Reklama

Reklama

Tlačítka bdělosti

  • USA Buttons of Consciousness (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozzrněná filmová meditace zkoumá na dvou osobních příkladech, co dělá studium bdělosti a mikroskopický náhled do vlastního nitra se světonázorovým racionalismem, obecně předpokládaným u vědců. Fyzik pevných látek a ekonom multiagentních systémů z různých stran přicházejí k podobným zkušenostem, o nichž však nelze vyprávět, a tudíž je třeba ukazovat je „odrazem". Snaha nahradit plochou mapu skutečnou krajinou ústí do originálně bezprostředního přezkoumávání pevných základů naší společnosti, v níž mýtus objektivity často zastírá mocenskou manipulaci a prostá touha po dokonalejším vědění může být motorem univerzitního vzdělávání stejně jako vojensko-průmyslového komplexu. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Takový soubor banalit až to má svou poezii. Hrdina v dokumentu kromě svého stálého filosofování trefně říká "kdo to vymyslel takovou blbost" ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ne že bych to všechno chápal, občas se mi z toho skoro zavařil mozek, ale nakonec to byla podnětná zkušenost. Cesta dvou vědců od racionality k meditaci sice obsahuje scény jako dialog na nádraží před jedoucími vlaky (pokud umíte odečítat ze rtů, jste ve výhodě), či mnoho turistických záběrů na jdoucí postavy zezadu, ale i tak to někam vede. Proč? „Protože korespondence mezi makrosvětem a mikrosvětem je dokonalá.“ ()

Reklama

Vitex 

všechny recenze uživatele

Velmi "příjemný", podnětný, nápaditý a pokorný film. Chce se napsat něco jako "dobře pochopený Vachek", což není zdaleka u všech famáckých dokumentů zvykem, i když se k tomu třeba autoři sami hlásí (tady ale Vachek v titulcích jako pedagog ani není). Mnoho fascinujících scén (např. sirény, nádražka, sršni). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama