Reklama

Reklama

Hledání lilie

Trailer
Česko, 2019, 52 min

Režie:

Viktor Portel

Scénář:

Adam Drda

Hudba:

Matěj Kroupa
(další profese)

Obsahy(1)

Když se v listopadu 1989 zhroutil komunistický režim, zažívali skauti stejnou euforii jako všichni, kdo toužili po demokracii. Po desítkách let skončil politický dohled, zákazy, špehování a perzekuce, konečně bylo možné budovat hnutí v úplné svobodě. Ukázalo se ale, že obnova nebude snadná. Jakou cestou a jakými peripetiemi prošel český skauting v polistopadové době? (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pokračování Skautů bez lilie se povedlo více, než jsem čekal. Oproti nim se tu povedl velký pokrok. Je zde vidět více dobových pohledů na skauting, navíc se divák, a to i ne skaut, dobře v ději orientuje. Co trochu vadilo, bylo pouhých šest pamětníků, kteří se objevili. Rovněž ten skok na konci z 90. let do současnosti nebyl příliš povedený. Nicméně toto patří k tomu lepšímu, co naše dokumentaristika v současné době nabízí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na můj osobní vkus trochu moc utilitární, ale zručně sestříhané. Občas jsem měl pocit menšího opakování a vždycky jsem se ptal sám sebe, proč je zrovna na tuhle část narativu vybrán zrovna tenhle vypravěč - což bude vždycky otázka tohohle přístupu a spolehu na subjektivní výpovědi očitých svědků. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, že skauting okolo roku 1993 ztratil spoustu času a počet členů klesl z 90 tisíc na 60 tisíc, kteří odešli do jiných oddílů např. pod Asociací turistických oddílů mládeže, kde "nemuseli být s dědkama, co se hádají o pitomosti". Jaká frčka je dovolena. Potěšující je, že za posledních 13 let se počet členů Junáka zdvojnásobil. V dokumentu se dále říká, že dnes existuje ohodnocení kompenzací dítěte a vzdělávací systém byl povýšen nad výchovu. Dřív na táboře byl program napsaný na jednom papíru. Dnes jsou to obrovský propracovaný plachty plný dramaturgie. "Dnes už děti nepracujou. Každej druhej má strach, že je to proti listině práv dítěte" hovoří skautský vedoucí o tom, že děti třeba už často nestaví tábor.. "Změnili se i rodiče. Řada věcí je podle nich životu nebezpečná" dodává. :. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Junák – český skaut je unikátní mezi světovými organizacemi tím, že ve svém slibu neodkazuje přímo na Boha, ale na duchovní hodnoty pravdy a lásky.  Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:sloužit Nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době, plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské, duší i tělem být připraven(a) pomáhat vlasti i bližním. ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Hledání lilie som mal možnosť vidieť počas jeho premietania v jednej cukrárni v Prešove. Film sledovalo niekoľko skautov (medzi nimi aj ja) a ja dúfam, že ich obohatil rovnako ako aj mňa. Český dokumentárny film, ktorý je pokračovaním jeho snímku Skauti bez lilie z roku 2017 tentokrát ukazuje divákom skauting po roku 1989 a to ako to od toho roku fungovalo. Technicky celkom podarený film, poukazuje aj na tom, že mládež v skautingu to nemala najľahšie ani po Nežnej revolúcii. Odporúčam hlavne všetkým skautom, ale aj tým, ktorých by táto kapitola histórie zaujímala. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Skauti to měli od svého založení těžké. Nejprve je zkoušel nacismus, pak komunismus. Tak jako tak se ale ukázalo, že jejich hodnoty se otřásali v základech, když  se do řad skautů hlásili i estébáci či bývalí komunisté. A místo aby se všichni domluvili, mladší naslouchali starším, tak se jen hádali, jak vidíme z autentických záběrů. Já jsem skautem také prošel, takže mám alespoň základní rámcovou představu oč jde. Škoda též, že slovo nedostalo více tehdejších proudů skautu. Takže není proti názor. Ti co vypovídají se více méně shodnou. Pravda ale je, že Jaroslav Foglar by asi koukal, jak úřední šiml či byrokratický systém změnil tuto organizaci. Další věcí je pak to, co bylo zmíněno na konci. Jaká je budoucnost skautu? Černá. Rodiče se o děti bojí a ty tak nesmí vzít ani pilku do rukou. Navíc je zajímaví především mobily a tablety. I skauti podléhají mnohému omezení a nařízením. Učit děti lásce k přírodě je tak stále složitější a vůbec jim to nezávidím. Je docela možné, že za třicet, čtyřicet let už bude skautů zbývat jen pár stovek a to z řad těch zkušených. ()

Redyx1 odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle odpad o skautech se bohužel nedá slušně komentovat..fanatici skauti,flákači a povalečia  podobná chátra jako Havel a chartisti..totálni odpadní dno chudáčků co nic neumí,brečíí,flákaji se a furt do všeho štouraji....humus ()

Reklama

Reklama