Reklama

Reklama

Obsahy(1)

The Big Combo je ukázkovým příkladem Lewisovy důmyslné práce s mizanscénou a vytříbené schopnosti inscenovat scénu do hloubky (v několika plánech). Stejně tak zosobňuje vrchol Altonova barokního stylu – The Big Combo je doslova nejtemnější ze všech noirů, v němž se více než se světlem pracuje právě s tmou. Mlžný opar, rozptýlené zadní světlo, kroužící světlo majáků a blikající neony jsou ve filmu neodlučně spjaty právě s prací Johna Altona. [Jana Bébarová] (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (25)

classic 

všechny recenze uživatele

Detektív Leonard Diamond,výstižné priezvisko,ktoré z neho robí tvrdého chlapíka ako známy najtvrdší prírodný nerast alebo najtvrdšia látka vôbec-diamant,nekompromisný zástanca práva,proti ktorému stojí úhlavný nepriateľ p.Brown,ktorého charakteristika je pravým antonymom Diamonda,čiže Gangster Versus Detektív: Kto z koho? Výborné nasnímaný začiatok s príťažlivou blondínou Susan,ktorá by sa rada odbremenila spod pazúrov dravca Browna,ktorý má z nej pokusného králika,ktorý tak tancuje ako on píska,nervy proste v kýbli... Čím viac sa detektív zavesí na Browna,tým viac sa ho budú snažiť zlikvidovať v prestížnom spracovaní kamery pomocou vynikajúcej atmosféry,ktorá po celý čas nestráca tempo,niečo,čo sa vidí málokedy? Jednoducho vysvetlené: chlapíka,ktorého chcú zničiť,istý čas ho mučia,neoblomný to človek,ktorého metóda sa nezastaví pred nikým a pred ničím,tak bad boys to budú mať ťažké... Ale nie je to len medzi týmito dvoma pánmi-rivalmi,do cesty sa pripletú ďalšie podstatné skutočnosti,ktoré zlepšia dianie,ktoré privádzajú na scénu ďalšie postavy,ktoré perfektne vyplňujú čas. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedna významnější stará gangsterka, viděl jsem i názor, že "greatest film noir of the 50’s", vyniká především Altonovou prací se stylem, kamerou a stínohrou, než pak tím vším zbyvajícím. Příběh mi přišel nevýrazný až děravý, slabší i co se týče obsazení (snad s výjimkou samolibého záporáka Browna - R. Conte), do role posedlého detektiva bych rozhodně bral větší charisma. Takže asi pecka pro fajnšmejkry, já od Lewise beru radši GUN CRAZY a RETREAT HELL. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega Douglas během lektorského úvodu asi šestkrát zmínil náročnou zápletku, nicméně ta se opravdu nekonala, všechno bylo přímočaré, kontrastní, v důležitých momentech přehnaně halasné, Jean Wallace je prototypem Nicole Kidman, a Lee Van Cleefa jsem nepoznal. Dobrý noir, ale už jsem viděl zapomenutější lahůdkovější kousky. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”When will I see you again?” “Well, if I'm not dead, you'll find me where I always am. In jail.” Priamočiara “old school” noire kriminálka s charizmatickým rafinovaným záporákom a neústupným detektívom na strane druhej, ktorý bojuje nielen proti jeho zločinom, ale aj o srdce gangsterovej priateľky. Napriek veku film stále funguje na výbornú, scéna mučenia so zosilňovačom zvuku je nevídaná a geniálna. Za zmienku stojí fakt, že v hlavnej úlohe sa objavil rodák z Prievidze a jeden z dua zabijákov Fante & Mingo nie je nikto iný ako Lee Van Cleef, známy z westernov Sergia Leone... ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli: Tma . :) Kdyby Caravaggio byl filmař, tenhle film by byl jeho.. Jinak jsem tak trochu doufal, že zdejší komentáře zmiňující se o "nejtemnějším" noir filmu mají na mysli děj. Takže jsem tak trochu zklamán.Film, který se drsně prochází hodinu a půl slejvákem, aby na posledních pět minut vytáhl deštník je pro mě teda ta pravá nula... ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama