Reklama

Reklama

Marťanské lodě

  • angličtina Two Ships
Trailer

Obsahy(1)

Martin (Martin Kyšperský) a Eliška (Eliška Křenková), hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní odletí do Norska. Po návratů domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být. Je to jak z hollywoodské romance, jen v kulisách Brna. Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti? (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ten lehce artový, ale hodně příjemně indie feel protkaný celým filmem mě na tom hodně bavil. Je to čistá pocitovka, tvořená prostředím, barvami, překvapivě i příjemnou hudbou a kamerou s citem pro detail. S parádní Eliškou Křenkovou, která je pro takovouhle citlivou romanci jako stvořená. Příběhově je to spíše taková psychologická terapie (na motivy skutečného příběhu), než-li plnohodnotný film, ale svou neurčitou mírnou zlověstností diváka po celou dobu dost napíná. I přes jednoduchost scénáře to na mě zapůsobilo, možná právě tou civilní všedností. Jedinou technickou výtku bych směřoval k fest tragickému ozvučení dialogů. To už je skutečně nepochopitelný trademark českých filmů. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Na malý okamžik jsem se ocitla v jejich světě plném zvláštní poetiky a nejspíš se tam v myšlenkách ještě nějaký čas budu vracet. Zasáhlo mě to takovou silou jako málokterý jiný film. Strašně moc se mi líbila i hudba, jež byla přesně podle mého gusta. A všechny ty úžasné texty! Martin Evžen Kyšperský na mě svou osobností zapůsobil natolik, že asi začnu poslouchat kapelu Květy, abych ho trochu víc poznala. Naproti tomu Elišku Křenkovou znám docela dobře a teď nastala ta chvíle, kdy mi nezbývá nic jiného, než ji opět vychvalovat až do nebes za naprosto autentické a věrohodné ztvárnění hlavní ženské role. (85%) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tím, že je námět založen na skutečné události hlavního protagonisty Martina E. Kyšperského, z filmu dělá zajímavější zážitek, než by ve skutečnosti byl. Ano, zážitek, přeci jen mluvíme pořád o filmu. Byť uznávám, zkušenost to musí být strašná. Marťanské lodě jsou hodně střižené do umění. Mají světlé momenty, ale i slabší momenty. Mezi to nejzajímavější řadím záběry z Norska, konec filmu, hudební podkres a herecké umění Elišky Křenkové. Horší už je scénář, který ukazuje, jak se během 77 minut nemusí ve filmu dít prakticky nic konkrétního. Ti vnímavější si v tom ale pár myšlenek určitě najdou. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

O skutečném příběhu Martina Kyšperského vim úplný houby, a tak jsem do filmu šla v podstatě s čistou hlavou. Pokud měl být opravdu inspirován příběhem hlavního mužského představitele, dává to smysl. Od první chvíle jsem totiž měla dojem, že snímek sám má primárně jakousi psychoterapeutickou, očišťující funkci pro svého autora. To ale není špatně a vlastně mě to dost zaujalo. Námět je skvělý a uchopený z dobrého úhlu, sám děj je ale místy trochu překotný a film je těžko srozumitelný - a to nejen příběhově, nesrozumitelné je bohužel často i to, co postavy říkají (zvukař by zasloužil nafackovat, poté, co jsem každou půlminutu přetáčela zpátky, protože jsem nerozuměla, jsem si tam nakonec musela dát titulky, což se mi v životě nestalo). V důležitých momentech se film často zastavil v polovině příběhu a věc zůstala nedokreslená a nedovyřčená. Někdy zase určité části děje vznikly, aniž by divák věděl, kde se vzaly a proč. Najednou tam prostě byly. Což je škoda, protože pak v rámci celku jednotlivé kousky skládačky chyběly. Jinak Eliška skvělá, ale tu psycholožku jí jako člověk, který psychologii taky studoval, nevěřím. Jsou to takový drobný nuance, za který ona sama nemůže, ale předkládá jí je scénář. Martin Kyšperský je prkennej jak dřevěná ohrada, bohužel, ale upřímně chápu, že si to chtěl odehrát sám. Co je výborný a z čeho mi šla husina, je konec - od chvíle na benzince až po závěrečný záběr jsem byla pohlcená. Škoda, že to nelze říct i o zbytku filmu, hlavně začátek byl divnej a utahanej. Celkově z toho šlo vytěžit víc, ale to téma je tak strašně těžko uchopitelný, že úplně nespokojená nejsem - a hlavně mám dojem, že o to vytěžení příběhu vlastně v konečným důsledku vůbec nešlo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Křehké a lyrické drama o milostném vztahu dvou mladých lidí. Zápletka tu není příliš důležitá, důraz je kladen zejména na vyjádření pocitů obou hlavních hrdinů ztvárněných úžasně přirozenou dvojicí hudebníka Martina Kyšperského (který ve filmu zužitkoval písně své vlastní kapely) a Elišky Křenkové. Nejsem si ale jistá, jestli bylo chování vystudované psycholožky dostatečně věrohodné a samotný závěr mohl mít větší tah na branku. Pokud jste ale zvědavi na něco jiného než běžné romantické komedie české produkce, můžu určitě doporučit. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Podtitul filmu zní: „O lásce, odplouvání a múzách“. (SONY_)
  • Natáčelo se na atraktivních místech v Brně, jako jsou Městské lázně v Zábrdovicích, funkcionalistický palác Typos, nově zrekonstruovaný palác Jalta, v Kabaretu Špaček, Kabinetu múz, Bajkazylu nebo v areálu brněnské Malé Ameriky u železničního nádraží. Natáčelo se také v Norsku na malém ostrově Strømtangen. (Česká televize)
  • Ve filmu je scéna, kdy Martin E. Kyšperský nabídne Elišce Křenkové čaj u sebe doma v brněnské čtvrti v Komárově. Ona odpoví, že to je přes celé město, což je vtip tvůrců, jelikož se daná scéna v Komárově natáčela. (vyfuk)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama