Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem měla stažený žaludek...I když se celý film odehrává pouze ve vězení, tak jsem se nenudila ani chvilku a pořád jsem jim držela palce ať se jim to povede :-)...Co mě, ale hlavně napadalo, že museli být strašně zpocení a museli hodně smrdět :-)) Moje myšlenkové pochody jsou někdy opravdu zvláštní...Za mě 85% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zeď je šest metrů vysoká. Žiletkový ostnatý drát by se jim zaryl hluboko pod kůži. Světlomety pokrývají každý centimetr dvora. Všechny tunely v okolí je dovedou jen zpátky do vězení. Jediné, po čem strážní s puškami touží, je udělat z nich cedník. Tohle nejsou úplně zářivé vyhlídky. Přesto se dvojice kamarádů pokusí podle skutečných událostí o útěk z jihoafrického vězení. Vyrůstání v apartheidu, který byl v zemi oficiální politikou až do roku 1994, znamenalo segregaci lidí podle barvy kůže. A to se hochům nelíbilo, což dávali hlasitě najevo. Dostali 8 a 12 let. Vyčkávání, ladění drobností, promýšlení postupných kroků, přeskupování detailů. Holt útěk se musí pečlivě naplánovat. Ač bych nějakou scénu vypustil, celkově to má jedno obrovské plus: napětí. Řada scén je jím doslova prošpikovaná. Další v pořadí jsou pak herci, kteří jsou moc fajn. Znovu opakuju, že Daniel Radcliffe to má asi jak Elijah Wood. Oba jsou navždy spjatí s jednou až hystericky populární postavou, oba si pečlivě vybírají, do čeho půjdou. Frodo Wood šokoval Maniakem coby šmírák v zaplivaném městě skalpující své oběti. Radcliffe si vyzkoušel horory a evidentně točí to, co ho baví. A ani tady výběrem nezklamal. Solidní tři hvězdy. PS: Od strážného, který vypadal jak démonický Kevin Bacon ze Spáčů, bych čekal něco víc. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Velice, velice povedený film ze skupiny útěků z vězení! Po většinu děje jsem byl napjatý jako struna, až se mi kroutily prsty u nohou. Oceňuju výtečnou, až doslova kreativní práci s kamerou a střihem. Co se týče emocionální stránky a charakterů, tam děj lehce pokulhával. Hlavní hrdina byl dost plochý a z jeho dvou společníků měl jen jeden nějaký opravdový příběh. Ale jinak? Říkám, pro mě film tohoto ražení jak měl být! Radcliffe navíc předvedl opravdu dobrý herecký výkon, už to dávno není jen Harry Potter. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Escape from Pretoria je jedným z najpôsobivejších väzenských filmov posledných rokov a je prekvapujúce, že dokáže evokovať silný zážitok aj bez pomoci zbytočnej drámy, presladených scén alebo brutality. Čo je tak trochu škoda, pretože vo filme absentujú akékoľvek emocionálne scény a film tak občas pôsobí až chladne, čo však nemožno považovať za úplnú nevýhodu, keďže je film natočený a zahraný presne tak, ako si to vyžaduje scenár. Nedostatočná charakteristika postáv už však filmu veľmi neprospieva (minimum dialógov, nedostatok priestoru, apaticky až hlúpo vykreslení dozorcovia), no aj napriek tomu hlavná trojka dokáže vzbudiť sympatie. Postavy si získajú priazeň diváka už len na základe tej skutočnosti, že v tom sú nevinne a že vtedajší systém apartheidu bol v Južnej Afrike veľmi problematický. Najväčším pozitívom filmu je bezpochyby jeho pôsobivosť a schopnosť preniesť diváka do centra diania. Napätie tu je prítomné prakticky od prvej scény po poslednú a divák neraz pociťuje mráz na chrbte a stotožňuje sa so situáciou samotných aktérov. Sám na vlastnej koži cíti strach z toho, že by čoby len jedno zlé načasovanie, divný náznak správania či maličká chybička znamenalo stále narastajúce podozrenie voči postavám. Už len jedna takáto vec svedčí o kvalitách tohto snímku. Avšak čo sa týka ostatných aspektov filmu, jedná sa o prostý štandard. Hudba, kamera a strih sú síce k uspokojivému zážitku dostatočné, no nijak zvlášť v svojom obore nevynikajú a nie je tu žiadny veľkolepý moment ani vec, ktorá by dokázala genialitu tohto diela. Za zmienku stojí ešte herecké obsadenie, z ktorého každý predstaviteľ predviedol presvedčivý výkon; Daniel Radcliffe v hlavnej úlohe dobrý, jeho parťák Webber uspokojivý, Nathan Page aj napriek malému priestoru slušný a Leonard výborný. Celé obsadenie treba pochváliť aj za dobre precvičený prízvuk, čo dodávalo dobovej autentičnosti a aj celkovej úrovni filmu. Aj keď už Escape from Pretoria nie je žiadne veľkolepé dielo, ktoré by si zaslúžilo jedno ocenenie za druhým a je "len" nadpriemerné, dokazuje, že väzenské filmy majú stále čo ponúknuť a nemusia byť popritom perfektné ako The Shawshank Redemption, či nádherné ako The Green Mile. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Radcliffe bude nejspíš i v padesáti vypadat jako Harry Potter,nicméně je třeba ocenit,že se poslední dobou snaží o to aby se vymanil z té škatulky jedné role,ve které chtě nechtě je celou dobu.Escape From Pretoria je pak standardní,celkem dobře vypadající retro drama o jednom útěku z vězení,které dokáže zaujmout,ovšem s velkou pravděpodobností jen na jedno podívání...60% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)
  • Film je založen na skutečném příběhu. (Rominator)

Reklama

Reklama