Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brendan (Charlie Hofheimer) si po smrti svojej malej dcéry začne okolo seba všímať náhle zmeny, ktoré ho privedú až k Mandelovmu efektu – fenoménu, pri ktorom si tisíce ľudí po celom svete spomínajú na minulosť úplne inak, než sa v skutočnosti odohrala. Čoskoro uverí tomu, že Mandelov efekt nie je obyčajnou náhodou, ale niečím oveľa väčším, čo ovplyvňuje celé fungovanie sveta. Pri pátraní po pravde a snahe vyrovnať sa so smrťou dcéry začne Brendan spochybňovať samotnú realitu. (GTS_PUNK)

(více)

Recenze (12)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Neotřelé minimalistické sci-fíčko natočené podle extrémně zajímavých filozoficko-vědecko-existencionálních teorií, které neznalého diváka může lehce přiučit či případně rovnou navést na zajímavé zdroje. The Mandela Effect má skvělý sound design. Hudební podkres a ambientní zvuky ve mně vyvolávaly nejistotu a posléze i paranoidní strach a úzkost. Tudíž zásadně nesouhlasím s tvrzením, že je film bez atmosféry. Problém vidím spíše v přílišném zjednodušování. Je totiž těžko uvěřitelně, že by realitu nebo resp. simulaci naší reality dokázal shodit obyčejný herní programátor, jakkoli složitý kód dokáže napsat (obzvlášť v tak krátkém časovém úseku). Finální pointa je trochu očekávaná, ale docela úderná a jestli bude pro diváka dostačující závisí i na jeho pozornosti. Objektivně bych to viděl spíše na poctivé trojhvězdí, film sám o sobě zase až tak objevný není, ale za to téma prostě nemůžu jinak. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Lacině vypadající scífko, které poslouží jako seznámení s fenoménem Mandela Effectu, ale nic filmařsky zajímavého nebo příběhově strhujícího nečekejte. Takový Butterfly Effect je někde úplně jinde. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Kolikrát mluvím sám na sebe v zrcadle a říkam si: už se na to vyser! Nekoukej už na ty hovna! Proč to děláš? K čemu to je? Já už se na to prostě chci vysrat.. tohle už fakt nejde. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Radsej by som bol, keby reziser David Chlapec Levy otvoril svoju 13. komnatu, takto je to  sice zrucne natocene, no ak reziser neprida na originalite, novodoby Welles/Bergman z neho urcite nebude, ne, ne   : 57 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Většina filmu je dost solidně rozehraná. Brendanovi nešťastnou náhodou zemře dcera a o něco později si všimne toho, že v její oblíbené dětské knížce je jedno písmeno jinak než by mělo být. A postupně na takových "chyb v matrixu" naráží čím dál tím častěji, až naprosto propadne konspirační teorii, která tvrdí, že celý náš svět je jen simulace. Přičemž to dlouho (a skvěle) hraje na nejistotu, protože není vůbec jisté, jestli skutečně žijí v simulaci (=sci-fi) nebo jen Brendanovi hráblo z toho, že přišel o dceru a upnul se na jednu šílenou teorii (=psychologické drama). Po asi hodině takového ladění, přičemž se zde celou dobu dost podporují obě interpretace, se stane jeden mindfuck zvrat a závěrečných 10 minut se snaží vše vysvětlit. Sice ne úplně špatně, plyne z toho jedna dobrá myšlenka, ale na zadek jsem si z toho nesedl. S bůhvíjak originálním tématem to taky nepřichází a nějak zvlášť silný zážitek to pro mě taky nebyl, i přes tu dost silnou atmosféru, ale jinak jsem překvapivě spokojený. Něco do sebe to má, po filmařské stránce to je celkem povedené a i dějově se mi to líbilo, jen to prostě zatím nevidím na větší hodnocení, i když u mě pozitivní dojmy převládají. Silné 3* ()

Miuri 

všechny recenze uživatele

Zasloužilo by si to kvalitnější zpracování, každopádně pro vysvětlení Mandelova efektu člověku, který o tom dosud neslyšel, je to dobrý snímek na seznámení s naší realitou a teorií paralelních světů a simulace. Teď však přichází ta zásadní otázka: Pamatujete si Pikachu s černožlutým ocáskem, anebo žlutým? A co ten panáček z Monopolů - měl monokl nebo ne? Kit-Kat nebo KitKat? ()

CZRohlik 

všechny recenze uživatele

Na tenle film sem se chystal dost dlouho a nebyl jsem schopnej se k němu dokopat. Jsem ale rád, že jsem se na něj podíval, protože nápad to byl skvělej a samotný zpracování kdy film má 80 minut, ale připadalo mi to jako 2 hodiny se k filmu prostě hodilo. Ano možná myšlenkový pochody hlavní postavy trošku drhly (je asi divný přejít z: jsem smutnej, protože mi umřela dcera na tenhle svět je simulace), ale to se dá přežít. Taky uznávám, že film ke konci dost ztrácel, ale vše to spravilo samotný finále. Herecký výkony byly... dobrý (nic převratnýho, ale rozhodně nijak nekazily zážitek z filmu). Film měl svý dost napínavý momenty (který fungovali na jedničku) a rozhodně jim k tomu dopomáhal soundtrack, kterej mi až děsivě moc připomínal herní počin the Spectrum Retreat, což beru jako pozitivum, protože ten soundtrack je úžasnej. Chápu recenze ostatních, ale za mě to je skvělej film... 8/10 ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Třinácté patro je stejné téma, jen mnohem propracovanější a lépe natočené. Rodinné trauma dává sice hrdinovi motivaci, ale ve skutečnosti to celé nedává moc smysl - od pocitu "všechno je špatně" je opravdu daleko k pátrání po alternativních realitách. Herecké výkony nebyly špatné, ale Charlie Hofheimer hrál spíš pomateného ztrátou než zaujatého hledáním a Aleksa Palladino velký dojem nezanechala. Zajímavější byl Clarke Peters ve vedejší roli, který se však příliš stylizoval do kopie Morgana Freemana. Celkově: Téma zajímavé, zpracování ploché a bez atmosféry nebo čehokoliv jiného zapamatovatelného. ()

soarer 

všechny recenze uživatele

Hlavné postavy to zahrali celkom dobre, od začiatku do konca som sa nenudil. Mám rád filmy nad ktorými sa môže človek zamyslieť. ()

ajmdzizis 

všechny recenze uživatele

Film byl zajímavý, určitě by se na něm dal trochu zlepšit příběh, trochu to natáhnout. Jen to nebyl přímo Mandela efekt, ale o tom že jsme v programu a lidi v něm nachází glitche a týpek se snaží zachranit svůj život, vrátit ho zpátky tak jak byl. Dá se nad tím dobře zamyslet, takže určitě to není film na nedělní odpoledne nebo večer na spaní:) 70% ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Tak do posledních 10min jsem uvažoval pouze o dvou *, nicméně závěr tomuto celkem dramatickému snímku o muži, který se (v podstatě) pomátl po ztrátě své dcery, dostatečně zajímavé vyvrcholení. Opakovel bych stejný názor jako @AminRa, který dílo dostatečně vystihl. Špatné to celkově sice nebylo, ale dlouho v hlavě to divákovi rozhodně nezůstane. Postřehy: 1) co se týče security, nevím, nevím... ale tipnul bych si, že ve vědeckých institucích (kde mají kvantový PCčka) mají něco jako kamerový systém a že studenti zřejmě také do těchto míst nechodí jak do sámošky :-) 2) je zajímavé, že jako televizní kulisu ti amíci mají v 99% kačera donalda a zbytek postaviček z Loonly Tones :-D Zřejmě autorské práva (na "normální" TV pořady) jsou v US drahá a na kresleniny tohoto typu už vypršela. Tak možná proto :-) ()

Reklama

Reklama