Reklama

Reklama

Obsahy(1)

The Big Combo je ukázkovým příkladem Lewisovy důmyslné práce s mizanscénou a vytříbené schopnosti inscenovat scénu do hloubky (v několika plánech). Stejně tak zosobňuje vrchol Altonova barokního stylu – The Big Combo je doslova nejtemnější ze všech noirů, v němž se více než se světlem pracuje právě s tmou. Mlžný opar, rozptýlené zadní světlo, kroužící světlo majáků a blikající neony jsou ve filmu neodlučně spjaty právě s prací Johna Altona. [Jana Bébarová] (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (25)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedna významnější stará gangsterka, viděl jsem i názor, že "greatest film noir of the 50’s", vyniká především Altonovou prací se stylem, kamerou a stínohrou, než pak tím vším zbyvajícím. Příběh mi přišel nevýrazný až děravý, slabší i co se týče obsazení (snad s výjimkou samolibého záporáka Browna - R. Conte), do role posedlého detektiva bych rozhodně bral větší charisma. Takže asi pecka pro fajnšmejkry, já od Lewise beru radši GUN CRAZY a RETREAT HELL. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Lewis vypravuje tentokrát nezvykle rozvážně až pomalu, ale když se člověk nechá pohltit tou bezvýchodnou atmosférou, tak to funguje skvěle. The Big Combo opravdu není jen o té bezpochyby úžasné kameře. A herci jsou skvělí! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Konečne poriadny noir! A to som si už pomaly myslel, že dobrých noiroviek je ako jednorožcov. Vynikajúca kamera, napínavý príbeh, bohovský gangster Brown, precízni herci, fajnová hudba, no hlavne skvelá temná atmosféra! Takto si predstavujem film-noir. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega Douglas během lektorského úvodu asi šestkrát zmínil náročnou zápletku, nicméně ta se opravdu nekonala, všechno bylo přímočaré, kontrastní, v důležitých momentech přehnaně halasné, Jean Wallace je prototypem Nicole Kidman, a Lee Van Cleefa jsem nepoznal. Dobrý noir, ale už jsem viděl zapomenutější lahůdkovější kousky. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Detektív Leonard Diamond,výstižné priezvisko,ktoré z neho robí tvrdého chlapíka ako známy najtvrdší prírodný nerast alebo najtvrdšia látka vôbec-diamant,nekompromisný zástanca práva,proti ktorému stojí úhlavný nepriateľ p.Brown,ktorého charakteristika je pravým antonymom Diamonda,čiže Gangster Versus Detektív: Kto z koho? Výborné nasnímaný začiatok s príťažlivou blondínou Susan,ktorá by sa rada odbremenila spod pazúrov dravca Browna,ktorý má z nej pokusného králika,ktorý tak tancuje ako on píska,nervy proste v kýbli... Čím viac sa detektív zavesí na Browna,tým viac sa ho budú snažiť zlikvidovať v prestížnom spracovaní kamery pomocou vynikajúcej atmosféry,ktorá po celý čas nestráca tempo,niečo,čo sa vidí málokedy? Jednoducho vysvetlené: chlapíka,ktorého chcú zničiť,istý čas ho mučia,neoblomný to človek,ktorého metóda sa nezastaví pred nikým a pred ničím,tak bad boys to budú mať ťažké... Ale nie je to len medzi týmito dvoma pánmi-rivalmi,do cesty sa pripletú ďalšie podstatné skutočnosti,ktoré zlepšia dianie,ktoré privádzajú na scénu ďalšie postavy,ktoré perfektne vyplňujú čas. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající noir, který táhne především výborný Richard Conte v roli slizského gangstera Mr. Browna (řekl bych, že jeho nejlepší role). Dále je potřeba vyzdvihnout celkovou temnou atmosféru snímku a úžasně natočené scény. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vhodná večerní zábava po celodenní práce na zahradě nebo v lese, po dni prožitém v barvách, v slunci, prostotě a optimismu. Big Combo je film skutečně černý, děj celkem bezbarvý, Brownova postava nepříliš výrazná. Den má svůj protiklad v noci. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Masaker! Teda tak vyborny film noir som uz dlho nevidel, vsetky noirove atributy /nasvietenie scen, cynicke dialogy, nadherna kamera, temne charaktery postav + uz oficialnym distributom zmienene prvky ako mlzny opar, blikajuce neony atd/ su tuna krasne nasnimane a natocene. Reziser Joseph. H. Lewis /Gun Crazy 1950, Invisible Ghost 1941/ natocil kazdu jednu scenu doslova s laskou a prepracovane. Dej sice absentuje, ale vynahradzaju to vyborni herci ako Cornel Wilde /The Naked prey 1966, Two Flags West 1950/, slusny Richard Conte /polizzioteschi Tony Arzenta 1973, Kmotr 1972/, skvela Helen Walker /Call northside 777/ a videl som aj Lee Van Cleefa /Utek z new Yorku, Pro par dolaru Navic, Jak byl dobyt zapad/. Hudba maximalne na urovni, atmosfera tiez, pradiem od spokojnosti : 80 % ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli: Tma . :) Kdyby Caravaggio byl filmař, tenhle film by byl jeho.. Jinak jsem tak trochu doufal, že zdejší komentáře zmiňující se o "nejtemnějším" noir filmu mají na mysli děj. Takže jsem tak trochu zklamán.Film, který se drsně prochází hodinu a půl slejvákem, aby na posledních pět minut vytáhl deštník je pro mě teda ta pravá nula... ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Čiernočierna perla. Neskutočná práca s tmou. Obrazovo asi najtemnejší, najčiernejší noir! Film Johna Altona. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh by tolik nevadil, nakonec, přímočarost je esencí hard boiled žánru. The Big Combo doplácí spíš na nepříliš výrazné hrdiny (na obou stranách zákona) co mě ani na moment, nepřimnějí být plně zainteresován v ději. Ještě, že tu je -tolik všude adorovaná- ta úžasná práce Johna Altona za kamerou ! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre obsazeni a nekolik vynikajicich obrazku k tomu. Na nejlepsi noiry to nema, ale zadnou vyraznou "vadu" jsem taky nenasel. P.S.: Potesila ucast Helene Stanton. 3+ ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Pomalý, ale neuvěřitelně atmosférický noir s výraznou vizuální stránkou. Příběh je sice béčkový, ale zpracování áčkové, stejně jako herecké výkony a kamera. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Filmy noir vážně nejsou můj šálek čaje, ačkoliv se jim usilovně snažím přijít na chuť. Tento mě zaujal až s příchodem postavy Alicie (Helen Walkerová), jenže jednání megaganstera Browna (Richard Conte) za situace, kdy by každý jiný vzal Suzan (Jean Wallace) jako rukojmí, mi přišlo poněkud hloupé. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Temný to noir. Ovšem spíše vizuálem než vyzněním. TBC má neskutečně lahodný a chytlavý úvod: kamera pomalu přelétávající nad prosvětleným nočním velkoměstem za doprovodu pronikavé jazzoidní hudby. Takhle si představuju film obdobného žánru. Žel bohu je to také naposled, kdy se těch městských záběrů dočkáme, protože zbytek se odehrává v notně potemněných interiérech. Ano, ta hra se stíny je nesmírně zajímavá a žánrově ikonická, ale podle mě to filmu spíš škodí. Občas jsem měl pocit, jako by mi někdo přetřel půlku obrazovky na černo. The Big Combo je nicméně velmi dobrý film, ve výsledku však ani ne tak kvůli pověstné Altonově kameře, jako spíš díky zajímavému příběhu, skvělým hercům a Lewisově režii. ()

Perugino 

všechny recenze uživatele

„First is first and second is nobody!“ Film noir jak má být. Skvělá kamera mistra Johna Altona, vynikající dialogy (Leonard Diamond: She's under arrest, Mr. Brown. - Mr. Brown: What's the charge? - Leonard Diamond: Homicide. - Mr. Brown: That's ridiculous, she wouldn't kill a fly. - Leonard Diamond: She tried to kill herself - Mr. Brown: Is that a crime? - Leonard Diamond: It happens to be against two laws: God's and Man's. I'm booking her under the second), neodolatelná femme fatale a temná atmosféra. Když k tomu připočteme, že tento film předběhl svou dobu, tak to je určitě za 4 hvězdičky. Zklamal pouze trochu slabý děj. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”When will I see you again?” “Well, if I'm not dead, you'll find me where I always am. In jail.” Priamočiara “old school” noire kriminálka s charizmatickým rafinovaným záporákom a neústupným detektívom na strane druhej, ktorý bojuje nielen proti jeho zločinom, ale aj o srdce gangsterovej priateľky. Napriek veku film stále funguje na výbornú, scéna mučenia so zosilňovačom zvuku je nevídaná a geniálna. Za zmienku stojí fakt, že v hlavnej úlohe sa objavil rodák z Prievidze a jeden z dua zabijákov Fante & Mingo nie je nikto iný ako Lee Van Cleef, známy z westernov Sergia Leone... ()

Reklama

Reklama