemrzí. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Priznávam snahu o humor a agentský film. Osobne však sa mi príbeh nepáčil, nudil ma a samotná zápletka bola mierne trápna. ()

mahatma 

všechny recenze uživatele

Mám rád Palmera, ale tohle bylo už trochu potřeštěné. Mělo to prostě radši zůstat na úrovni intelektuální alternativy Bonda. ()

thoreau 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie na mccarthyovské antikomunistické spasitele. Je smutnou ironií, že těchhle zoufalých fašistických zvířat, které vidí rudě při vyslovení názvu Rusko, je teď plná euroatlantická civilizace. Také rozesměje zobrazená antisovětská hybridní válka, vedená už v roce 1967, která se dnes vydává za současný ruský vynález. ()

Reklama

Reklama