Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (153)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nebývá zvykem, aby film točili tři režiséři. Pro dva to navíc byla prvotina, což je na krkolomném vyprávění znát. Kdekdo by čekal, že když do role horolezce obsadili kajakáře s postavou kapesního Herkula, tak bude i vše ostatní špatně, ale není to úplná tragédie. Navíc Vavřinec docela překvapil a díky dronům v kulisách Českého ráje se je rozhodně na co dívat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmy spojené se jménem Josefa Urbana jsou sice nevyvážené, ale Tenkrát v ráji funguje mnohem lépe, než 7 dní hříchů. A to už je sama o sobě příjemná vzestupná tendence. Skutečnost, že horolezení bylo před válkou oblíbené po celé Evropě, dokládá Heinrich Harrer i Josef Škvorecký, o tom není nejmenších pochyb. Jako samostatný žánr se prosadil i tzv. bergfilm, takže malá česká varianta tohoto fenoménu jistě není od věci. Tým kolem Urbana má slabost pro Vicu Kerekes a té se daří zvládat rok za rokem mnohem náročnější role, což je skvělé. Dále je sympatické v dobovce tohoto druhu potkat Ondřeje Havelku, který si s přelomem 30. a 40. let natolik potykal, že je velmi autentický v civilu i v přidělené roli. A vysloveně výborně se zadařilo také Budařovi, který už taky dozrál a jeho Horst Gerke není žádnou parodií na gestapáka, ale skutečným ztělesněním zla v rouše beránčím. Ve vedlejších rolích jsou dobří i Rímský nebo Heinrich. Vše ostatní stojí na pozvolném tempu, poutavých záběrech krajiny a odpovídající výpravě, atmosféra graduje podle klasické dějinné osy, zpočátku vzdor, po heydrichiádě strach. Kritizovat by se dala jistá naivita toho všeho, ale pořád jde jen o zfilmovaný román. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

buď jsem viděla nějakou zkrácenou verzi, a nebo je uvedený trailer na jiný film. až na budaře hrají všichni děsně (a nejhorší je ta trapná úvodní dvojice která dabuje hůř než herci na audioknihu) a celý zbytek filmu se dá shrnout větou: "kampak kráčíš? nekráčím, normálně jdu...." jestliže jste navíc viděli v nedávné době anthropoid, je smrt ještě intenzivnější ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne smutný príbeh plný hrdinstva a nezlomnosti. Z tohto pohľadu bola postava Joska veľmi sympatická. No na druhú stranu i nerozumná. Nechápal som tomu jeho častému vyhádzaniu do mesta, to mi akosi logika nepobrala. Celkovo bol príbeh akoby bez duše a jednotlivé vedľajšie linky dosť nudili. Trochu viac upútal iba záver, aj keď z toho vyšlo také patetické klišé niečo na spôsob Vojaka Ryana. Podpriemer. 40/100  ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Horolezci, horolezkyně, tahle skála nemá vrchol. Vodní slalomář Vavřinec Hradílek vyfasoval herecké rady od svého strýčka Ludvíka a jal se kochat Českým rájem, půvaby Vici Kerekes a majestátními skalisky. Určitě je jeho účast v hlavní roli slavného českého horolezce Josefa Smítka, se kterým ho nepojí vůbec žádná vnějšková podoba, tím nejzvláštnějším atributem z celého filmu, který nemile rezignuje na jakékoliv poutavé vyprávění, potažmo příběh. Dle mého úsudku musel být film v produkci brutálně přestříhán, mnohé jeho pasáže podstatně zkráceny a vypuštěny, až vznikl slepenec, v němž se nedá orientovat a nelze přilnout k postavám, vesměs s tragickými osudy. Mnohé scény z traileru chybí. A v konečném kontextu se jedná o scény zásadní. Po razantním přestříhání schází mnohým scénám smysluplnost, časová posloupnost, vše působí dějově unáhleně, zjednodušeně, mnohdy odtažitě. Nastane zhoršená orientace v časových úsecích, které nejsou opatřeny popisky. Joskova lesní anabáze se má odehrávat v horizontu dvou let, možná tří let, nejednou se ale zdá, že Vávra je v divočině sotva týden. Ke všemu je poměrně vypasený a v kondici, žádná zesláblost a nepohoda. Jasně, vlastenec mu tam občas hodil žvanec, přísunem kalorií ale spíše připomínal maníka, co se pravidelně st(r)avuje v Mekáči. Nejméně hodina filmu je zasvěcena lesním a skalním reáliím, jež se stanou dočasným vyhnanstvím Josky, který se zde skrývá před svým bývalým kamarádem, který vstoupil do řad fašistů, a jde mu cíleně po otylém zátylku. V okamžiku, kdy se zjeví pajdavý Jan Budař s hodností nacistického majora, máte jasno, na koho se bude po zbytek filmu upírat váš divácký zájem. Budař všechny dokonale přehraje, Hradílek navzdory sympatickému civilnímu hraní neměl proti zkušenému kolegáčkovi nejmenší šanci. V celkově nastavené režijní liknavosti, částečně způsobené necitlivým střihem, zaniká většina tragických osudů kolem hlavní postavy, jeho kamarád je odtažen, nevíme, jak k tomu došlo, jeho osudová žena je naprcána, vzdáleně se dá vytušit, jak a kým k tomu došlo, její muž je zastřelen, nevíme nic o jeho popravě, koneckonců na popravišti se ocitne i Joska, je nám to ale fuk. K postavám si nelze vytvořit zájem, pokud se po celou dobu v ději chaoticky a zbrkle přeskakuje a nevěnuje se charakterům potřebná péče. Nakonec film zachránil Budař. Je to trochu paradox, neboť kladných postav bylo ve filmu habaděj. Jak už to tak ale bývá, bídáci mají vždy navrch. Nikoho nevolím, volební hlas přišpendlený na péru můžu strčit akorát tak Šmídové do jejího stupiditou nasáklého hrdla. No co, je to moje volba. Film má ještě obstojnou kameru a výpravu. Je ale velká škoda, že film je tolik sterilní a neživotný. V opačném případě by se mohlo jednat o (za)jímavé biografické drama s reálným základem. 5/10 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na film jsem šla především se záměrem možnosti vidět sama sebe v komparzu a byla jsem zvědavá, jak celá natáčená scéna dopadla. Sama sebe jsem sice neviděla, jelikož mě vystřihli, ale čekala jsem aspoň, že film jako celek bude stát za to. Bohužel však musím říct, že v traileru si film hraje na něco, co není (a jak můj přítel poznamenal, podle traileru to vypadá, že film má ambice šlapat na paty Gladiátorovi, což je vzhledem k žalostnému výsledku směšné). Tenkrát v ráji mělo obrovskou reklamu, ale ve skutečnosti jde o příběh spíš vlažný než silný a spíš plytký než hluboký. Hlavní postava se v něm vykresluje jako hrdina, ale přitom je to pouze člověk, který se sice vzepřel německé říši a odmítl bojovat, ale v podstatě jen utíká a nijak zvlášť hrdinsky se neprojeví. Ani milostná linka uvnitř filmu nebyla nikterak dechberoucí. A co se týká scénáře, už po první větě, která ve filmu zazněla, mi bylo jasné, že bude mizerný (mimochodem, počáteční a koncová scéna byla ve filmu jak pěst na oko, a popravdě jsem nepochopila, proč bylo nutné do filmu cpát německého herce Jürgena Heinricha, kterému pak ani český dabing neseděl do pusy). No zkrátka, ve výsledku to byl pouze průměrný a ne moc dobrý film. Oceňuju ale výkon Vavřince Hradilka, pro kterého tohle byl herecký debut. ~(2,5)~ ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle dokoukat chce fakt hodně velkou trpělivost a přemáhání. Nudná scéna střídá ještě nudnější. A ani pohled na Vicu to nezachránil. Dějová linka je hodně zvláštní stejně jako umístění Českého ráje někde hned vedle Prahy. Je to víceméně o ničem, žádná velká akce, napětí ani emoce. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nuda v ráji. Nevím, jestli to víc sprasil scenárista nebo dvojice režisérů, každopádně to selhává na všech frontách. Jako pozitiva bych viděl pár krásných záběrů pískovcových skal a horolezení. Nesouhlasí historické reálie, nefunguje střih ani hudba, dialogům občas není rozumět, prostě taková podfinancovaná poloamatérština. Ke konci jsem si už říkal, že „tohle snad nemyslí vážně, to je jak ze špatnýho filmu“. Jinak se to sice dá přežít, ale je k tomu potřeba dost se nutit (30%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jakou roli měl ve štábu Lordan Zafranović? Byl to plnohodnotný návrat? Tenkrát v ráji je název naprosto se nehodí k tomu, co ve filmu uvidíte. Tady kulhá úplně všechno, nejenom Šmíd s Budařem. Portrét týpka, kterýmu se nechtělo makat, a tak dostal do šlamastyky všechny kolem sebe. Adept na filmové Maliny 2016 hned v několika kategoriích. Akční scény jsou strašně amatérské, záběry z drona se stále opakují a technicky film nijak neobohacují (když budu chtít vidět Český ráj nebo Adršpach, pustím si dokument). Už u Habermannova mlýna jsem měl problém se scénářem, tady se pod něj Urban už podepsal. Slabá motivace postav kontra přehnaná majora gestapa. Vica svoje půvaby neukáže, a za jedinou sexy scénu lze považovat Vávrovo loudění na skále. Zbytečné postavy Jürgen Heinrich a Simona Stašová (navíc je mezi nimi jen deset let, což se filmařům taky moc nepovedlo). Vávra má super vymakaný předloktí. Hudba příjemná, ale taková neoriginální. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

99 minut nudy aneb obrázky bez scénáře ve válečném dramatu těžko budou fungovat. Postavy jsou ploché a vztahy mezi nimi nejasné. Horovitzovská vzpoura nepřesvědčivá. Z filmu je cítit amatérismus ze všech složek. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Vica Kerekes. Myslím si, že to rozhodně není taková hrůza na úrovni bezmála padesáti procent. Když k tomu ještě přičtu, že hlavní roli si střihl sportovec. Kolem sebe má krásnou Vicu a Jana Budaře v další odpudivé roli. Scénáristicky by se dalo leccos vylepšit, ale za mě slušný film. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

No hodně nevyvážený film. Sama zápletka o horolezci a hrdinech kolem něj není nijak zajímavá a možná v tom je kámen úrazu, neboť film nemůže čím překvapit a něčím strhnout. Už od začátku si člověk říká, proč zrovna tento příběh se tvůrci rozhodli natočit. Začátek je hodně vlažný, herci se snaží hrát, ale není co a děj se strašně táhne. Překvapivě v půlce film nabírá dobrý kurz, zápletka se vyvíjí směrem, který ždímá ze scénáře asi maximum a film zvedá z průměru a musím říci, že mě bavil. Asi se člověk musí pousmát nad tím, jak je shovívavým SS majorem Budař a jinými nesmysly, ale to čert vem. Bohužel příliš uspěchaný závěr, až přehnaný s telenovelickými prvky se hodně nepovedl. Poslední scéna s proslovem komisaře "Wolfa" (Wolfův revír) byl tak trapný, že jsem si ťukal na čelo......5/10 ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, ale filmu chybí jednotná myšlenka a hlavně příběh. Film bez příběhu nefunguje. Ne, když se máte vžít do hlavního hrdiny a pochopit jeho chování. Je to ohromná škoda, protože Vavřinec Hradilek je jako herec přesvědčivý a pěkně se na něj kouká. Líbily se mi záběry na Český ráj, ale... ale vidět to znovu rozhodně nechci. Dodatek: koukám na trailer a fakt jo. Ve filmu chybí scény z vězení/Terezína. Přitom ty mohly být jedny z nejsilnějších, protože v traileru dochází ke konfrontaci Josky a Heinricha. V hodnocení osciluju mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Kvůli Hradilkovi a Vice dávám tři, protože za tu slátaninu sami nemohli. ()

Lokutus odpad!

všechny recenze uživatele

Jen další extrémně vypatlaná a nezvládnutá patetická břečka (c) česká pseudokinematografie. Bohužel je příliš dementní a utahaný, aby se těm zhovadilejm dialogům, postavám a výkonům kombinovaným s otřesnou pseudohudbou dalo občas aspoň zasmát. Čirá zoufalost a utrpení! ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Takže poďme pekne po poriadku. Človek zo základnými vedomosťami z obdobia Protektorátu Čiech a Moravy sa musel chytať za hlavu. Aj keď každá z tých myšlienok by sa dala obhájiť, ale bolo by potrebné tie udalosti aspoň trocha objasniť (pohyb partizána, pobyt v protektorátu bez dokladov ale aj časté úteky žandárom). Film nemal za úlohu historický zdokumentovať udalosti odohrávané v protektoráte, jeho úlohou bolo priblížiť skutočnú udalosť, skutočného vlastenca. Josef Smitka (Josef Joska, Smítko) už v priebehu základnej vojenskej služby v roku 1938 sa pokúsil s lietadlom preletieť do zahraničia. Bol zadržaný a uväznený. Odviedli ho na nútené práce do Nemecka, odkiaľ po 1 týždni utiekol, v Prahe ho zadržali a znova im utiekol. Prežíval v jaskyni pod Janovou vyhliadkou v blízkosti hradu Valdštejn, po vyzradení a vydarenom úteku pokračoval v jaskyni na Slnečnej veži (Prachovské skaly). Keď dostal zápal stredného ucha vyhľadal pomoc u nich doma a tu ho protektorátni žandári zadržali. Previezli do Terezina, kde ho spoločne s ďalšími horolezcami zastrelili 27. marca 1945. Ďalším filmom dokumentom bol Tenkrát v ráji aneb damals im paradies z roku 2011. Film mal obrovský potenciál a nemôžem sa ubrániť určitej naivity, Josef Smitka nebol vôbec vykreslený ako vlastenec ani ako hrdina, skôr by som ho definoval ako odporcu všetkého povinného, čo on rieši únikom z reality a sústavným útekom. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se moc těšila, ale zklamal mě. Čekala jsem silný příběh nabušený emocemi a myšlenkami. Námět jistě silný je, ale zbytek němak vymizel. Jinak si tu u tohoto filmu nedokážu vysvětlit. Tady bylo všechno ploché a nezáživné. Proti Vavřincovi Hradílkovi nic nemám, ale jeho postavami přišla jako nezodpovědný a nedospělý fracek, kterému jsem ve finále nepřála nic dobrého. Scénář nedával hercům moc prostoru ke hraní nebo to fakt bylo takhle divně sestříhané. Já z toho mám pořád rozporuplné pocity. Jediný, kdo tu něco hrál byl Budař. Kupodivu jeho postava jednala celkem férově. Kdyby chtěl tak je tam vystřílí všechny jak holuby. Manželé Štáflovi přece zemřeli společně při únorovém bombardování Prahy spojenci v roce 1945. Tuším, že bydleli kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Proto nemohla být Vlasta zastřelená. Co tam dělal ten ruský partizán nebo, kdo to byl,, to mi taky není úplně jasné. Tady snad bylo všechno vyfabulované. Na mě i příliš plytké a zbytečné. Záběry skal byly krásně nasnímány. ()

Britney75 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem od toho mnohem víc, dívala jsem se tak do půlky a to jen tak zběžně, vůbec mě to nebavilo, takže jsem se podívala jen na konec, nijak se mě to nedotklo ! ()

Reklama

Reklama