Reklama

Reklama

Milda

VOD (1)

Obsahy(1)

Jako vrcholný představitel Komunistické strany Československa býval Milouš Jakeš nejmocnějším mužem republiky. V současnosti je devadesátníkem, který stále vyvolává silné reakce ve společnosti. Po stopách jeho života se vydal režisér P. Křemen... Ve filmu Milda má divák ojedinělou příležitost poznat nejen mentalitu a myšlení bývalého generálního tajemníka a nejmocnějšího muže tehdejšího Československa Milouše Jakeše, ale také nahlédnout do zákulisí nejvyšších pater komunistické politiky. Autorský dokument Pavla Křemena přináší sled situací, rozhovorů, konfliktů a konfrontací. Jakeš ale ze svého přesvědčení neustoupil ani o kousek, a ve filmu vystupuje jako ideologický fanatik, který ale zároveň působí jako přívětivý soused Milda. Z této kombinace pak vyplývá podoba politického zla s lidskou tváří. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Během téhle sondy do života, myšlení a hanspaulské vily jednoho nepřenastavitelného člověka mě přepadla skepse týkající se primárně toho, že lidi z disentu už další generace musí vnímat jen jako společenství bizarních vlasatých figurek a že by bylo možná lepší (v rámci vyrovnání se s minulostí a vzhledem k současným společenským trendům), kdyby Sametová revoluce nebyla tak úplně sametová. A oboje mě dost děsí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

No jo, co k tomuhle napsat - rudej bolševickej nok! Nebo spíš rudej švestkovej knedlík! Miladu Horákovou zabila Studená válka, lidi na zadrátovaných hranicích střílela taky ona...soudruzi v tom byli nevinně... Nejsmutnější devizou dokumentu je fakt, že se celý nenatáčel ve věznici, nebo alespoň v pracovním táboře (Pracovní tábor je totiž podle Mildy správná věc!), kam soudruh generální tajemník a jemu podobní patří. Jsem havlista, ale musím konstatovat, že tohle byla zásadní chyba Václava Havla a jeho okolí - nepotrestat tyhle komunistický zločince se ukázalo jako velmi neprozíravé a jako slabost ,,moci bezmocných", měla se uspořádat nějaká obdoba Norimberského procesu a komunistickou a StBáckou nomenklaturu spravedlivě potrestat stejně jako nacisty...pro morální očistu celého národa, dekomunizaci společnosti, pro tlustou čáru za komunistickou minulostí...dnes tady nemusel strašit premiér agent StB Bureš/Babiš a jeho vláda se nemusela opírat o hlasy KSČM, jejichž předseda byl rovněž agent StB a místopředseda spolusignatář tzv. zvacího dopisu z roku 1968! O tom kremlofilovi na Hradě nemluvě... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Zajímavé svědectví o tom, kdo nám tenkrát vládl. Jakeš byl opravdu nejspíš jiný než většina jeho souputníků, tenkrát idealističtější, dnes zatvrzelejší. Asketický vyznavač švestkových knedlíků, který se sice nebojí konfrontace, ovšem tváří v tvář konkrétním argumentům jeho rétorika dostává povážlivé trhliny. Pavel Křemen vytvořil Jakešův portrét, do něhož sice aktivně vstupuje, ale zcela logicky se snaží protagonistu dostat do situací a rozhovorů, jež nám poodhalí, na koho se ve skutečnosti díváme. Na muže, ztělesňujícího pořekadlo, že když se kácí les, létají třísky. Komunistický utilitarismus v praxi! Záběry z několikaletého natáčení jsou doplněny archivními materiály a i díky rozumné stopáži pohled na téměř stoletého staříka nenudí. Kvalitní dokument a poctivé vykreslení jedné výrazné figury, která do určité míry symbolizuje jednu epochu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

