Reklama

Reklama

Dálnice zlodějů

(festivalový název)
  • USA Thieves' Highway (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nico Garcos se vrací domů z války. Po radostném přivítání ale zjišťuje, že jeho otec, který vydělával peníze jako řidič nákladního auta, přišel za podivných okolností v bouračce o obě nohy a byl okraden. Nico se rozhodne vydat po stopě vedoucí až k italskému obchodníkovi v San Franciscu, kde na něj čeká nejenom drsná realita obchodu s ovocem, ale i něžná náruč nevyzpytatelné Rici. (Artran)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Masaker noir! Teda tak vyborny noir film od rezisera Jules Dassina /Ryfyfy, u nas zname ako Rvacka mezi Muzi/ som uz dlho nevidel, chlapik vysetruje za akych prapodivnych okolnosti prisiel jeho tatka o obe nohy. A zalpetie sa do drsneho obchodu, ale nie s narkotikami, ale do obchodu s ovocim a sofermi nakladnych aut. Dialogy su perfektne, film som doslova hltal, a tak kvalitnu filmarinu som nevidel uz sakramentsky dlho. Kazda scena je prepracovana, reziser sa s nou pohral, ako som spominal, dialogy su perfektne, Richard Conte /polizzioteschi Tony Arzenta 1973, Kmotr 1972/ filmu suverenne vladne, a Valentina Cortese /Americka Noc od Truffauta/ bola skvela + videl som aj Lee J. Cobba /Exorcist 1973, Call Northside 777 1948, Jak byl dobyt Zapad/ . 89 % ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Noir o jabkách??? Mohlo být hůř. Mohl to bejt noir o angreštu :-) A teď vážně. Já nevím proč, ale i přes určitou obyčejnost příběhu a prostředí trhu s ovocem a zeleninou mě tenhle filmeček docela nadchnul, takže jdu s hodnocením na nejvyšší možnou příčku. Taky se mi hodně líbila Rica v podání Valentiny Cortese. Pro mě to byla rozhodně nejzajímavější a nejsympatičtější postava v celým filmu. ()

Reklama

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo spojení "film-noir ze života" contradictio in adjecto, tak by se mělo použít právě pro tento film. Žádní ostřílení nájemní vrazi ani tvrdí detektivové v baloňácích, ale obyčejný dělník, řidiči náklaďáků a bezskrupulózní obchodníček. A jablka. A peníze, o ty jde vždy až na prvním místě a i zde tvoří hlavní spodní proud zápletky. Další oxymorón: noirový realismus. Amerika to byla ještě nedávno země (legálních) imigrantů z celého světa - zde ožívají řečtí novodobí formani, italští podnikatelé nemající daleko k typicky italo-americkému "rodinnému" podnikání, polští pěstitelé ovoce. A všichni v nelítostném boji, jenže ne pomocí Tommy gunů, ale tvrdého vyjednávání o cenu. Zase ty peníze, kvůli nimž jsou lidé schopni všeho. P.S. ten typický americký happy-endový závěr není podle erudovaného pána, jehož komentář zní z druhé zvukové stopy na DVD od Criterionu, nic jiného, než povinná úlitba studia (zde 20th century) neslavnému hollywoodsému cenzurnímu "Hays Code". ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

I přes zábavnější poslední třetinu a adrenalinový kamioňácký sjezd mě zbytek celkem mořil a prostě, přes hodnotný sociální okénko, z patra si představím 1000 poutavějších krimů než zrovna tady ty šmelky s jablkama. Nakonec Lee J. Cobb stál za to vytřískat (teď nemyslím pěstí) mnohem víc. Za mě to bude jiný Dassin, než tady ten workin’ class “agri-noir” o chamtivosti... ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Téměř celý film se točí kolem ceny jablek a kdo od koho je koupí. Obsahuje zvláštní napjatou atmosféru, protože divák nevím, co kdo komu provede a je těžké se prodívat až do druhé kratší části, kde to začíná být zajímavější a kde se rozkrývají skutečné charaktery jednotlivých postav. Kombinace nudy a tíživé atmosféry. ()

Galerie (6)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama