Reklama

Reklama

Nejpodivuhodnější kina světa

(seriál)
  • Francie Cinémas Mythiques (více)
Francie / Česko / Řecko / Chile, 2015, 5 h 12 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Mezinárodní projekt ukáže barvitě a v souvislostech šest vybraných kin z celého světa. Jejich příběhy i architektura jsou od sebe často na hony vzdálené. Stříbrné plátno a projektor však vždy instalovali lidé s vizí a talentem. Prostor v cyklu dostane například Thision v Aténách či El Campo Amor v Havaně. První díl se zaměří na pražskou Lucernu, secesní kino, v jehož prostorách dodnes rezonuje napínavá sága zakladatelské rodiny Havlových. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Comodore_1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem o Lucerně. Krásně natočené. Proč jsem tam nikdy v Praze nebyl. A to jsem tam žil rok a půl. Musím s tím něco udělat, při nejbližší příležitosti skočím do Lucerny na nějaký dobrý film. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na cyklu Cinémas mythiques se Česká televize sice koprodukčně podílela, jeho český název se přesto obtěžovala uvést pouze v titulcích jednoho jediného dílu, toho „domácího", pražského. Ten název přitom ale vůbec neodpovídá tomu, pod kterým je cyklus ve zdejší databázi. -------- V titulcích (aspoň jedné epizody) cyklu uvedeno: název Mýtická kina. Dále v titulcích (všech epizod) cyklu uvedeno: originální název Cinémas mythiques. Mémoire des salles obscures. -------- Epizody: 1) A Love Affair (režie Jean Achache, rok výroby 2015), 2) Lucerna Praha (Joël Farges, 2015), 3) Biograf na konci světa (Joël Farges, 2016), 4) Thision v Aténách (Maria Douza, 2016), 5) El Campo Amor v Havaně (Joël Farges, 2017), 6) Sen v divadle Tuschinski (Jérôme Diamant-Berger, 2017). ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

1/6 Kino Lucerna hypnotizuje už více než sto let. Není proto překvapením, pokud tato bilance svádí k poněkud pohádkovějšímu řešení, ve kterém je jakýmsi spojníkem legenda o Golemovi. Golem, jak známo, byl nejprve proslavenou rolí Paula Wegenera. A jako takového si ho zafixovala i hrdinka našeho příběhu, neobyčejná uvaděčka Bia Lucerna, jenž předala svou profesi své dceři a později i své vnučce. Jak šly dějiny, měnila se i tvář kinematografie... Vlastimilené vzpomínání má nápad, formálně se jedná o dokudrama, kopie je promítána dokonce ve 3D. Ocenila bych širší distribuci. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Strašně rozvláčné. Téma je možná zajímavé, ale to vypravěčský nastavování kaše a radoby zajímavé hrané rekonsktrukce a koláže působí spíš ochotnicky. Tvůrci to přepískli a místo sondy do historie z toho udělali z toho pimprlový leporelo akorát to zapoměli zrežírovat. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Některé filmové ukázky je nutné vnímat pouze jako ilustrační, protože nelze například předpokládat, že Bio Lucerna po svém zahájení v roce 1909 uvádělo Dostaveníčko ve mlýnici (1898) a zcela určitě před první světovou válkou nebylo možné uvádět film Jak Golem na svět přišel (1920). (NinadeL)

Reklama

Reklama