Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spousta rodin, jež se potýkají se zoufalým nedostatkem času, vidí v nejnovějších robotech s podobou milých babiček přímo ideální řešení nepříjemné situace. Elektronickou babičku totiž mohou naprogramovat na domácí práce, nákupy, výchovu dětí či na další užitečné činnosti a tím ušetřit hodně drahocenného času i peněz. Vynález se stal velmi záhy hitem. Každá lépe situovaná rodina si ho už pořídila, jen Loudovi stále zápasí s každou minutou. Přestože vůbec nic nestíhají a nemají téměř žádný volný čas, hlava rodiny je neoblomná žádný robot nepřekročí práh jejich domu. Jenže atmosféra u rodinného krbu houstne. Tchyně odmítá hlídat děti a vypomáhat v domácnosti, manželka je den ode dne kyselejší a poslední ranou do zad se stává návštěva sousedů, kteří nehovoří o ničem jiném. Je rozhodnuto. Zdeňkova žena Jarmila vítězoslavně objednává model Róza 350 GLS. Nová babička sice vypadá staromódně, ale zato je velice výkonná. Od chvíle, kdy ji technici Biotexu zapojí, se už Loudovi nemusí o nic starat. Róza den co den myje nádobí, uklízí, vaří cizokrajná jídla a snaží se seč může, aby celá její rodina žila zdravě. Navíc je naprogramována tak, že svou rodinu fanaticky miluje. To však v praxi znamená nelítostnou válku s babičkou sousedů. Během bojů s elektronickou sokyní nejprve dojde na popelnice a okna, ale záhy obě přistoupí k tvrdším úderům, jejichž cílem je naprostá likvidace nepřátel... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

"Mladá láska, to je ráj.... Mám vás ráda!" Tenhle film je v komunistickém filmu úplná halucinace, díky čemuž si moje hodnocení zaslouží. Kopiruje klasický model béčkových hororů 80.let něčeho, co se vymkne kontrole a jde si to vlastní cestou k nebezpečí hlavních hrdinů, ale sci-fi prvek je paradoxně zasazený do komunistického Československa, klasické sousedské nevraživosti a soupeření a téma užitečných babiček pro mladé rodiny. Navíc do role hlavní robo-babičky geniálně obsadili autoři Libuši Havelkovou, osobu spjatou s pohádkovými laskavými stařenkami a její konkurence Jana Dítětová taky jede, zbytek obsazení dělá, co se od něj čeká (Jan Rosák jako moderátor prodejní show, to se tvůrcům vedle předvídání nedostatku babiček povedlo další proroctví). Jen doteďka nechápu, jak to autoři zamýšleli - společenská satira klasické čecháčské sousedské zášti s naroubovaným sci-fi prvkem? Každopádně se jim podařila správná kultovní šílenost pro milovníky bizarních filmů. :) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Z toho začátku stříká komunismus a ta doba celkového nevkusu na všechny strany a je to dost hrozné, pak to začíná být nečekaně mrazivé, ke konci zase béčkově zábavné. Obzvláště závěrečný souboj babiček. Celkový zážitek bizarní. Opravdu jsem netušil, čeho všeho se můžu v československé kinematografii dočkat a že bych se mohl i bát (rozražení dveří!). ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Komunisté dokázali imperialistům, že i Východní blok dokáže umělecky přesně ztvárnit moderní technologie v podobě robotů, androidů, replikantů, říkejte si tomu jak chcete, a jejich hrozící nevypočitatelnost pro další osud lidstva. Sídlištní závistivá příhoda vypline v surovou a brutální bitku babiček, při které jsem chytnul reuma do hlavy. Mám vás ráda. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V 80. letech byla ve filmovém průmyslu robotizace hodně populární a na toto téma vzniklo skutečně bezpočet filmů. Hlavně v Hollywoodu. Avšak ani československá kinematografie nijak nezahálela a i ona přidala svojí troškou do mlýna. Samozřejmě však po svém. Socialisticky. Takže zatímco všude jinde se jednalo o akční či akční komedie, barrandovští tvůrci natočili ryze rodinný film. Námět není nijak originální, neboť o robotech vypomáhající v domácnosti byl použit také již mnohokrát. Nápad v podobě babiček se už originalitou honosí. Stroj se podle požadavku naprogramoval a bylo hotovo. A právě v tom je jádro věci. Program obsahuje i nelichotivé věci o sousedech a tak vlivem takového programu netrvá dlouho a začnou si vzájemně dělat naschvály, až to skončí scénou, která dnes vypadá jako nepovedená parodie na Terminátora. Na samém konci se jako obvykle moralizuje, ale v tom smyslu, co již dávno sepsal autor sci-fi románů Isaac Asimov. Prostě roboti by měli lidstvu sloužit a ne se proti nim obracet. Dramatizace žádná, humor aby divák pohledal a omšelost z díla doslova září. V Americe měl slavný ´Terminátor´ premiéru téměř tři měsíce po uvedení této barrandovského skvostu v československých kinech. Měla to být snad náhrada? Víme, kdy se až ´Terminátor´ do našich kin dostal. Pokud ano, tak socialisticky docela blbá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ulítlá jednohubka, která Vás za a/ buď sere, za b/ se u ní smějete nebo Vás za c/ sere a zároveň se u ní smějete. A jelikož je v mém případě c správně, tak půjdu do mírného nadprůměru. Zdravá láska, to je sice ráj, ale kdo by byl řekl, že v československé kinematografii bude souboj dvou robotických babiček mít takový šmrnc a zároveň se u něj budete smát. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Rozpočet filmu bol 4 milióny Kčs, čo bolo na vtedy menšinový žáner sci-fi podľa kritikov priveľa. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Na přehlídce babiček firmy Biotex stojí v čase 19:53 mezi zájemci i režisér filmu Ladislav Rychman. (Ganglion)
  • Režisérovi Rychmanovi bolo v dobe natáčania 61 rokov a z dôvodu jeho zdravotných ťažkostí a niekoľkonásobnej hospitalizácie bolo natáčanie filmu prerušené viackrát. [Zdroj] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama