Reklama

Reklama

Doupě bílého červa

  • Velká Británie The Lair of the White Worm (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Škótsky archeológ Angus Flint objaví v zrúcaninách kláštora nezvyčajnú obrovskú lebku akéhosi prastarého plaza. Čoskoro po rozchýrení zvestí o objave sa do blízkeho kaštieľa Temple House nasťahuje krásna a záhadná lady Silvia Marshová. Pôsobí dojmom znudenej bohatej krásky sa záujmom o mladých mužov. V skutočnosti však Silvia má celkom iné plány. Na večierku v dedine sa zoznámi Angus s mladým bohatým lordom Jamesom D´Amptonom, ktorý práve pricestoval skontrolovať majetok svojej rodiny, nachádzajúci sa neďaleko kláštora. Ten Angusovi porozpráva legendu o obrovskom bielom červovi, ktorý sa údajne skrýval v podzemnej jaskyni a zabíjal ľudí. To, čo doteraz ľudia považovali len za legendu, sa zdá pravdou. Navyše začnú miznúť mladí muži z blízkeho okolia a z Angusovej izby niekto ukradne nájdenú lebku. Angus s Jamesom odhalia, že práve na mieste kláštora mal stredisko tajomný kult, ktorý považoval červa za boha a jeho kňažky mu prinášali ľudské obete. Angus ho svojím kopaním, hoci to znie neuveriteľne, prebudil k životu a telepaticky privolal svoju kňažku, ktorou nie je nikto iný, ako lady Silvia. Je schopná hypnoticky ovládnuť svoju obeť a zmeniť ju pohryznutím na sebe podobnú bytosť s dlhými jedovatými očnými zubami. Angus, James a sympatická Mary Trentová sa rozhodnú Silviu zastaviť skôr, ako k životu prebudí dávne monštrum... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Toto je opäť jeden z hororov, ku ktorému ma viažu príjemné spomienky na hororové detstvo. Keby som ho videl dnes po prvýkrát, asi by bolo hodnotenie dosť nízke. Lenže nostalgia je jednoducho nostalgia, a aj keď v dnešnej dobe takýto film už nikoho nemôže vydesiť (upírske orgie mi dokonca pripadali poriadne smiešne), stále má niečo do seba. Proste jeden z filmov, na ktoré sa nedá zabudnúť. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkurióznejších hororov 80. rokov. Ken Russell (Zmena stavu) nikdy nebol mojím obľúbeným žánrovým režisérom, ale toto už je vážne moc. Kto nevidel scénu, v ktorej Hugh Grant, priviazaný o sedadlo v lietadle, sleduje zápas dvoch letušiek, pričom mu pomaly vstáva „ceruzka“, nepochopí. Ešte absurdnejšia je scéna, v ktorej na budúcu hviezdu Nothing Hillu skáče 55-ročná žena a Hugh v spomalenom zábere schmatne meč o polovicu väčší, než je on sám, počas letu ju presekne napoly a následne sa zrúti na bicie. To proste musíte vidieť! Okrem bombového názvu oceňujem i samotnú legendu (a mrazivú jaskyňu), avšak jej premiestnenie do súčasnosti bolo zlým rozhodnutím. Pozoruhodný je i nezrozumiteľný strih (postavu uprostred noci v prázdnom dome za nohu schmatne príšera, STRIH, postava do jaskyne nesie jedovatý plyn). Ale historický prequel by som si pozrel rád. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malej, nemohlo mi být víc jak třináct, ale nějak si vůbec nějaký orgie kdovíčeho nepamatuju. Přišlo mi to jao docela zábavnej film, do dneška si pamatuju několik scén (plivání jedu na kříž, záverečná scéna s Hughem a samozřejmě scénku v koupelně, když tomu mladýmu ta ženská říká, ať se postaví v té vaně, že ho neukousne;) Jako horor mi to nepřišlo vůbec a jako nějak násilný taky ne. Ale koukat se na to dalo, a o to u těchto snímků jde. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Stoker byl údajně v době psaní předlohy na drogách. Nevím, nakolik je románu film věrný, ale mám pocit, že režisér a scénárista v jedné osobě se ochotně vcítil do ducha díla nejen obrazně :). Výsledkem je dojem, že název krypticky odkazuje na doupě prvního dealera v Británii. Děj je nelogický a chaotický, jak se dá vzhledem k výše uvedenému čekat, ovšem svým způsobem s nutnou tolerancí a pokud možno s pár promile v krvi je to sranda. Líbila se mi ovšem filmová verze lidovky D'Ampton Worm song. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Béčkový horor podle málo známé literární předlohy B. Stokera napsané v duchu klasického gotického románu. Režisér Russel ho zmodernizoval, upravil a zejména mu vtiskl erotický náboj. Díky zručné režii je film koukatelný, přestože scénář je zmatený a fakticky hloupoučký. Atraktivní herecké obsazení, kdy film nevyžaduje ani tak skvělé herecké kreace, jako fyzickou přitažlivost. Celkový dojem 50 %. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Britský horror podle novely Brama Stokera je sice s postupujícím dějem čím dál méně strašidelný, má ale díky Kenu Russellovi své poklesle erotické kouzlo - černovláska v hlavní roli jakési pohanské kněžky je moc šik, a úchylné vize s jeptiškami a defloračními kůly patří k vrcholům filmu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví a já mám k tomuhle filmu již pradávný vztah. O to více mě potěšilo, že se mi líbí stále. Amanda Donohoeová je zde vpravdě božská (nebo ďábelská?) a sluší jí to asi nejvíc ze všech filmů, kde hrála. Ve sněhobílém kostýmu, černých průsvitných šatech, modročerné nahotě nebo v červeném obleku z hadí kůže...brýle, vlasy stažené dozadu, spalující pohled, hadí zorničky a mimořádně dlouhé jedové zuby! V několika záběrech mi připomněla Catherinu Deneuveovou. Nezapomenutelnou scénou je skropení kříže s Kristem hadím jedem. Stokerovu povídku jsem stále ještě nečetl, ale není těžké odhadnout, co si excentrický režisér přidal. Zejména halucinogenní a snové scény jsou Russelovou poznávací značkou - krev, nahota, zabíjení, znásilňování, Kristus na kříží drcený hadem (hned si člověk vzpomene na podobný výjev od H.R.Gigera), umělé pohlavní údy a hadí zuby. Výborná hudba (Stanislas Syrewicz) je směsí klasiky, new wave, new romantic, skotských lidovek a indických a afrických rytmů... Ano, had je jako z Divadla Spejbla a Hurvínka, ale já jsem v tomto momentě schovívavý...Jaro tentokrát začalo dříve... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Ano možná jsou čtyři hvězdy málo, ale kdysi dávno jsem tento půvabný filmeček viděl v rámci pátečních hororových večerů na Nově. Protože jsem po tomto filmu marně patral, protože jsem nevěděl název. Trochu mne překvapilo učinkovaní Hugh Granta, ale dlouho v paměti mi zůstala scéna s dvojručakem. Zajimavější je, kromě knižky Brama Stokera(objevil se tam i Abraham Van Helsing) je D'Amptonský alias Lambtonský červ součastí anglického folkoru. Angus Flint s dudami pěkně zahral, kapela zazpívala pěknou písničku D'Ampton - Lambton worm song., Amanda Donohoe hraje zlodušku solidně. Sestry z farmy Sammi Davis a princezna jugoslavská Catherine Oxenberg jsou pěkné a zapadají. Konec mi trochu připoměl jeden film Povídek ze zahrobí, ale Doupě bílého červa vzniklo dříve, tak možná si odsud vzali povídkáři inspiraci. Když jsem na to, jako středoškolák, koukal na černobílé televizi Pluto, na chatě, za velmi jasné letní noci tak se mi na málou ven moc nechtělo. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Podivný áčkové béčko so skvelými vizuálom, prvotriednym castingom a šialenými zvratmi (wtf homemade vízia z ukrižovania Ježiša). ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Mladičký Hugh Grant a Peter Capaldi rozplétají jednu archeologickou záhadu. Doupě Bílého červa je svébytný a poměrně originální film, který občas nabídne zajímavé šílené obrazy a scény. Bohužel ale příběh není až tak zajímavý, a na to, že by se mělo jednat spíš o obskurní horor, tak mi připadalo, že si někteří herci myslí, že hrají v bláznivé komedii. Docela fajn úlet. (6/10) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Klasické béčko. Ta hadí kněžna je fakt sexy. Nejvíc asi ve scéně kdy vláká domů mladíka jedoucího na internát. Nezaškodilo by ale trochu víc akce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Námetovo zaujímavé, škoda, že sa nápad nepretavil do zmysluplnejšieho scenára, miestami mi to prišlo dosť chaotické. Našlo by sa tu aj prízemné pozitívum a síce, že tu vystupujú pekné baby, ale to je asi tak všetko. K efektom sa radšej nevyjadrujem, na druhú stranu pár scénok dokázalo pobaviť. Legenda o veľkom hadovi a hadej žene jednoducho na mňa nezapôsobila tak ako som očakával. Čistý priemer. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si od filmu nesliboval a potom co jsem uviděl, že v tom hraje i Hugh Grant, už vůbec ne. Tenhle herec mi k srdci nikdy nepřirostl. Tady mi kupodivu ale zas až tak nevadil. Ani film sám osobě nebyl zas až takovej propadák jak jsem původně čekal. Na druhou stranu brát ho nějak vážně nebo od něho čekat nějakej extra hororovej zážitek by bylo asi taky naivní. Věřím, že kdybych film viděl před lety měl bych na to dnes jinej názor. Já ho ale vidím prvně až teď a tak se u mě žádný nostalgický rozjímání nekoná. Ale jak už jsem psal čekal jsem daleko větší průser. Na tohle se v pohodě kouknout dalo. Na 3hvězdy to ale za mě není. Lepší 2hvězdy. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Nad průměr vystupují jen sekvence s lady Marshovou, jinak mi film připadal chaotický, bez gradace a bez napětí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Některé zážitky z mládí by si člověk neměl připomínat. To, co mi paměť uchovávala jako bizarní horror, se totiž po letech ukázalo jen jako takové lepší béčko s několika výraznými scénami, několika zábavnými momenty, mladičkým Grantem, ale příliš divné, slabé od scénáře a často až příliš afektovaně inscenované na to, aby dokázalo fungovat jako horror, který působivým rozjezdem slibuje. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V žánru tu chybí komedie, protože komedie je to především, a to navíc poměrně dost vtipná a typicky britská, takže se spoustou vtipných dialogů a scének. Do toho pár totálně sjetých halucinačních scén a taky nějaký ty prsa a tak + Hugh Grant a zahánění haďáků dudama a deskou s hadíma songama :). Jako vážně mě překvapuje to nízký hodnocení, protože takhle britskou hororovou komedii jsem snad ještě nikdy neviděla a to je třeba připomenout, že Shaun of the dead a podobní jsou už z té novější vlny, kde už při těch vtipech prostě víc tlačí na pilu, než kdysi. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ken Russell si tuhle povídku udělal kompletně podle sebe. Zaměřil se především na sexuální podtext a do svého filmu si vybral opravdu pohledné herečky. Jeho vize hromadného znásilnění a odpaňovacího rituálu stojí za pozornost. Scénář má ovšem i hodně slabých míst, které nezachrání ani Hugh Grant. Škoda té nevyváženosti jednotlivých pasáží, protože atmosféra má místy docela slušně našlápnuto. Způsoby hadího vábení byli sice směšné, ale svým způsobem i účelové. Skotové alespoň dostali inspiraci k čemu všemu se dají používat jejich dudy. Jo a ten skautík byl cool. ()

Reklama

Reklama