Reklama

Reklama

Morava, krásná zem

  • USA Moravia, Beautiful Land (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Experimentální western-horor z prostředí moravského Slovácka přináší nový pohled na legendu o svatém Václavovi. V omšelých kulisách lidové veselice zápasí bájný kníže Boleslav, zombie z vinného sklípku, se svým bratrem Václavem o povahu české státnosti i o talíř s rajskou. Filmová esej o mýtech českého a moravského nacionalismu je sarkastickým obrazem vyprázdněných kmenových rituálů, které stvrzují národní identitu, ale ostře se vymezují vůči jinakosti. Posvátnost folklóru je ve filmu sabotována archaickými filmovými a video formáty s množstvím chyb a kazů, rozbředlým mixem dechové hudby i kontrapunktem v komentáři. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

Idego odpad!

všechny recenze uživatele

Tady nevím, jestli na piku jeli tvůrci nebo ti, kterým se to líbí, případně obojí, ale já nejel na ničem a tuhle videoartovou etnografickou onanii jsem si moc neužil. ()

SimpanzJi odpad!

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem z Jihlavy, dokumentární filmový festival jsem si nenenchal ujít. A tak jsem se vydal i na tenhle půlhodinový dokument. Nebo spíše "dokument". Dávali ho v 11 hodin ráno. Když se po 10 minutových reklamách připlížil mladší uvaděč, a svůj proslov začal slovy "Pěkný hezký večer," celý sál se začal smát. Poté si pozval režiséra a scénáristu, kteří byli vcelku v pohodě, a tak jsem si řekl, že to snad bude dobrý. Zaalo to "retro" kamerou, kteá ale potom běžela dalších 15 minut. Vlastně jsem nepochopil, v čem je to horor. Nebyl ani náznak ani pokus o horor. Kde je western? Na západě. Daleko. A film se odehrává kde? No na jihu. Konkrétně na jižní Moravě, kde, podle slov režiséra, údajně žijí bandité. Postarší pán se při diskuzi zeptal režiséra, kde že ti bandité tedy žijí. Odpověděl za něj moderátor, kterého ocitují slovy: "To je právě cílem hledání filmu". Jelikož jsem po 20 minutách byl nucen odejít z kina, tak jsem se to nedozvěděl. Naštěstí jsem neodešel sám, mimo mně ještě asi dalších 30 lidí. A kvůli týhle kravině tam natáčela Česká televize. No hrůza. Prozatím nejhorší dokument na festivalu. 31. 10. 2015 ()

nasekatka 

všechny recenze uživatele

Podobně - jako v klasické pohádce Císařovy nové šaty až teprve dítě řekne, že král je nahý a vůbec nic na sobě nemá, zatímco ostatní králi tleskají a pochlebují - podobně na rovinu vzkazuji tvůrcům: Patrně máte okruh tleskačů, kteří vám pokrytecky neřeknou pravdu a raději pohodlně ten blábol chválí, než by vyvolali vlastním názorem konflikt - viz nesmyslné upoutávky k dílu o "experimentálním western-hororu z prostředí moravského Slovácka" či "filmová esej o mýtech českého a moravského nacionalismu"... a další pseudocharakteristiky, které tvrdí něco, co v tom snímku prostě neexistuje. Zoufalců, kteří chtěli divákům předstírat, že inteligentně vyprávěný filmový příběh je přežitek, už tu bylo dost, nejste první. Ukradli jste mi hodinu mého života. ()

Reklama

Reklama