To, co nezvládl být Mečiar, tak to musel nahnat režisérčiným příběhem, je Milda bez problému. Trochu víc bych odolával touze podtrhávat humorné vyznění a bylo by to přímo špičkové v demonstraci nepochopení a nemožnosti vůbec zahájení konverzace nejen s jedním starým pánem, ale i celým mentálním nastavením, které se zdaleka neprojevuje výhradně u komunistů ani primárně u starších. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Milouš je v 95 letech stále v obdivuhodné fyzické i psychické kondici (můžete ho i přejet autem a nic se mu nestane), a v tomhle filmu vypráví na kameru o svých názorech, které se vůbec nezměnily (politické procesy a další zločiny komunismu jsou jen malichernosti, důležité bylo, že se tehdy měli lidé dobře, zatímco dnes je 700000 nezaměstnaných, tudíž dnešní doba je horší, atd. atd.) Často sice řekne na kameru nějakou nechtěně vtipnou hlášku nebo nám ukáže svůj mrazák plný švestkových knedlíků ("proč bych chodil do restaurace za 120 korun, když to jídlo má hodnotu 30"), ale jinak je to film spíš pro filmové masochisty. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Nad mozkem poslušnost a nad rozumem víra... Člověk, který se mentálně zasekl v první polovině minulého století a postrádá sebemenší špetku snahy o sebereflexi. ___Jakkoliv některým zdejším nevoní aktivismus režiséra, tak ten má přeci jen svůj účel - jenom ještě dál zesiluje absurdní tragikomičnost hlavního protagonisty, zdůrazňuje je zatvrzelost a neschopnost připustit, že život dřív nebyl až tak fajn - pokud jste nezapadli do normalizační šedi. A vědoma si toho je i jeho vlastní rodina. ___ Jakkoliv je Milda tragikomický rudý fanfarón, tak celek není až tak vtipný, když si vezmeme, že se časy jemu podobných majitelů patentu na správný vidíme dost i mimo tenčící se řady jeho spolustraníků... ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, zda bych spíše neměl použít hodnocení z opačného spektra, jelikož natočit portrét Jakeše, který působí hloupěji než on, představuje svým způsobem obdivuhodné umění... ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Je to komická figurka bez inteligence, zapálená pro svou věc a ve svém přesvědčení jde až za hrob. Ale z toho všeho, i když se tomu člověk směje, jde strach. A hlavně proto, že se to v trochu jiné formě může lehko vrátit, soudě podle posledního vývoje u nás. Před 30 lety mi bylo čtrnáct, ale tu dobu si dobře pamatuju a dobře si pamatuju, co to bylo za hnůj. Neměli se lidé líp, jak soudruh zde neustále opakuje a odůvodňuje to tím, že nebyli nezaměstnaní. To nebyli, protože by šli sedět, ale plno doktorů a vzdělaných lidí sedělo v kotelnách, nebo dělalo jinou podřadnou práci, pokud nebyli zrovna zavření. Jsou to hnusný kecy a jenom blb mu tohle může sežrat. Byli to vrazi a oni byli těmi vykořisťovateli, ne kapitalisti. Takové snímky jsou třeba a je třeba to dnešním generacím pouštět, protože kdo tohle nezná, nedovede si to vůbec představit. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Milý soudruzi a soudružky, dlouho, velice dlouho sem, zvažoval co napsat a jak to napsat, takže co teď napíšu, bylo a bude jeden z mých nejnáročnější komentářů zde, važte si toho a bez zbytečného otálení, vám chci tedy sdělit toto. Soudruzi a soudružky, táhněte už jednou provždy, do prdele. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jako kůl v plotě. Milouš Jakeš zůstává, navzdory všemu a všem, takový, jaký byl. Tedy přesvědčený o své vlastní pravdě, bez známek kritické sebereflexe, s pocitem velké křivdy, která na něm byla spáchána v okamžiku jeho vyloučení z KSČ (citace: Nic horšího se člověku nemůže stát). Víra Milouše Jakeše v socialismus ovšem podléhá kašírovaným představám o tom, jak by (ne)měl fungovat stát, potažmo celý svět, což dokazuje několik konfrontací s bývalými disidenty (sic!) i se samotným režisérem. Někdo by možná řekl, že Jakeš je ve svých pětadevadesáti letech už jen neškodný stařík, který nemá potřebu se omlouvat za svou minulost, nicméně pro mnohé spoluobčany dodnes představuje nehynoucí monolit komunistické moci. A to je nebezpečné. Ještě teď, právě dnes. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrný dokument o přesvědčeném komunistovi, který si stále stojí za svým (staly se chyby, ale společnost byla ve větším pořádku, než je dnes). Režisér si s ním příliš nevěděl rady. Co jsem si z toho odnesl? Že je Miloš Jakeš na svůj věk v obdivuhodné fyzické i duševní kondici, a že to vlastně byl v mnoha důležitých ohledech lepší politik, než ti dva, co nám vládnou dnes. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavný dokument v hlavní roli vetchý stařík, který je rád za pozornost vychvalující přednosti socialismu. Spíše než zlo vnímáme omezenou utopistickou víru. Nic nového se nedozvíme, kromě postřehů jako plačící Brežněv nebo barevná televize, kterou dával každému Gorbačov. Vypovídající je mladá servírka, která se na sešlosti soudruhů důchodců kouzelně nudí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Milda byl a je v podstatě jednoduchý člověk, současně ale velmi cílevědomý a pracovitý. Druhým jeho rysem je přesvědčení o tom, že to, co dělal, bylo v zásadě v pořádku ("ano, staly se chyby, řekl bych, ale v zásadě to bylo dobré, lidi byli šťastní, nebylo 700 tisíc nezaměstnaných"). Dalším rysem je naprosto chybějící smysl pro humor. Což mě úplně rozesmálo třeba ve chvíli, kdy s vážnou tváří vypráví, jak vedení KSČ tancovalo na oslavách - "muži s muži, ale lidové, národní tance. Ne třeba valčík, nebo třeba tango". Jako pohled na život starce, který byl chvíli nejmocnějším mužem v zemi, je to fakt zajímavé. Co filmu strašně škodí, je aktivistický režisér, který se snaží Jakeše neustále někam manipulovat a tlačit. A sám Milda to cítí a poměrně úspěšně se tomu brání. Autor měl být víc pozorovatelem nebo nechat Mildu, aby se rozpovídal a zamýšlel sám. A právě za tohle jsem dal hodnocení o dost dolů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Co horšího lze říci o režimu, který si do svého čela zvolí takovouto postavu? 1) 95letý Milda v záviděníhodné fyzické i duševní kondici vykládá všem, kteří ho poslouchají, o báječném spravedlivém a lidském společenském řádu, jehož kontrukce se sám zúčastnil._____ 2) Přesvědčený o správnosti svého konání, zcela neschopen jakékoli sebereflexe, pyšní se bývalý generální tajemník ÚV KSČ bizarním portrétem v nadživotní velikosti, který si přivezl ze severní Koreje, země, kam se svým vnímáním dnes asi nejlépe hodí._____ 3) Jen na dokreslení. Všimli jste si, že nikdy nebyl u svých spolupracovníků z předsednictva ÚV KSČ doma a oni u něho také ne?_____ 4) Tři hvězdičky reflektují nespornou zajímavost dokumentu, ale ne jeho kvalitu. V žádném případě pak nehodnotí bizarní postavu Miloše Jakeše a už vůbec ne politiku, kterou reprezentoval._____ 5) Zajímavé komenty: xxmartinxx**** výstižně hovoří o mentálním nastavení určitých lidí, Ivoshek*** přesně vystihl mou výhradu k režii, Mr.Lobo*** dvěma slovy popsal, o co vlastně jde, raininface*** krásně popsal rozdíl mezi demokracií a totalitou. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Křičet sprostě na starýho člověka ať už je to kdo chce se mě nelíbí. Pořád se oháníte demokracií, ale chováte se stejně jako oni. ()

Související novinky

Česká radost v českých kinech online

Česká radost v českých kinech online

04.02.2018

Výběr Česká radost v českých kinech uvádí osm filmů ze soutěžních sekcí 21. MFDF Ji.hlava online na portálu DAFilms.cz. V kinech tyto snímky během listopadu a prosince zhlédlo téměř 1000 diváků na 32… (více)

Reklama

Reklama