Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh impulzívnej a nezávislej mladej ženy, ktorá na prelome 19. a 20. storočia hľadá svoje životné šťastie na anglickom vidieku. Vzťahy lesbické ani lásky k mužom ju nenapĺňajú, manželstvo odmieta a jej vášne a neovládnuteľné túžby prekračujú spoločenské hranice, aké doba predpisuje ženám. Na prelome 19. a 20. storočia prichádza impulzívna mladá welšanka Ursula Brangwenová (SAMMI DAVISOVÁ) na anglický vidiek. V detstve snívala, že šťastie sa ukrýva na konci dúhy a keď bude veľká, svoj osud bezpečne uchopí do svojich rúk. V dospelosti ju však sklame obťažnosť uchopenia vysnívaných vecí a svoju pomyslenú dúhu vidí v sexuálnom uspokojení. Lomcujú ňou vášne, žiadostivosti a neovládnuteľné túžby, ktoré prekračujú spoločenské hranice, aké doba predpisuje ženám. Hoci pochádza z bohatej rodiny, po ukončení školy sa nevydá a nezostáva sedieť doma ako panička, ale chce pracovať a zarábať, aby získala nezávislosť. Stane sa učiteľkou. V škole sa zoznámi s bisexuálnou kolegyňou, ktorá ju zasvätí do tajov lesbickej lásky. Plavecká inštruktorka Winifred (AMANDA DONOHOEOVÁ) jednoducho zvedie nevinné a neskúsené dievča a urobí z nej svoju milenku. Ale Ursula sa zamiluje sa do mladého vojenského dôstojníka Antona Skrebinského (PAUL McGANN), ktorý si ju chce vziať. Ursula však nemôže žiť ako statkárka, ktorá sa stará o rodinu a majetok. Jej lásky ju nenaplnili. Nik nespĺňa jej predstavu o ideálnom partnerovi, akého si vysnívala v mladosti. Preto rýchle ukončí aj tento vzťah a odchádza z domu, aby niekde inde v šírom svete našla svoj lepší osud... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Malá holčička se marně snaží chytit duhu, jež se rozprostírá na nebi. Holčička postupně pochopí, že duha není k mání, ale než se dobere poznání, že podobně je na tom člověk i s láskou a životními ideály, bude ještě muset zažít mnohé. Adaptace D. H. Lawrence - podle mého názoru moc povedená. Živočišno, racionalita a idealistický pohled na svět rozplývající se v nesmlouvavé realitě, ovšem prosto laciného sentimentu. Celkem bohatá porce erotických scén nikomu vadit nemůže - jedná se přece o D. H. Lawrence. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Drama postavené na výrazném ženském charakteru, z jeho hrdinky musí mít dnešní feministky opravdu radost. Hodnocení filmu do značné míry závisí na schopnosti diváka ztotožnit se s hlavní postavou a jejím hodnotovým žebříčkem. Žít v éře pozdní viktoriánské Anglie, patrně by mi byla Ursula s její svobodomyslností, touhou po nezávislosti a vzpourou proti společenským konvencím sympatická. V konzervativní společnosti sešněrované předsudky a nesmyslnými omezeními, kde vyčnívá sotva jeden z tisíce, je přítomnost podobných individualit oživující a celkově prospěšná. Ve společnosti, kde se Ursuliny vlastnosti a hodnotový žebříček stane běžným, se ale nebudou moc rodit děti a dvakrát nepokvete rodinný život. Je otázkou, jestli se nám v dnešní Evropě Ursuly trochu nepřemnožily. Osobně se mi na Duze nejvíc líbil herecký projev Sammi Davis, která své postavě dokázala vtisknout jak naivitu raného mládí, tak i smyslnost a probouzející se dravou sexualitu. Působivé bylo rovněž vylíčení poměrů v tehdejším školství, střet ideálů hrdinky s hořkou realitou byl docela tvrdý. Celkový dojem: 60 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento román jsem od D. H. Lawrence nečetl, ale podobně jako Lady Chatterleyová, je o ženě (zde spíše dospívající dívce), která se více než společenskými konvencemi hodlá chovat podle svého srdce. V závěru období viktoriánské Anglie jistě nebyla jediná, každopádně každý kdo nechtěl jít s davem to neměl jednoduché. Ursula se navíc zamiluje do vojáka, který má odjet válčit do Afriky proti Búrům. Postupně sledujeme jak dospívající naivní slečna nejen postupně ztrácí ideály ale ke svému vlastnímu zděšení se začíná chovat jako společnost kolem ní... Vjedné recenzi jsem četl, že film je plný erotiky. nenechte se zmást. Ano romány D. H. Lawrence budily ve dvacátých letech pohoršení, vždyť se v nich otevřeně psalo o ,,tom'' (byť byly velmi úspěšné:-). Ale dnes jsme jinde a nic nepřekračuje rámce milostného filmu. * * * ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Romány a povídky D. H. Lawrence patří - kromě toho, že Lawrence je mistr anglického jazyka - dílům téměř vizuálním (pmamtuji si naprostou fyzickou přítomnost (předeším na cestě k domu/obydlí v jedné "hornické" povídce). Román "Duha" podle mě nepatří mezi nejlepší lawrencovsou literaturu (Women in Love - Zamilované ženy a především Sons and Lovers - Synové a milenci) jsou přece jen koncentrovanější esencí vše-erotického pohledu na život, jak ho Lawrence učil a propagoval. Přitom film "Duha" začíná až hrubě po polovině románu, když už jsou v něm objasněny hlavní teoretické předpoklady (především na Tomu Brangwenovi a jeho manželce Anně Lenské, kteří ve filmu nutně fungují jen jako artistní loutky). Viz například (nechávám i pro krásu jazyka v originále): "A daze had come over his mind, he had another centre of consciousness. In his breast, or in his bowels, somewhere in his body, there had started another activity. It was as if a strong light were burning there, and he was blind within it, unable to know anything, except that this transfiguration burned between him and her, connecting them, like a secret power." (ani pokročilý korektor angličtiny zde nenašel žádnou chybu)... Ale zpět k filmu (ne k obsahu, ten je zřejmý a nijak nekomplikovaný, k tomu patří i snahy autora zbytečně diváka nezatěžovat nadměrným přemýšlením); spíš jen jako návrh na krátké porovnání se známějším Lawrencovým románem Milenec lady Chatterleyové (Lady Chatterley’s Lover), který byl vydán již před 90 lety. Lawrence byl v této době už impotentní (což pro věc samotnou nemá velký význam) , ale jeho poslední dílo na mě působí určitou šroubovaností a neupřímností - stejně tak jako pozdější film. Pozn. 1: Uhlobaron Hemmings, i když neodpovídá Bezručově charakteristice, příjemné překvapení. Pozn. 2: Učitelku Winifred Ingerovou, která má ve filmu větší roli než v knize (na scénu se dostává až na straně 350), chrakterizuje Lawrence "nadhodnotou": "She was proud and free as a man, yet exquisite as a woman." ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Oslava nezávislosti člověka, přírody, sexu a do toho spousta a spousta keců. Ono to asi v těchto filmech má nějak takhle vypadat, ale než mě tady uživatelé adorující konverzační společenské romány a la Lawrence přizabijou, tak bych chtěla napsat, že je (ty romány, ne uživatele) osobně pro jejich zdlouhavost a nulový děj nesnášim, a vůlbec mě nedrtí to, že možná o něco přicházim díky své nechápavosti a pravděpodobně pochybné inteligenci jako takové. Ty tři hvězdy dávám za krásného, mladého a zejména nahatého McGanna :-)). A ano, jsem si naprosto vědoma stupidnosti tohoto komentáře. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mladé dievča nespokojné so všetkým, čo v živote robí, podobne ako malé dievčatko, ktorému nie je umožnené dosiahnuť na dúhu a tak otvorene trucuje. Odtiaľ to premostenie na názov filmu. Tá jej neutíchajúca nespokojenosť, či už s prácou, či so vzťahmi, dokonca aj lesbickými (!), či s rodičmi, či s budúcim manželom, mi prišla od začiatku nesympatická a nevzhľadná mladá slečna rovnako tak. Dej je miestami nudný a viacmenej nemastný-neslaný. Na svoju dobu ale odvážné erotické scény a prvoplánová nahota pritiahnu k obrazovke svojich fanúšikov. V menšej roli sa objaví aj David Hemmings, ktorý asi ako jediný spĺňa prísnejšie herecké nároky. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Dala bych maximální ohodnocení, avšak musím srovnávat tohoto skvělého Russella--Lawrence s jiným, ještě skvělejším Russellem--Lawrencem, konkrétně s časově starším filmem (a mladším románem) Women in Love (Zamilované ženy; román v češtině vyšel pod názvem Ženy milující). V každém případě úžasný zážitek. A skoro lituji, že dokonale přirozená Sammi Davisová nemohla hrát Ursulu i v Zamilovaných ženách. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal něco jiného. Ze začátku se s nástupem učitelky na obrazovku rozjela slušná lesbická linka, slečně učitelce to koukalo z očí na první pohled a šla na to celkem fofrem, ale pak se to nějak vytratilo a začalo to být docela nudné. Předpokládám, že za pár dní nebudu vědět, o čem to bylo. Jednou bohatě stačilo. ()

Reklama

Reklama