Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tommy je příběhem o mladíkovi, který v dětství po otřesném traumatickém zážitku ztratí schopnost vidět, slyšet a mluvit. Stane se však slavným díky dovednosti hrát pinball (tj. hru na kuličkovém automatu) jen s pomocí intuice. Když matka v zoufalství způsobí dospělému Tommymu další šok, mladíkovi se vrátí smysly. Dřívější sláva spolu se zázračným uzdravením z něho udělá světovou hvězdu, mladík se vžije do role Spasitele a káže o světě bez násilí a bez drog. Nevidí však, že jeho dobře míněná snaha vychází nazmar, a stane se jen dalším z mnoha popkulturních idolů. Ale dav, který ho ještě před chvílí obdivoval, se proti němu vzbouří. Ve filmu hraje řada osobností filmové a především hudební scény - E. Clapton, T. Turner, J. Nicholson, E. John, The Who... Přes svou kontroverznost patří Tommy k úspěšným filmovým přepisům scénických rockových představení, která zažívala konjunkturu v sedmdesátých letech. (čenda)

(více)

Recenze (68)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky The Who, jejich koncepčního alba a hudby konce 60. let povinná záležitost. Bohužel se jim dostane úchylné vizuální estetiky let 70., nově nahraných písní a trochu přebudovaného konceptu. Má to něco do sebe, ale taková pecka, jak jsem čekal, to není. ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

89% - tu by som aj zavahal s 5 hviezdami, ale kedze ide o muzikal - zaner, ktory vseobecne nemam v laske, ostanem pri styroch, aj s ohladom na rozporuplny zaciatok filmu. Treba, ale povedat ze celkovo je to silny zazitok a vhodny uvod do sveta hudby the Who. ()

Gastovski odpad!

všechny recenze uživatele

Muzikál je velmi ošemetný žánr - buď dám za 5* nebo odpad! Pokud u něj nenajedu hned na začátku na tu správnou vlnu, tak s přibývajícími minutami jde hodnocení nemilosrdně dolů. Po Pink Floyd: The Wall (kde jsem trpěl jak zvíře) jsem se pustil do další "rockové opery", tentokrát s hudebními ikonami The Who. A zase jsem neměl šťastnou ruku! Byl to stejný hrůzinec. The Who respektuji, ale neposlouchám, Roger Daltrey mi zde byl extrémně nesympatický a celkové pojetí je jeden veliký bizár, kde jsem se leckdy cítil nekomfortně a dokonce trapně (scéna s Tinou Turner). Navíc z toho není úniku, jelikož se opravdu celou stopáž jen zpívá, takže člověk se nemá ani kde zmátořit a duševně si odpočinout u nějaké normálně pojaté scény. Jediným mikro plusem byla pasáž s Eltonem Johnem, ale ani ten odpad neodvrátí, protože takovéhle filmové peklo jsem dlouho nezažil. S "rockovými operami" končím nadobro, jelikož abych si vychutnal a v plné šíři docenil umělecké vize, musel bych (stejně jako muzikanti samotní) frčet na pestré paletě drog. Příště už snad budu vybírat moudřeji. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Jeden z milníků světové filmové tvorby - na něm je krásně vidět, o kolik desetiletí jsme s myšlenkovými pochody pod rudou zástavou zaostali. Otázka je, jestli lze tak velkou ztrátu vůbec dohnat. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tohle je nejlepší (a možná jediný) rockový muzikál všech dob. I přes ten manýrismus a hyperbolu (řeklo by se, že je kontroverzní, že?). ()

Slatibarfast 

všechny recenze uživatele

Perfektná hudba (je to nakoniec The Who), osobité prevedenie, skvelé spevácke a hercké výkony, Rogerovi som uveril, že je hluchý, slepý a hlúpy. Keby tam hral ešte Bowie, ktorý mal hrať Acid Queen, tak vážne hacknem túto stránku, len aby som mohol tomuto filmu udeliť 6 hviezdičiek. ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

See me, feel me, touch me, heal/r me...Psychedelická jízda za hranice rokenrolu. Co obraz, to úlet. Příkladem budiž scéna ze svatýho přijímání v kostele, kde bandu kriplů léčí několik desítek kopií Marylin Monroe:) Nejvíc se mi asi líbila písnička o takovém až btw příběhu malé obdivovatelky Tommyho Sally a u vytržení jsem z hereckého výkonu Ann-Margret, která byla zaslouženě nominována za roli matky na Oscara. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Všem odborníkům se za následující řádky omlouvám. Myslel jsem, že mě v životě nepotká žádný horší film než Vlasy. Z neskutečného přehrávání a zoufalých pěveckých a tanečních projevů ( s výjimkou Age Og Aquarius ) se mi dělalo mdlo už zamlada - no asi jsem málo kouřil :-) . Ale alespoň tam bylo "Let The Sunshine .... ". Nebylo to moc, ale alespoň něco. Rocková opera Tommy nenabízí nic, pouze pocit, že tentokrát nebyli zkouření jenom všichni herci, ale i kompletní štáb. Vyniká speciálně Eric Clapton, který o sobě během natáčení evidentně vůbec nevěděl. Co se týká hudby - The Who byli možná ikonami, ale důvodem byla spíše populární koncertní destrukce aparatury a nástrojů, než nějaké hudební umění. Herecké obsazení je v tomhle filmu legrační : hlavní roli hraje rocková hvězda Roger Daltrey, který sice nepochybně dobře vypadá a slušně zpívá, ale srovnejte jeho výkon s Bobem Geldofem v The Wall a během filmu se uchechtáte k smrti. Ann Margaret prý za svůj výkon dostala cenu - no bůh nám pomáhej. Takže ta jedna hvězda je za Olivera Reeda - měl hrát hnusnýho šupáka a hraje ho skvěle. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Po The Wall asi nejlepší rockový muzikál, co znám. Kdo neviděl, nepochopí. Kdo viděl a pochopí, ten se bude mít. Pro koho to bude jen ztráta času, well, toho lituji. ()

Glukoza 

všechny recenze uživatele

Dnešního diváka jistě může zaskočit vizuální stránka filmu (patrně typický obraz a ulítlé efekty začátku 80.let), pro mě osobně pozoruhodné výjevy. Něco na té atmosféře je hrozivě skličující a znepokojivé, snad trochu jako The Wall. Po prvním shlédnutí jistě nechápu vše, co by se pochopit dalo, zároveň si říkám, zda někdy budu s to si Tommyho pustit znovu. Jinak parádní obsazení a taky samozřejmě skvělá a legendární hudba (jen oproti originálu působí daleko, daleko méně výrazně a méně silně.) Příběh sám o sobě by byl dost na houbelec. ()

_Irbe_ 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a dokonalá hudba. O hvězdu lepší než Floydovská Zeď (a že tu mám hodně rád). Mnoho slavných hostů, kteří si střihli jeden song (Clapton boha, Tina Turner Acid Queen a Elton John Pinball Wizarda). Určitě největsí a dost možná i nejlepší věc, co kdy The Who napsali. ()

Dekovnik 

všechny recenze uživatele

I aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam free. Jedna z mých nejoblíbenějších písniček z alba a teď i z filmu. Co víc dodat nejkrásnější filmové procitnutí, jaké jsem kdy zažil. Roger Daltrey předvedl, že kromě zpěvu dokáže i hrát, sice toporně, ale náramně! ()

Bluesun 

všechny recenze uživatele

Prvních 14 minut je příšerných. Kvůli té syntetizované hudbě jsem myslel, že to vypnu, pak se to ale rozjelo, nabralo to rockové grády a čtyři hvězdičky jsou myslím zasloužené. Těším se, až si poslechnu originální album. ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Přátelé, vskutku nevím. Parafrází Jaromíra Hanzlíka z Noci na Karlštejně jen smutně podotýkám : Byl pan otec střízliv když to tvořil ? Možná jsem to vskutku nepochopil ale k čemu je to dobré ? Že by hudba, to beru ale k čemu ta spousta nesmyslů kolkolem a prostinký příběh... ()

DorianGreene 

všechny recenze uživatele

Album Tommy od kapely The Who je nejen první rockovou operou, ale podle mého názoru i největším rockovým dílem dvacátého století. Jen málokterému interpretovi v dějinách populární hudby se podařilo vytvořit kompaktní celek bez jediného slabého místa, v němž by každá skladba byla zároveň svébytným a silným opusem. Tolik k hudební stránce Tommyho. Režisér Ken Russel Tommyho povýšil na vizuální cirkus plný barevných, veselých, ale i dekadentních, až perverzních scén. Ve stylizovaném filmu, který místy lehce připomíná Kubrickův Mechanický pomeranč, Russel překvapivě mísí estetiku kýče i absolutní krásy. Velké štěstí měl i při výběru herců - Oliver Reed je jako Tommyho otec kouzelný, vynikající je i Ann-Marget nebo Jack Nicholson v roli doktora. Skvělým tahem bylo obsazení rockových hvězd počínaje úchvatným zpěvákem The Who Rogerem Daltreyem přes bubeníka Keith Moona jako sadistického strýčka Ernieho, Eltona Johna jako pinbalového čaroděje, Erica Claptona v roli kazatele, Tinu Turner jako Acid Queen... Film Tommy není ideálním snímkem na sobotní pohodový večer. Je to znepokojující vize zvrácené pop kultury, lidských obsesí, neštěstí, vůle k moci. Odměnou divákovi je však určitá katarze a podnět k přemýšlení nad současnými hodnotami. To vše navíc korunované nádhernou hudbou. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Netypické obrazy, spousta režijních nápadů a scény, které moc nejsou k vidění jinde - ani tehdy, ani dneska. Ale postava Tommyho a příběh jeho dětství, retardace, adorace (atd.) je mnohem míň zajímavá a dotažená než třeštění kolem ní (hlavně Tina Turner namísto polohy obvyklé "rockové" babičky je jako gipsy-femme-fatale opravdu démonická, podstatně víc než doktor v podání Nicholsona, u kterého bych to čekal spíš). Pro mě hlavně dobovka ilustrující myšlenkové podhoubí artrockových (?) kapel 70. let 20. století. Příliš ujetá na to, abych ji mohl odbýt třema hvězdama. ()

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Reklama

Reklama