Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny ztřeštěné podívané je početná rodina Karafiátových, která se v nastupujících tržních podmínkách rozhodne zanechat dosavadního způsobu obživy (kradení smutečních věnců a jejich přetváření v umně vázané kytice) a začít podnikat. Světlo světa tak spatří svérázná cestovní kancelář Český ráj, postavená na geniálním nápadu nevozit chudé české turisty do zahraničí, ale naopak, bohaté cizince do Čech. Díky svérázné reklamní kampani se skutečně podaří v Paříži obsadit autobus pestrou směsicí Francouzů a vyrazit. Tím však podnikatelské starosti Karafiátových teprve začínají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (373)

mira007 

všechny recenze uživatele

Film, který jako komedie funguje jen , když se tam objeví Roman Skamene, jinak bída. Na tomhle filmu nejvíc ocěňuju to nadšení, že po pádu komoušů se snažili zobrazit/podpořit snahu naší republiky stát začlenit se mezi civilizované západní státy. Dneska už to asi nikdo nepochopí, ale byly doby, kdy přejet česko-německou hranici byl stejný svátek a pocit svobody jako když někdo dneska vyleze na Kilimansžáro, podnikat znamenalo dělat něco naprosto fantaskního jinak než jak se dělalo 40 let. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Je těsně po revoluci, a Karafiátovým jejich výnosný podnik (krádeže věnců ze hřbitova a jejich vracení do oběhu) pomalu přestává vynášet. A jelikož doba přeje podnikání, i Karafiátovi se vydají do těchto vod - založí si cestovní kancelář, a oproti ostatním se rozhodnou vozit rozmařilé cizince k nám. Podaří se jim sehnat postarší autobus, a hurá do Paříže nabrat nějaké ty Frantíky ... Je mi jasné, že Helena Růžičková chtěla navázat na úspěšnou sérii Slunce, seno (Karafiátová jakoby Škopkové z oka vypadla), jenže, i když si myslím o Troškovi a jeho svéráznému humoru leccos, tentokrát projevil dostatek soudnosti, že do tohoto propadáku nešel. Námět jako takový by sice až tak marný nebyl, ale vtipných scén (i když si autoři asi mysleli opak) poskrovnu, a naopak těch trapnějších neurékom. Po herecké stránce také marnost nad marnost, a docela se divím hercům jako je Lubomír Lipský, že se do tohoto nechali naverbovat. Jediný kdo alespoň trochu perlí, je Roman Skamene, ale to spíš tím, jak se mu podařilo skvěle zahrát velkého podnikatele (a že jich po revoluci bylo - bílé ponožky, mokasíny, barevná košile a rádoby sportovní sako).. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Průměrná veselohra, která ovšem neurazí. Pokud ji porovnáme s trilogií "Slunce, seno", tak teprve vynikne dobrá kvalita Troškových filmů. Protože on kdysi docela dobrý režisér skutečně byl. Ve "Fialkách" bohužel není mnoho zlidovělých hlášek a prostě zde chybí nějaký styl, ale zase ve srovnání s "Kameňáky" a "Babovřeskami" je to celkem v pohodě, takže ty tři hvězdičky dám. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Tohle už v Evropě dávno nedělaj !!" - "My tam teprve kráčíme, mladej, a hrozně nás bolej nohy.." Jako by si snad tvůrci ani neuvědomovali, že i podobně přízemní zoufale prostoduché rádoby komedie, z nichž ta křečovitá uplakaná, navíc tak polopatistická, že by ji nepochopil snad jen negramota, moralita trčí jako sláma z bot, vyžadují dobrou znalost řemesla, stejně jako kterýkoli jiný legitimní film.. A Vladimír Růžička dobrý režisér prostě a jednoduše nebyl !! A ačkoliv tahle monstrózní obludnost platí za to nejhorší, co u nás vůbec vzniklo, sám Růžička se v tom polistopadovém zástupu diletantů ztratí celkem snadno.. Ovšem rozhodně by stálo za podrobnější úvahu, proč vlastně podobná schematicky kostrbatá zvěrstva vůbec vznikala, navíc v takovém množství, a proč se vlastně jejich zápach našeho českého filmu drží až dodnes.. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ano, je to docela slaboučký snímek, ale odpady si schovávám ještě pro horší věci. Fialky mají několik podařených scén a občas dobrý vtip. Navíc fungují i jako dobrý obrázek porevolučních podnikatelů se vším možným. Dvě hvězdy si u mě s přehledem obhájí, i když se na ně pravděpodobně již nikdy nepodívám. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • V knize "Rozmarná léta českého filmu" je vzpomínáno: "Na place se děly neuvěřitelné věci. Režisér musel do filmu dostat producentovu vilu, takže se dopsala scéna, jak jede autobus, pomalovaný obrázky Libora Vojkůvky, do Brna a ve švenku se kamera na tři vteřiny zastaví pohledem na vile. Potom se musela při natáčení v Paříži do filmu narychlo obsadit producentova milenka, a když tento zjistil, že jí režisér svěřil jen roli němou, zakázal režisérovi přístup na produkční porady. Potom se zjistilo, že podle smlouvy mají Jiří Růžička a Helena Růžičková stejně velké role, tak se rychle dopsala scéna jízdy králů, v níž měl jet Jiří na koni, ale pak se zase zjistilo, že ho žádný kůň neunese..." (NIRO)
  • Vekslák (Roman Skamene) jezdí ve voze Audi 90 Coupé cabrio, vyráběném v Německu v letech 1991 až 1996. (JARDAHONDA)
  • Helena Růžičková ke konci filmu říká: ,,Hynku, Viléme, Jarmilo." - odkazuje tak na báseň Máj od Karla Hynka Máchy. (vyfuk)

Reklama

Reklama