Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh impulzívnej a nezávislej mladej ženy, ktorá na prelome 19. a 20. storočia hľadá svoje životné šťastie na anglickom vidieku. Vzťahy lesbické ani lásky k mužom ju nenapĺňajú, manželstvo odmieta a jej vášne a neovládnuteľné túžby prekračujú spoločenské hranice, aké doba predpisuje ženám. Na prelome 19. a 20. storočia prichádza impulzívna mladá welšanka Ursula Brangwenová (SAMMI DAVISOVÁ) na anglický vidiek. V detstve snívala, že šťastie sa ukrýva na konci dúhy a keď bude veľká, svoj osud bezpečne uchopí do svojich rúk. V dospelosti ju však sklame obťažnosť uchopenia vysnívaných vecí a svoju pomyslenú dúhu vidí v sexuálnom uspokojení. Lomcujú ňou vášne, žiadostivosti a neovládnuteľné túžby, ktoré prekračujú spoločenské hranice, aké doba predpisuje ženám. Hoci pochádza z bohatej rodiny, po ukončení školy sa nevydá a nezostáva sedieť doma ako panička, ale chce pracovať a zarábať, aby získala nezávislosť. Stane sa učiteľkou. V škole sa zoznámi s bisexuálnou kolegyňou, ktorá ju zasvätí do tajov lesbickej lásky. Plavecká inštruktorka Winifred (AMANDA DONOHOEOVÁ) jednoducho zvedie nevinné a neskúsené dievča a urobí z nej svoju milenku. Ale Ursula sa zamiluje sa do mladého vojenského dôstojníka Antona Skrebinského (PAUL McGANN), ktorý si ju chce vziať. Ursula však nemôže žiť ako statkárka, ktorá sa stará o rodinu a majetok. Jej lásky ju nenaplnili. Nik nespĺňa jej predstavu o ideálnom partnerovi, akého si vysnívala v mladosti. Preto rýchle ukončí aj tento vzťah a odchádza z domu, aby niekde inde v šírom svete našla svoj lepší osud... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Dala bych maximální ohodnocení, avšak musím srovnávat tohoto skvělého Russella--Lawrence s jiným, ještě skvělejším Russellem--Lawrencem, konkrétně s časově starším filmem (a mladším románem) Women in Love (Zamilované ženy; román v češtině vyšel pod názvem Ženy milující). V každém případě úžasný zážitek. A skoro lituji, že dokonale přirozená Sammi Davisová nemohla hrát Ursulu i v Zamilovaných ženách. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mladé dievča nespokojné so všetkým, čo v živote robí, podobne ako malé dievčatko, ktorému nie je umožnené dosiahnuť na dúhu a tak otvorene trucuje. Odtiaľ to premostenie na názov filmu. Tá jej neutíchajúca nespokojenosť, či už s prácou, či so vzťahmi, dokonca aj lesbickými (!), či s rodičmi, či s budúcim manželom, mi prišla od začiatku nesympatická a nevzhľadná mladá slečna rovnako tak. Dej je miestami nudný a viacmenej nemastný-neslaný. Na svoju dobu ale odvážné erotické scény a prvoplánová nahota pritiahnu k obrazovke svojich fanúšikov. V menšej roli sa objaví aj David Hemmings, ktorý asi ako jediný spĺňa prísnejšie herecké nároky. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Oslava nezávislosti člověka, přírody, sexu a do toho spousta a spousta keců. Ono to asi v těchto filmech má nějak takhle vypadat, ale než mě tady uživatelé adorující konverzační společenské romány a la Lawrence přizabijou, tak bych chtěla napsat, že je (ty romány, ne uživatele) osobně pro jejich zdlouhavost a nulový děj nesnášim, a vůlbec mě nedrtí to, že možná o něco přicházim díky své nechápavosti a pravděpodobně pochybné inteligenci jako takové. Ty tři hvězdy dávám za krásného, mladého a zejména nahatého McGanna :-)). A ano, jsem si naprosto vědoma stupidnosti tohoto komentáře. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Drama postavené na výrazném ženském charakteru, z jeho hrdinky musí mít dnešní feministky opravdu radost. Hodnocení filmu do značné míry závisí na schopnosti diváka ztotožnit se s hlavní postavou a jejím hodnotovým žebříčkem. Žít v éře pozdní viktoriánské Anglie, patrně by mi byla Ursula s její svobodomyslností, touhou po nezávislosti a vzpourou proti společenským konvencím sympatická. V konzervativní společnosti sešněrované předsudky a nesmyslnými omezeními, kde vyčnívá sotva jeden z tisíce, je přítomnost podobných individualit oživující a celkově prospěšná. Ve společnosti, kde se Ursuliny vlastnosti a hodnotový žebříček stane běžným, se ale nebudou moc rodit děti a dvakrát nepokvete rodinný život. Je otázkou, jestli se nám v dnešní Evropě Ursuly trochu nepřemnožily. Osobně se mi na Duze nejvíc líbil herecký projev Sammi Davis, která své postavě dokázala vtisknout jak naivitu raného mládí, tak i smyslnost a probouzející se dravou sexualitu. Působivé bylo rovněž vylíčení poměrů v tehdejším školství, střet ideálů hrdinky s hořkou realitou byl docela tvrdý. Celkový dojem: 60 %. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Malá holčička se marně snaží chytit duhu, jež se rozprostírá na nebi. Holčička postupně pochopí, že duha není k mání, ale než se dobere poznání, že podobně je na tom člověk i s láskou a životními ideály, bude ještě muset zažít mnohé. Adaptace D. H. Lawrence - podle mého názoru moc povedená. Živočišno, racionalita a idealistický pohled na svět rozplývající se v nesmlouvavé realitě, ovšem prosto laciného sentimentu. Celkem bohatá porce erotických scén nikomu vadit nemůže - jedná se přece o D. H. Lawrence. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama