Reklama

Reklama

John Wayne, Amerika za každou cenu

(TV film)
  • Francie John Wayne - L'Amérique à tout prix (více)
Francie, 2019, 53 min

Hrají:

John Wayne (a.z.)

Obsahy(1)

Ačkoli byl vlastním jménem Marion, stal se symbolem hollywoodské mužnosti... V životě filmové hvězdy Johna Waynea (jeho občanské jméno znělo Marion Robert Morrison) se odráží pradávný rozpor amerického života: toho, co by měl člověk správně udělat, a toho, že to tak nikdy nevychází. Když se na Waynea dívali muži, přáli si být stejně mužní jako on, ženy si zase přáli mít právě takového partnera. Wayne však v osobním životě žádný ideál nebyl… Připomeňme, že herce známe např. ze snímků Přepadení, Alamo, Zelené barety, Fort Apache, Pátrači a mnohých dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pro mě moc příjemné překvapení. Ještě že ten film natočili Francouzi, takže z toho nevyšel oslavný mramorový pomník, jak bývá většinou typické, když portréty amerických ikon vznikají v domácí produkci. Dobře je už to, že film je víc o člověku než o herci - Waynův rozporuplný život je totiž určitě zajímavější, než jeho průměrné herectví. V téhle souvislosti vyznívá dost legračně, když John Wayne přebírá Oscara 1969 za nevýrazný výkon v průměrném westernu Maršál a poráží spolu s ním nominované Petera O’Toola (za Sbohem, pane profesore!), Dustina Hoffmana a Johna Voighta (oba za Půlnočního kovboje), přičemž zejména v případě prvních dvou jmenovaných jde o herce, kterým vítěz nesahá ani po kotníky. Ale to je prostě Oscar... Kdoví jak časem dopadnou filmy, ve kterých opožděný vlastenec a propagátor armády „hrdinně“ likviduje indiány. Možná skončí v trezoru jako Jih proti Severu... Vlastně ne, odvolávám, co jsem napsal: indiáni nerabují a nezapalují auta, takže není důvod se jim podbízet... Vlastně ne, odvolávám, co jsem odvolal: úplně jsem zapomněl, že Wayne se vyjádřil nelichotivě i o černoších. Máš to marné, Johne, i tebe jednou BLM dostihne! (Stejně jako nás všechny.) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

John Wayne Is Big Leggy, Dětská písnička ze začátku osmdesátých let (Haysi Fantayzee), v jejím refrénu je JW charakterizován jako: He stands so high / It's enough to make any red skin cry / He knows what's right and he knows that God is with him / 'Cause he is right, Big Leggy lives / J-J-J-J-J-John Wayne. Svým způsobem se to shoduje i s vyzněním tohoto dokumentu, v němž role herce přetavily jeho vlastní podstatu do stavu naprosté nerozlišitelnosti. Možná, že bychom jej v tomto mohli (bez záruky) označit jako protiklad Marlona Branda. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem s ním 10 filmů, ale nějak mi neuvízl... Charakterově asi žádná sláva, Viz třeba jeho vyjádření k indiánům... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

V širokém klobouku. Šátkem na krku vlál. Na oři, pod pohořím. Ostruhy hovoří. Po celou dobu, bez výjimek, hořel pro spravedlnost, mravní módu Západu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument přinášející řadu informací o životě této legendy. Nevynáší jen jeho úspěchy, naopak kriticky ukazuje, že využil válečnou dobu, kdy řada předních herců narukovala do války k nastartování své vlastní herecké kariéry. Byl si toho vědom a proto se přehnaným vlastenectvím a natáčením válečných filmů snažil nedostatek vlastní statečnosti odčinit. Snímek přináší řadu informací z jeho politicky angažovaného života a četné ukázky z jeho jednostranného spíše průměrného westernového herectví. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Francouzské dokumenty vynikají svou symetričností, většinu informací o Marionu Morrisonovi jsem již znala, včetně jeho nechvalné angažovanosti v dobách lovu na kolegy z branže, svou kariéru si doslova odpíchal a stal se profesionálem, ale mně jako herec nikdy nijak zvlášť nesedl a lidsky už vůbec ne. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Na životopisném dokumentu o mém oblíbeném herci mi vadí zpolitizovaný pohled francouzských autorů. I když Waynea nelze od politiky oddělit a byla součástí jeho života stejně jako jeho pravicový postoj, připadá mi, že názor filmařů je jednostranný. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Celkom podarený dokument o legende filmového plátna, plný zaujímavých informácií aj s trochou kritického pohľadu na jeho politickú agitáciu a premrštené vlastenectvo. Možno občas až príliš kritický, ale zas niektoré jeho vyjadrenia sú hlavne v dnešnom kontexte prehnané. Ale ako dokumentárny film mi poskytol to, čo som viac menej očakával, teda nemám dôvod byť v hodnotení kritický. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný životopisný dokument mapujúci kariéru Johna Waynea. Analyticky skúma jeho osobnosť, motiváciu a úlohu v americkej spoločnosti. ()

Reklama

Reklama