Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Významnejší rozdiel oproti prvej časti som nezaznamenal. Bolo tam viacero epizód, v ktorých bola Mária Terézia prezentovaná, ako osvietená panovníčka, viacero príkladov intríg, ktoré sú prirodzenou súčasťou panovania, celkovo sa mi druhá časť pozdávala viac ako prvá, ale záverečné titulky som prijal bez ľútosti, že to skončilo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetím a čtvrtém dílu zůstává už jen pachuť. Kromě pokleslého bulvárního českého dabingu navíc historicky nepodložené fabulace z initmního života MT ve stylu Blesku a Aha. Vůči Marii Terezii urážlivé. Navíc celkově točeno záměrně v protikatolickém duchu, barokní zbožnost ukázána zkresleně jako něco perfidního a pokryteckého (v prvních dvou dílech to ještě nebylo tak okaté).... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie pokračuje, tentokráte s tváří Steffi Reinsperger. Novinkou je osobnost Franze von der Trencka, o kterém se běžně točí filmy a seriály v německy mluvících zemích, ale u nás je prakticky neznámý. Doporučuju si srovnat například s filmem Trenck, der Pandur (1940) s Hansem Albersem, ve kterém Marii hraje Käthe Dorsch. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování x obsazení, děj. Pokračování mi nebylo úplně po chuti, a to díky výměně představitelky hlavní postavy, vážně mi byla protivná. Díky za Zuzanu Mauréry, který svojí mimikou trochu rozbila nudnou linii vyprávění. Co do děje, vše se točí jen kolem války války války, která nedává smysl. ..to vážně nemáme jiné herečky než Vlasákovou? ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 3. díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Natáčecí místa: arcibiskupský zámek v Kroměříži, zámek a zámecká zahrada v Jaroměřici nad Rokytnou, zámek Valtice, zámek Jaroslavice, vodní mlýn ve Slupi, Mahenovo divadlo v Brně. (violoncello)
  • Natáčelo se mj. na zámku v Roudnici nad Labem a také v nedalekém Terezíně. Jedná se o scény, kde Marie Terezie (Stefanie Reinsperger) navštíví své vojsko. (Wladi.mir)
  • V čase 44:29 jsou v rohu místnosti vidět pohybová čidla zabezpečovacího zařízení, kterými se střeží různé objekty. Tato čidla se však používají až od 90. let 20. století. (radimbeza)

Reklama

Reklama