Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět je to dobře natočeno, nenudilo mě to. Hned zkraje 3.dílu je připomenuto, že je František Lotrinský děvkař (což je zde nakonec důležitá věc). Je to hodně dramatické a je zde dost sledována změna charakteru a projev problémů říše na osobním životě Marie Terezie, což je změna oproti dřívějším dílům. Jelikož jsem si nereprízoval předešlé díly, tak mi změna hlavní herečky nějak nevadila (i když ta předchozí je hezčí) a nejspíš si toho opět filmaři dost vymysleli, aby jim to pasovalo, ale budiž. V třetím díle dominuje baron Trenck, který sehrál historickou úlohu a v 4. dílem je to ten hlavní jezuita a tvrdá srážka s realitou, která způsobí prozření Marie Terezie. Myslím, že i dnes by mnoho lidí toto prozření potřebovalo. Na případné další díly si rád počkám a podívám se. ()

corona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíľami som si myslela, že sledujem konečne sfilmovanú Gričskú čarodejnicu a nie najnovší film o "pýche dynastie" Márii Terézii. Hadikovi vďačíme za termín "husársky kúsok" a nie za nemanželskú dcéru MT, ich spoločná aféra bola nedôstojná, zbytočná a hlavne vymyslená.. Pani Mirka nech už nepíše ďalšie pokračovanie, nedokážem si predstaviť, kam sa môže pri svojej tvorivej invencii dopracovať. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu velkoryse natočeno, velmi dobře se na to dívá, mně pouze vadí to přece jen příliš volné nakládání s historickými fakty. K tomu přispívají i různé komentáře okolo, které skutečnost dále zamlžují. Mezi prvními dvěma a druhými dvěma díly nedošlo k žádnému časovému skoku, takže ta výměna představitelky hlavní role působí rušivě. Na konci čtvrtého dílu je Marii Terezii 25 let, to ještě nebyla tak robustní. Ve výhodě je prostě ten divák, který si neláme hlavu historickými nepřesnostmi či fantaziemi a příběh přijímá tak, jak mu je naservírován, jako víceméně historický romantický film. Tento divák si film může užít klidně na sto procent, nemám nic proti tomu. Já bych si jej také tak užil, ale musím jednu hvězdu ubrat. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela podobné jako první díl, jen mám pocit, že Vojta Kotek dostává víc prostoru... Bohužel musím říct, že bytostně nesnáším, když se mění herec (obzvlášť hlavní role), i když to asi dopadlo líp, než naprosto trapný pokus o omlazení pomocí CGI v Irčanovi - i tak to prostě není ono a jak to říct taktně, původní Marie Terezie byla prostě půvabnější... Taky bych vytknul to, že ačkoli měla Marie Terezie s Františkem 16 dětí, jsou tu ukázány jen dvě (císař Josef II.) a jen na asi minutu. I tak tato minisérie patří k nějlepším českým (vím, že je to koprodukce) počinům posledních let /// v posledním díle se dětem naopak věnujeme,ale už to nemá spád a je to dost nudné....70% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do třetího a čtvrtého dílu Vojta Kotek zhubl a vyloženě mu to sluší. 1) Méně už nafouklé císařovně._____ 2) Nasládle cukerinová pachuť je stále přítomna._____ 3) Historicky pochybné ztvárnění panovnice, dvorských mravů i některých událostí mě vadilo více, než v prvních dvou dílech, asi proto, že to zde je okatější. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • V čase 44:29 jsou v rohu místnosti vidět pohybová čidla zabezpečovacího zařízení, kterými se střeží různé objekty. Tato čidla se však používají až od 90. let 20. století. (radimbeza)
  • Ukázka divadelního představení se ve skutečnosti neodehrává v Hofburgu v divadle, ale scéna je natáčená v zámeckém divadle v Českém Krumlově, kde se nachází zachovalé barokní divadlo. Napovídá tomu velký Schwarzenberský znak nad loží. (Vitoraz)
  • Natáčecí místa: arcibiskupský zámek v Kroměříži, zámek a zámecká zahrada v Jaroměřici nad Rokytnou, zámek Valtice, zámek Jaroslavice, vodní mlýn ve Slupi, Mahenovo divadlo v Brně. (violoncello)

Reklama

Reklama