Reklama

Reklama

Tajemství noci

(TV film)
  • Česko Tajemství noci a spánku (více)
Německo, 2020, 2x45 min (Alternativní 2x52 min)

Obsahy(1)

Když začnou ustupovat živé denní barvy a svět zaplaví svým světlem měsíc, ujímá se vlády nejtajuplnější úsek dne – noc. Noc má odedávna dvojí tvář. Na jedné straně nás fascinuje, ale na druhé straně se jí dodnes nepřestáváme bát: Náš dvoudílný dokumentární film je věnován právě této možná trochu odstrčené, vždycky trochu posmutnělé sestřičce dne, kulturní historie si v něm podává ruku s přírodními vědami a film se snaží podrobněji zacílit na otázky, které nám noc klade. Jak na nás a naše prostředí působí? Pečlivě vytvořené animace, zvláštní techniky práce s kamerou a světelné drony zkonstruované speciálně pro tuto příležitost nám umožní sledovat úžasné, naprosto mimořádné záběry a přinesou nám cenné nové poznatky v souvislosti s tajemnou říší noci, kterou jsme v této podobě ještě nikdy nespatřili a nezažili. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

První díl jsem neviděl, protože v archivu České televize nejde z licenčních důvodů přehrát. V druhém dílu mě zaujala pasáž o dezorientovaném hmyzu lampami. Podle jedné teorie využívají některé druhy hmyzu měsíc jako orientační bod. Když jedete po dálnici, měsíc máte stále ve stejném úhlu jako orientační bod. Když jedete po dálnici, měsíc máte stále ve stejném úhlu. Pokud se najednou objeví lampa, hmyz si ji snadno splete se svitem měsíce. Opakovaně se pak pokouší upravit svůj úhel letu a krouží kolem lampy až do úplného vyčerpání. Tzv. efekt vysavače - pro mnohý hmyz je obtížné proletět řadou světel, které jim noční krajinu totálně fragmentují. Město je rozděleno světelnými koridory a ty tvoří pro hmyz téměř nepřekonatelnou překážku. Pobavili mě rackové na osvětlené kolínské katedrále konzumují hmyz jako v bufetu s neomezenou konzumací. Zaujal mě i efekt lidí bavících se v místnosti, kteří aby se slyšeli musí mluvit stále hlasitěji a podobný efekt kdy nejlépe vidíte bez pouličních lamp, ale čím silnější světla, vidíte stále hůře.  Nikdy jsem neslyšel, že ke konci 15. století byla noc považována jako čas lotrů a darebáků a až do 17. století, i 18. století v severní Evropě, Americe a některých latinských zemích spali lidé dvoufázově. Uléhali po setmění, v polovině noci vstali, aby se věnovali různým činnostem . Možná náboženským obřadům, nebo i sexu. Někdy se mohli vydat na návštěvu a po návratu se uložili ke spánku na další 4 hodiny. Také se dozvíte, že vaše problémy se v noci zdají větší a pak se ráno probudíte a divíte se, proč nám to dělalo takové starosti. "Blackminton" bych si rád zahrál. Dozvíte se také keltský původ svátku Helloween, který do USA zanesli irští přistěhovalci. Původ má v keltském svátku "salouween", kdy se otevírá brána mezi živými a mrtvými. Křesťané si svátek přivlastnili pod názvem "noc všech svatých". ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Dokument trpící opět přílišným množstvím úvah, dialogů a předpokladů, které diváka ubijí a nakonec způsobí, že se mu dostane jen pramálo skutečných faktů. Věda taková je, nicméně k odhalování tu již byli přece jiní. V tomto případě platí lehce pozměněné přísloví: "Mnoho řečí, divákova smrt." ()

Reklama

Reklama