Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (131)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je především o plánování, což je síla i slabina zároveň. Plusem je, že Annan cestu ke svobodě pojal detailně a i přesto, že postupuje pomalu, je celá anabáze dostatečně zábavná, ačkoliv nudným místům se nevyhne. Mínusem je, že díky výše zmíněnému člověk narazí na spoustu pitomostí, které se nedají přehlédnout a navozují otázku, jak to ve skutečnosti opravdu bylo. Moc bych nedal za to, že na verbalově teorii je něco pravdy. Nicméně sám útěk měl něco do sebe a Radcliffe a spol to odehráli slušně. Sice si myslím, že pokud by se nejednalo o aktivisty bojující za práva černochů, neštěkl by tomhle útěku ani pes, ale dá se na to koukat a o tom to je. 65% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zeď je šest metrů vysoká. Žiletkový ostnatý drát by se jim zaryl hluboko pod kůži. Světlomety pokrývají každý centimetr dvora. Všechny tunely v okolí je dovedou jen zpátky do vězení. Jediné, po čem strážní s puškami touží, je udělat z nich cedník. Tohle nejsou úplně zářivé vyhlídky. Přesto se dvojice kamarádů pokusí podle skutečných událostí o útěk z jihoafrického vězení. Vyrůstání v apartheidu, který byl v zemi oficiální politikou až do roku 1994, znamenalo segregaci lidí podle barvy kůže. A to se hochům nelíbilo, což dávali hlasitě najevo. Dostali 8 a 12 let. Vyčkávání, ladění drobností, promýšlení postupných kroků, přeskupování detailů. Holt útěk se musí pečlivě naplánovat. Ač bych nějakou scénu vypustil, celkově to má jedno obrovské plus: napětí. Řada scén je jím doslova prošpikovaná. Další v pořadí jsou pak herci, kteří jsou moc fajn. Znovu opakuju, že Daniel Radcliffe to má asi jak Elijah Wood. Oba jsou navždy spjatí s jednou až hystericky populární postavou, oba si pečlivě vybírají, do čeho půjdou. Frodo Wood šokoval Maniakem coby šmírák v zaplivaném městě skalpující své oběti. Radcliffe si vyzkoušel horory a evidentně točí to, co ho baví. A ani tady výběrem nezklamal. Solidní tři hvězdy. PS: Od strážného, který vypadal jak démonický Kevin Bacon ze Spáčů, bych čekal něco víc. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Filmy z vazenskeho prostredia su velke plus a ak je to este k tomu vsetkemu natocene podla skutocnej udalosti,tak je to dvojnasobna radost,no nie je to ten typ,kde sa odohravaju bitky a boj o prezitie,ale o tom,ako by sa z neho dalo ujst,Daniel Radcliffe mi opat sadol,ten herec ma jednoducho talent,cele je natocene sposobom,ktory ma zaujal a nenudil,za mna spokojnost...:-) ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Bohužel příběhová linka založená jen na napínavé výrobě klíčů mi nestačí. Film se tak v první třetině zasekne a už vlastně sledujeme dokolo a dokola ty samé scény s předem jasným koncem. Ale na to jak je děj v zásadě jednoduchý, tak je snímek zdramatizovaný doopravdy slušně a napětí je tu příjemně dávkované. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hery Potrat a vězeň z Apartejdu je pohádkou o třech negromilných sluníčkářích a jejich dramatickém útěku ze Svrabu do Bradavic za pomocí kouzelných klíčů, slepených z párátek a hoven, které dokáží otevřít půltunové ocelové dveře s masivním dozičákem rychleji, než byste řekli „Carpe rectum“. A některé dokonce přilepené žvýkačkou na konci násady koštěte na famfrpál. Slizký Danek, mimochodem přeqapivě slušně hrající, tu představuje magický CNC obráběč, co z metru a půl dokáže letmým pohledem ve 3D naskenovat celý svazek klíčů na opasku dozorce, načež je precizně vyřezat do nezlomitelné překližky, dokonce rozebíratelné na tři části, aby si je při rutinních prohlídkách cel mohl strkat do análu a moc to nebolelo. Trochu to připomínalo bajku o neposqrněném komunistickém teroristovi a rasově nediskriminačním vrahovi Mandelovi, a tak, jak to bylo vizuálně podáno, dost podezřívám Dženkinse z andrznování s tím, že ve skutečnosti prostě přeblafnul toho oslizlého ovarovitého dozorce, a ten jim pak zamilován za odměnu prostě otevřel normálním festovním ocelovým klíčem. Chápu to, kdyby pak napsal, jak se dobrodružně vykouřil z Pretorie, asi by se takovému homopiárku čtenáři kapku hihňali. Nicméně je to dostatečně zábavné, solidně zdramatizované a vlastní útěk je až nehtohryzný, což mi vypnulo indikátor do pekla volajících nehorázných pičovin a přinutilo mě hodnotit vcelku kladně. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Adelaide v Austrálii. (Rominator)
  • Při opuštění cely se Tim (Daniel Radcliff) a Leonard (Mark Leonard Winter) schovají do kumbálu pod schody. Po jeho opuštění zůstanou dveře pootevřené. V dalším záběru jsou ale zavřené a v dalším zase pootevřené. (Duoscop)

Reklama

Reklama