Reklama

Reklama

O dvanácti měsíčkách

(TV film)
  • Německo Das Märchen von den 12 Monaten (více)

Obsahy(1)

Královna Klára má na starosti nejen své království, ale vládne také dvanácti měsícům roku. Ti žijí na tajemném místě, kam se žádný člověk nemůže dostat, pouze královna, která ovládá čarovnou sílu. Každý měsíc musí posunout hodiny, aby současný měsíc mohl předat vládu dalšímu. Teď je zrovna zima a příroda i lidé už se nemůžou dočkat změny ročního období. Královna je ale nemocná, ubývá jí sil a čarovná moc, kterou disponuje, slábne. Tajně jí totiž škodí Mrazivý princ únor, který se přestrojil za mnicha Martina a usiluje o to, aby únor trval navěky. Nestačí mu, že je přestupný rok, hodlá královně zabránit, aby 29. února hodiny posunula.  Ostatní měsíce se snaží královnu uzdravit s pomocí čarovného lektvaru, na který našli recept ve staré knize... (TV Nova)

(více)

Recenze (5)

Candida odpad!

všechny recenze uživatele

Proč, propána, prznit hezkou pohádku genderovo-rasovými výmysly??? 😠 Když běloši nesmí nosit dredy, jelikož patří do jiné kultury, tak co dělají jinokultuní osoby v evropské pohádce? Paní Frauko takhle przní i romantické seriály... Fakt odpad... ()

curil 

všechny recenze uživatele

Pro české diváky nezvykle podaný známý pohádkový příběh. Namísto dvanácti dědků okolo ohně někde na zasněženém kopci se představí postavy měsíců v nejrůznějším věku a barvy kůže, což je v intencích dnešního globálního světa. Pro mě jedinou zajímavou osobou je postava modrého záporáka, který se snaží královnu připravit o život a o trůn. I v německých pohádkách slabší průměr. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Roztříštěné. Tvůrci si dosyta vyhráli se samotným zobrazením měsíčků, tentokrát je ztvárňuje šest žen a šest mužů, každý z nich je jiného věku, vzhledu i oděvu; nechybí mezi nimi černoch a Asiatka. Jo a všichni žijí společně v jednom domečku. My jsme v Čechách zvyklí měsíčky vnímat jako skupinu, jako celek, ne náhodou mívají v našich adaptacích totožné hábity. Německá inovace se mi v tomto konkrétním případě jeví jako samoúčelná: k čemu snaha o individuální charakteristiku, když se jich děje aktivně účastní jen pět? No přece, aby bylo, na co se dívat a čím tu hodinku vyplnit. I když, vzhledem k nízké inteligenci většiny zúčastněných postav, dokázali tvůrci jednoduchou zápletku natáhnout, jak to šlo. Protože kdyby někoho napadlo odstranit z blízkosti nemocné královny slizouna v černém hábitu, na kterého pes vrčí, po pěti minutách by nebylo, co řešit. Asi je vám jasné, že si tvůrci klasickou pohádku poněkud upravili, ale to by mi ani tak nevadilo. Spíš je mi líto, že se děj příliš odklonil od sympatické mladé dvojice (Nina Kaiser a Jascha Rust), která byla pověřena nalezením léku pro nemocnou královnu a měla tak být srdcem celého příběhu. Možná své hodnocení ještě přehodnotím, až pohádku uvidím s titulky či dabingem (moje němčina má mírně řečeno rezervy) a lépe si tak vychutnám dialogy, v tuto chvíli dávám solidní tři hvězdičky. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama