Reklama

Reklama

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

všechny plakáty
Krátkometrážní / Horor
USA, 1912, 12 min

Recenze (10)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Při vší ohlodanosti zubem času a mé averzi k nadhodnocování "za zásluhy" to není úplně marná věc. Má dynamický střih, přehlednou naraci s minimem mezititulků a vyhýbá se i častému nešvaru své doby, kdy se postavy pro větší názornost pitvoří přímo do kamery. Přes stáří filmu a neodparatelnou diváckou zkušenost s filmy následující stovky let ve mně kupodivu vyvolal nějakou emoci a to je víc, než bych od filmu této kategorie očekával. 50% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Je těžké v tak krátkém čase převyprávět celý příběh, ale zde se to celkem povedlo a na téměř sto let starý film svěží a zasluhující pozornost. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Škótsky spisovateľ Robert Louise Stevenson napísal v roku 1886 novelu "Doktor Jakyll a pán Hyde" (Dr. Jakyll and Mr. Hyde). Je to dramatický psycho schizofrenický krimi príbeh, ktorý sa dnes už stal absolútne kultovou klasikou v horrorovom žánry. Dočkal sa mnohých filmových spracovaní. Jednou z prvých filmových adaptácií tejto literárnej predlohy je americký čiernobiely krátkometrážny snímok z roku 1912, ktorý režíroval Lucius Henderson. Vznikol v dobe počiatkov kreatívnej kinematografie. No i napriek tomu musím uznať, že dokáže osloviť aj súčastných filmových gurmánov, predovšetkým tých, ktorí majú slabosť a nadšenie pre horrorovú tvorbu. I po stodesiatich rokoch od svojho vzniku je to titul, ktorý by si mal pozrieť každý seriózny horrorový nadšenec. *** ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Slušný nicméně ani zdaleka né nejlepší verze o Hydovy. Co mi tu vyloženě vadilo byla ta visáž Hydea kterej měl v hubě jenom nějaké malé umělé zuby a rozcuchané vlasy. Vím že bych neměl být tak příšný na tak starý film ale je to dost slabá proměna. Stejně tak uspěchanost. Chápu že je to krátkometrážní ale tady je to všechno tak rychle, že jsem polovinu věcí ani nepochytil. Průměrně dobrý Hyde. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný kraťoučký snímek, který v několika obrazech prakticky převypráví celou Stevensovu novelu (včetně absurdní scény, která má dokládat zlo v panu Hydovi - když na ulici srazí dítě a ani se nezastaví, aby mu pomohl vstát). Že tam jiné postavy na několikaminutové ploše nemají sebemenší prostor a vypadají jako panáci, to je pochopitelné a vůbec nevadí. Problém je v Jekyllovu zlém alteregu Hydovi - při sebevětší vůli nepůsobí nijak hrůzně, ale pouze směšně, postrádá charisma nebo "zlé rysy" - na to rozcuchané vlasy, předklon a machání rukama nestačí. Ale jako celek film působí dynamicky a svěže. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I po sto letech docela záživná podívaná. Přestože má tento short jen dvanáct minut, tak je v něm známý příběh zachycen přesně tak, jak jsem si to představoval. Je zde cítit ona ponurost, lehká dávka napětí skloubená s prvky komedie a hlavně to všechno pěkně odsýpá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hororová ,,rychlovka,, vylíčená v pár obrazoch, ktorá sa môže pochváliť celkom vydarenou postavou pána Hydea. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Hyde s upírskymi zubami vyzerá smiešne. Chýbajú epické scény premeny, ako aj hlbšie psychologické vykreslenie hlavného hrdinu, ako aj vedľajšie postavy namiesto pobehujúcich ľudí. ()

Bobstajn 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli se bavíme o stejném filmu, jako ostatní zdejší uživatelé, ale pokud se skutečně jedná o verzi z roku 1912, tak není moc nad čím jásat - chaotické, nesourodé, bez hlubšího obsahu. Spíše to celé připomíná špatně sestříhaný trailer k filmu než film samotný, což je částečně dáno i délkou snímku. Kromě hlavní postavy zde ostatní protagonické vystupují čistě ikonicky, bez náznaku herectví, a postava pana Hyda je víc bezcílně pobíhající pomatenec než ztělesnění zla. Takže dvě hvězdy za dobu a snahu a raději sáhněte po lepší verzi z roku 1913 nebo idálně po skvostu z roku 1920. ()

Reklama

Reklama